Poliisi tuomittiin kuoleman­tuottamuksesta Ruotsissa – painoi kiinni otetun maahan polvella, tämä tukehtui ja sydän pysähtyi

Poliisi tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja päiväsakkoihin.

28.11.2022 13:52

Tukholma

Ruotsissa on tuomittu poliisi kuolemantuottamuksesta. Tuomioistuin katsoi toteen osoitetun, että poliisi painoi maassa vatsallaan olleen miehen selkää polvellaan niin pitkään, että tämä kuoli tukehtumiseen ja siitä seuranneeseen sydämenpysähdykseen.

Tuomio on uutistoimisto TT:n mukaan ensimmäinen laatuaan Ruotsissa.

”Tämä on ensimmäinen kerta nykyaikana, kun poliisi on joutunut (Ruotsissa) syytteeseen toisen kuoleman aiheuttamisesta pitämällä kiinni, kertoi rikosoikeuden tutkija”, oikeudenkäyntiä seurannut Annika Norée ennen tuomiota.

Poliisi tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja päiväsakkoihin. Yksi valamiehistöstä oli eri mieltä ja halusi tuomita poliisin väärinkäytöksestä.

Todisteena oli video

Kuolemantapaus sattui 12. marraskuuta viime vuonna Lidingössä Tukholman lähellä. Poliisi ja tämän kollega olivat ottaneet kiinni ja panneet käsirautoihin huumeita ottaneen miehen, joka oli käyttäytynyt aggressiivisesti ja sekavasti.

Tuomioistuin otti huomioon todisteena videon, joka oli kuvattu on lähellä kiinniottopaikkaa olleesta kuorma-autosta. Videolla näkyy, kuinka poliisi pitää polveaan miehen selkää vasten rintakehän kohdalla lähes kahden minuutin ajan.

Poliisi aiheutti miehen kuoleman huolimattomuudellaan, arvioi erityissyyttäjän jaoston pääsyyttäjä Per Nichols. Tukholman käräjäoikeus yhtyi pääsyyttäjän näkemykseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut