Epäillyt vakoojat ovat venäläinen aviopari, kertoo ruotsalaismedia – Puolustusvoimien helikopterit mukana kiinniotoissa

Turvallisuuspoliisin mukaan epäilyt ovat vakavia. Kaksikko otettiin kiinni Tukholman seudulla. Heidän toimiaan oli seurattu jo jonkin aikaa.

22.11. 12:37 | Päivitetty 22.11. 15:03

Tukholma

Ruotsissa kaksi ihmistä on otettu kiinni epäiltynä vakoilusta, kertoo turvallisuuspoliisi Säpo. Ruotsalaismedian tietojen mukaan kyse on miehestä ja naisesta, jotka ovat noin 60-vuotiaita. Toista epäillään laittomasta tiedustelutoiminnasta Ruotsia vastaan ja törkeästä laittomasta tiedustelutoiminnasta vierasta valtiota vastaan. Toisen epäillään auttaneen epäillyissä rikoksissa, jotka olisivat alkaneet vuonna 2013.

Säpon kiinniotossa Tukholmassa avustivat poliisi ja Ruotsin puolustusvoimat, joka kertoo tukeneensa Säpoa kahdella helikopterilla.

Säpon mukaan kaksikon toimia oli tätä ennen seurattu ’jonkin aikaa’. ”Nämä ovat vakavia epäilyjä. Törkeä laiton tiedustelutoiminta on rikos, joka uhkaa Ruotsin turvallisuutta. Turvallisuuspoliisin tehtävä on suojella Ruotsia ja demokratiaa. Siihen sisältyy se, ettei vieraiden valtioiden anneta harjoittaa laitonta tiedustelua”, sanoi Säpon lehdistöedustaja Gabriel Wernstedt uutistoimisto TT:lle.

Säpo ei kerro, minkä valtion laskuun vakoilusta kaksikkoa epäillään. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, että epäilty on venäläispariskunta, joka asui omakotialueella Tukholmassa. He olivat muuttaneet Ruotsiin ennen vuosituhannen vaihdetta.

Lehden haastattelemien naapurien mukaan tiistaina aamulla asuinalueella oli paljon siviilipukuisia poliiseja. Taivaalla lensi kaksi puolustusvoimien iskujoukkojen Blackhawk-helikopteria, joista iskujoukko laskeutui alas, lehti kertoo.

Naapurit kuvailevat pariskuntaa hiljaiseksi ja mukavaksi.

”He olivat kuin keitä tahansa. Tervehdimme joskus”, naapuri kertoi lehdelle.

Kyse on jo toisesta lyhyen ajan sisään paljastuneesta vakavasta vakoiluepäilystä Ruotsissa.

Ei yhteyttä vakoilijaveljesten tapaukseen

Turvallisuuspoliisin mukaan tapauksella ei ole yhteyttä muihin turvallisuuspoliisin vireillä oleviin tapauksiin.

Ruotsissa on määrä alkaa tällä viikolla oikeudenkäynti kahta veljestä vastaan. Heitä epäillään törkeästä vakoilusta Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n hyväksi.

Syyttäjän mukaan 42-vuotias vanhempi veli on työskennellyt Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpossa sekä Ruotsin puolustusvoimien tiedustelu- ja turvallisuuspalvelussa.

Nuorempi, 35-vuotias veli auttoi syytteen mukaan osallistumalla teon suunnitteluun ja hoitamalla yhteyksiä Venäjään ja GRU:hun. Veljekset olivat päässeet käsiksi erittäin arkaluonteisiin tietoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut