Istuva presidentti näyttää vievän yli 80 prosenttia äänistä Kazakstanissa – Etyj kritisoi ehdokasasettelua

Opposition ehdokkaiden äänisaalis jäi olemattomaksi.

Kazakstanin istuva presidentti Kasym-Zhomart Tokajev kuvattiin vuonna 2019.

21.11. 8:28

Almaty

Keski-Aasian Kazakstanin istuva presidentti Kasym-Zhomart Tokajev, 69, on alustavien tulosten mukaan pääsemässä jatkokaudelle. Maan vaalikomission tänään julkaisemien tietojen mukaan Tokajev olisi saamassa noin 81 prosenttia äänistä.

Vaaleissa oli viisi muutakin ehdokasta, mutta yksikään heistä ei onnistunut pääsemään kaksinumeroisille kannatusluvuille. Sen sijaan vajaat kuusi prosenttia äänestäjistä vastusti kaikkia tarjolla olleista ehdokkaista.

Presidentinvaalit ovat ennenaikaiset. Tokajev ilmoitti syyskuussa hakevansa uusilla vaaleilla kansalta mandaattia vallalleen alkuvuoden veristen mielenosoitusten jälkeen.

Elinkustannusten holtittomasta noususta alkunsa saaneissa mielenilmauksissa kuoli ainakin 238 ihmistä.

Tokajevin voitto näytti jo etukäteen varmalta, sillä joitakin opposition ehdokkaita on estetty asettumasta ehdolle ja ehdolle päässeet ovat suurelle yleisölle tuntemattomia. Vaaleja tarkkaileva Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kritisoi ehdokasasettelua.

Juuri ennen vaaleja seitsemän maanpaossa olevaan oppositiojohtajaan Mukhtar Abljazoviin yhdistettyä oppositiopoliitikkoa pidätettiin, koska he viranomaisten mukaan suunnittelivat vallankaappausta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut