New Yorkin osavaltioon satoi liki kaksi metriä lunta – Lomakausi uhkaa muuttua kaaokseksi

Ihmisiä on kielletty liikkumasta teillä juuri ennen kiitospäivän lomasesongin alkua. Myräkän on arvioitu kestävän maanantaihin saakka.

Carol Schuster lapioi polkua Orchard Parkissa 19. marraskuuta.

20.11. 10:30

New Yorkin osavaltion länsiosissa eletään keskellä lumikaaosta, sillä muun muassa Buffalon alueelle on jysähtänyt parissa päivässä lähes kaksi metriä lunta. Reutersin mukaan lunta on pyryttänyt osavaltion länsiosiin jo runsaasti yli 180 senttiä ja lisää tulee edelleen.

Lumimyräkkä on pakottanut paikalliset viranomaiset rajoittamaan autoilua, ja lentoyhtiöt ovat peruuttaneet lentojaan. Ajankohta lumikaaokselle on lähes pahin mahdollinen, sillä Yhdysvalloissa valmistaudutaan parhaillaan ensi viikolla vietettävään kiitospäivään ja sen lomasesonkiin.

Kiitospäivä on Yhdysvalloissa joulun ohella vuoden tärkein juhla, ja monet matkustavat silloin perheidensä luo ja pitävät lomaa.

Lapsia lumentulo riemastuttaa. Lincoln Salgado ja Cameron Kelly heittelivät lumipalloja 19. marraskuuta.

New Yorkin kuvernööri Kathy Hochul on pyytänyt apua lumenluontiin ja teiden raivaamiseen kansalliskaartilta. Useisiin kuntiin on julistettu lumisateen vuoksi hätätila. Pahin tilanne on tällä hetkellä Erien kunnassa, johon lunta on tupruttanut jo peräti 195 senttiä.

Hochul kertoi lauantaina pyytävänsä liittovaltiota julistamaan hätätilan, jotta lumikaaoksen kuluja voidaan kattaa korvauksilla.

Erien alueelle on asetettu ajokieltoja ja asukkaita on kehotettu pysymään kodeissaan. Osa asukkaista on kuitenkin uhmannut liikkumiskieltoja, ja paikallinen poliisi on kirjoittanut Reutersin mukaan yli 390 sakkoa kieltoja rikkoneille.

Lumimassat ovat aiheuttaneet myös onnettomuuksia, kattoja on sortunut ja sähköjä mennyt poikki.

Osavaltion toisiksi suurimmassa kaupungissa Buffalossa lunta pyrytti vuorokaudessa noin 40 senttiä, joka tuplasi kaupungin aiemman lumiennätyksen. Vuonna 2014 lunta satoi yhdessä päivässä parikymmentä senttiä.

Lapioimista riittää Buffalossa vielä moneksi päiväksi.

Lapset ottivat ilon irti lumikasoista.

Tilanne New Yorkin osavaltiossa ei ole täysin poikkeuksellinen, vaikka talvi alkaa siellä yleensä vasta noin kuukautta myöhemmin. Torstaina alkanut lumimyräkkä jatkuu sääennusteiden mukaan näillä näkymin maanantaiaamuun.

Lumimyräkän arvioidaan jatkuvan maanantaihin.

Valtavan lumentulon osavaltioon aiheuttaa niin sanottu ”järviefekti”, kun Yhdysvaltain Isojenjärvien suhteellisen lämpimät pintavedet aiheuttavat pohjoisesta virtaavien kylmien ilmamassojen kanssa rankkoja lumisateita.

Sukset ja lumikengät olivat paras kulkuneuvo lauantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut