Ohisalo kertoo olevansa pettynyt Egyptin ilmastokokouksen päätöksiin

Euroopan unioni ja ympäristöjärjestö WWF ovat myös ilmaisseet tyytymättömyytensä kokouksen tuloksista.

Ympäristöministeri Maria Ohisalo snaoo, että Egyptin ilmastokokous ei heijasta kiirettä, jolla rajaukset pitäisi tehdä, jotta tavoitteissa pysyttäisiin. Ohisalo kuvattiin kokoukesessa 18.11.2022

20.11. 8:53

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoo olevansa pettynyt sunnuntaiaamuna päättyneen Egyptin ilmastokokouksen tuloksiin.

Kokouksessa vahvistettiin viime vuonna Glasgow'ssa tehty sitoumus, jonka mukaan maapallon lämpeneminen pyritään rajaamaan 1,5 asteeseen. Ohisalo kertoo ympäristöministeriön tiedotteessa, että Egyptin kokouksen päätökset eivät kuitenkaan heijasta kiirettä saada tämä rajaus tehtyä.

”Olen pettynyt siihen, minkälaiset kirjaukset kokouksesta saatiin päästöjen vähentämisestä”, Ohisalo sanoo tiedotteessa.

Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF suhtautuu myös kriittisesti uusiin kirjauksiin lämpenemisen rajaamisesta.

WWF ja EU ilmaisivat pettymyksensä

”Vitkuttelun seurauksena riski siitä, että maapallon keskilämpötila nousee yli 1,5 asteen kriittisen rajan, kasvaa entisestään”, WWF Suomen ilmastovastaava Bernt Nordman sanoo järjestön tiedotteessa.

Myös esimerkiksi Euroopan unioni on pettynyt kokouksessa tehtyyn sopimukseen. Se ei ole EU:n mukaan tarpeeksi kunnianhimoinen päästöjen vähentämisen osalta.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans ilmaisi pettymyksensä lopputulokseen kaksi viikkoa kestäneen kokouksen päätöstilaisuudessa.

Hän sanoi, että sopimus ei tuo suurimmille päästöjen aiheuttajille tarpeeksi suuria lisävaatimuksia lisätä ja nopeuttaa päästöjen vähentämistä.

Tämä ei ole riittävä Timmermansin mukaan riittävä askel eteenpäin ihmisten tai planeetan näkökulmasta.

Uusi ilmastorahasto aloittaa kahden vuoden kuluttua

Egyptissä päästiin sopuun uuden ilmastorahaston perustamisesta, jolla tuetaan kaikkein haavoittuvimpia maita ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja vastaan. Rahaston on määrä aloittaa kahden vuoden kuluttua, ja sen valmistelu alkaa heti.

”Rahoitusta voitaisiin kerätä esimerkiksi kansainväliselle lento- ja meriliikenteelle tai fossiiliyhtiöille ja -energialle kohdistetuilla maksuilla”, Ohisalo sanoo.

COP27-ilmastokokouksessa päätettiin myös esimerkiksi uudesta ilmastonmuutoksen hillintää käsittelevästä työohjelmasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut