Uutistoimisto: Egyptin ilmastokokouksessa syntynyt sopu vahinkojen ja menetysten rahastosta

Neuvottelut ilmaston lämpenemisen hillintää koskevasta kysymyksestä jatkuivat ilmastokokouksessa lauantai-iltana.

Ilmastoaktivistit osoittivat mieltään Egyptin Sharm el-Sheikhin kaupungissa tiistaina 15. marraskuuta.

19.11. 18:57

Egyptin ilmastokokouksessa päästiin lauantaina sopimukseen vahinkojen ja menetysten rahastosta haavoittuvassa asemassa oleville maille, jotka ovat kärsineet sään ääri-ilmiöistä. Asiasta kertoi EU-lähde uutistoimisto AFP:lle.

”Päätösluonnos vahinkojen ja menetysten rahastosta antaa toivoa haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille siitä, että he saavat apua ilmastokatastrofista toipumiseen ja voivat jälleenrakentaa elämäänsä”, sanoi Harjeet Singh.

Hän edustaa maailmanlaajuista ympäristöalan kansalaisjärjestöjen verkostoa Climate Action Network Internationalia.

Sen sijaan neuvottelut ilmaston lämpenemisen hillintää koskevasta kysymyksestä jatkuivat edelleen lauantai-iltana. Aiemmin lauantaina EU ilmoitti, ettei se hyväksy isäntämaa Egyptin pohjapaperia COP27-ilmastokokouksessa, koska siinä ei pyritä vähentämään päästöjä riittävästi. EU haluaa pitää kiinni 1,5 asteen tavoitteesta.

Lue lisää: YK:n ilmastokokous on alkanut Egyptissä – kokouksessa keskitytään rahoitukseen: ”Tulemme pitämään ihmiset vastuu­velvollisina”

Kyseenalaisti edistyksen

Ranskan energiasiirtymästä vastaavan ministeriön edustaja sanoi AFP:n haastattelussa, että Egypti kyseenalaisti ehdotuksellaan viime vuoden ilmastokokouksessa Glasgow'ssa saavutetun edistyksen päästövähennyksissä.

Ministeriön edustaja totesi, että Ranskan ja muiden Euroopan unionin maiden on mahdotonta hyväksyä esitystä.

”Ongelma on, että Egypti puheenjohtajamaana yrittää puskea läpi tekstin, joka poistaisi mailta velvollisuuden tiukentaa säännöllisesti kansallisia päämääriään saavuttaakseen 1,5 lämpöasteen tavoitteen”, hän sanoi.

Lue lisää: Egyptin ilmasto­kokouksessa noussee tapetille erityisesti yksi kysymys: kuka maksaa menetykset ja vahingot? Näitä asioita kokoukselta odotetaan

1,5 asteen tavoitteella viitataan Pariisin ilmastokokouksessa tehtyyn päätökseen, jonka mukaan ilmasto ei saisi lämmetä sitä enempää verrattuna esiteolliseen aikaan. Glasgow'ssa maat päättivät tarkastella omia päästötavoitteitaan vuosittain.

Toivoo yhä hyvää lopputulosta

Euroopan unioni jää mieluummin kokouksessa tuloksetta kuin saa huonon tuloksen ilmastoneuvotteluissa, sanoi Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Hän lisäsi kuitenkin, että EU toivoo edelleen hyvää lopputulosta kokouksesta, joka oli yliajalla.

”Euroopan unioni on yhtenäinen tavoitteessaan liikkua eteenpäin ja rakentaa sen pohjan päälle, josta sovimme Glasgow'ssa”, hän kirjoitti Twitterissä. ”Viestimme yhteistyötahoille on selvä: emme voi hyväksyä sitä, jos 1,5 asteen tavoite kuolee tänne.”

Puheenjohtajamaa Egyptin mukaan suurin osa kokoukseen osallistuvista valtioista piti sen pohjaehdotuksia tasapainoisina. Kokouksen puheenjohtaja Sameh Shoukry sanoi, että valtaosa osapuolista antoi ymmärtää pitävänsä tekstiä tasapainoisena ja että se voi johtaa mahdolliseen läpimurtoon, joka voi tuoda yhteisymmärryksen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut