Video näyttää, miten nyky-Iranin perustajan talo palaa mielen­osoituksissa

Iranin puolivirallinen uutistoimisto Tasnim väittää, että tiedot suurajatolla Ruhollah Khomeinin talon sytyttämisestä palamaan eivät pitäisi paikkaansa.

18.11. 20:21

Sosiaalisessa mediassa leviävät videot näyttävät, että vuonna 1989 kuolleen Iranin suurajatolla Ruhollah Khomeinin kotitalo on ollut tulessa.

Mielenosoittajien mukaan talo sytytettiin Iranin hallintoa vastustavissa mielenosoituksissa, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Al Jazeera.

Reuters kertoo vahvistaneen kahden videon sijainnin, mutta uutistoimistot eivät ole saaneet vahvistettua sitä, milloin videot on kuvattu. Aktivistijärjestö 1500Tasvirin mukaan talo sytytettiin palamaan torstai-iltana.

Iranin puolivirallinen uutistoimisto Tasnim väittää sen sijaan, että tiedot Khomeinin talon sytyttämisestä eivät pitäisi paikkaansa.

”Raportit ovat valetta”, Tasnim väittää julkaisussaan ja kertoo Khomeinin talon ovien olevan auki yleisölle.

Tasnimin väitteiden mukaan pieni joukko ihmisiä on kerääntynyt talon ympärille. Sosiaalisessa mediassa leviävillä videoilla näkyy, miten talon ympärillä oleva ihmisjoukko iloitsee ääneen samalla, kun talo syttyy palamaan.

Khomeini oli Iranin vuoden 1979 vallankumouksen johtaja. Vallankumouksen jälkeen Iran muuttui länsimaille myötämielisestä monarkiasta islamilaiseksi teokratiaksi.

Khomeinista tuli maan ylin uskonnollinen johtaja. Hän hallitsi Irania kuolemaansa saakka.

Vuodesta 1989 lähtien hänen seuraajanaan on toiminut suurajatolla Sejed Ali Khamenei.

Khomeinin kotitalo sijaitsee hänen mukaansa nimetyssä Khomeinin kaupungissa, Iranin pääkaupungin Teheranin eteläpuolella. Talo on muutettu museoksi.

Sosiaalisessa mediassa levinneessä kuva- ja videomateriaalissa näkyy, miten ihmiset ovat kokoontuneet palavan talon ympärille.

Iranilaiset ovat osoittaneet voimakkaasti mieltään nykyistä hallintoa ja erityisesti uskonollista johtajaa Khameneitä vastaan siitä lähtien, kun nuori iranilaisnainen Mahsa Amini kuoli syyskuussa Iranin uskonnollisen poliisin käsissä. Amini oli otettu kiinni väärin puetun hijabin takia.

Jo kahden kuukauden ajan jatkuneissa, koko Iranin laajuiseksi paisuneissa historiallisissa mielenosoituksissa on vaadittu loppua Iranin nykyhallinnolle.

Khamenein kuolemaa huudetaan mielenosoituksissa rutiininomaisesti. Iranin nykyhallinto on yrittänyt saada mielenosoitukset kuriin mutta on epäonnistunut siinä.

Mielenosoitukset ovat näyttäneet vain muuttuvan rajummiksi, vaikka hallinto syyttää levottomuuksista rauhanhäiritsijöitä ja ulkomaisia provokaattoreita. Kuolleesta Aminista on tullut Iranin poliisin mielivallan symboli.

Reuters kertoo, että mielenosoittajat ja nykyhallintoa puolustavat joukot ovat jälleen viime päivinä ottaneet yhteen rajusti ja että yhteenotoissa on kuollut ihmisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut