Ruotsin viranomaiset: Nord Stream -kaasuputkien vuodot varmistuivat sabotaasiksi

Turvallisuuspoliisin mukaan vasta myöhemmin selviää, onko mahdollista tietää, kuka räjäytykset on aiheuttanut ja voidaanko syytteitä nostaa.

Yksi räjähdys aiheutti valtavan kuplavyöryn meressä 29. syyskuuta.

18.11. 11:08 | Päivitetty 18.11. 11:34

Syyskuussa Nord Stream -kaasuputkia Itämeren pohjassa vaurioittaneet räjähdykset johtuivat ”törkeästä sabotaasista”, Ruotsin viranomaiset kertovat.

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon ja syyttäjäviranomaisen perjantaina julkaisemien tiedotteiden mukaan tutkimukset osoittavat, että putket räjäytettiin 26. syyskuuta.

Tutkimuksissa löytyi jäänteitä räjähdysaineista sekä kappaleista, jotka eivät kuuluneet putkistoon.

Säpon mukaan tutkimukset jatkuvat ja vasta myöhemmin selviää, onko mahdollista vetää johtopäätöksiä siitä, kuka räjäytykset aiheutti ja voidaanko asiassa nostaa syytteitä.

Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputket kulkevat Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan. Niiden oli määrä kuljettaa runsaasti kaasua Venäjältä Eurooppaan, mutta Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan katkaisi yhteistyön.

Länsimaissa on yleisesti epäilty, että räjäytysten takana olisivat venäläistahot. Venäjä on kiistänyt syyllistyneensä asiaan.

Lokakuun lopussa Venäjä syytti Britannian laivastoa räjähdyksistä. Britannia tyrmäsi syytökset heti.

Sabotaasia epäilty jo pitkään

Suuri joukko Ruotsin viranomaisia on osallistunut tutkimuksiin, minkä lisäksi ruotsalaistahot kertovat laajasta yhteistyöstä muiden maiden kanssa.

Syyttäjäviranomaisen mukaan viranomaiset tarvitsevat ”rauhaa ja hiljaisuutta” lisätutkimuksilleen ja asiasta ei tiedoteta tässä vaiheessa enempää.

Kaasuputkissa havaittiin syyskuun lopulla yhteensä neljä vuotoa, joista kaksi sijaitsee Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella kansainvälisellä merialueella.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi jo syyskuun lopussa, että putkien vuodot johtuivat sabotaasista.

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen sai lokakuussa harvinaisen luvan päästä kuvaamaan räjähdysten tuhoja. Nord Stream 1 -kaasuputkessa näkyi lehden mukaan vähintään 50 metrin pituinen aukko.

Vedenalaisen droonin ottamalla videolla näkyi paksuihin putkirakenteisiin tulleita mittavia tuhoja.

Lue lisää: Nord Stream -yhtiö kertoi löytäneensä merenpohjasta kaksi ihmisen aiheuttamaa kraatteria vaurioituneen kaasuputken vierestä

Lue lisää: Tanskalaistutkinta vahvistaa Nord Stream -vuotojen aiheutuneen voimakkaista räjähdyksistä

Päivitys 18.11.2022 kello 11.34: Täydennetty artikkeliin taustatietoja Nords Stream -putkien räjähdyksistä syyskuun lopussa ja kartta putkien kulkureitistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut