Ulkoministeri Haavisto: Nyt on selvitettävä mitä tapahtui – Oliko kyseessä vahinko ja mistä ammus laukaistiin

Haaviston mukaan on eskalaation riski on sodassa olemassa koko ajan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Säätytalossa kertomassa medialle Puolan ja Ukrainan tapahtumista 16. marraskuuta.

16.11. 8:18 | Päivitetty 16.11. 10:07

Aamulehti

”Eskalaation riski on koko ajan ollut sodassa. Muun muassa sen vuoksi, että voidaan tarkoituksellisesti eskaloida ja voi myös tapahtua vahinkoja”, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haavisto piti keskiviikkoaamuna Säätytalossa infotilaisuuden kello 8.30 alkaen Puolan ja Ukrainan viimeaikaisista tapahtumista.

Haavisto kertoi tilaisuudessa olleensa yhteydessä kollegoihinsa eri maissa. "Tutkimukset tästä tapahtumasta ovat käynnissä", Haavisto sanoo. Hän toteaa, että vaihtoehtoja on edelleen ilmassa useita. Haavisto myös uskoo, että se, onko ohjuksen osuma vahinko vai tarkoituksellinen teko, pystytään selvittämään.

”Nyt ollaan sellaisen tapahtuman äärellä, josta eskaloituminen saattaa lähteä liikkeelle. Siksi on tärkeää selvittää, mitä on tapahtunut. Tiedustelutiedot ovat vielä varovaisia”, sanoo Haavisto.

On mahdollista, että ammus on tullut muualta kuin Venäjältä, Haavisto sanoo. "Olemme olleet yhteydessä Nato-edustustoomme", Haavisto kertoo.

Puola nosti iskujen seurauksena sotilaallista valmiuttaan. Haaviston mukaan Suomi tulee päättämään erikseen, vaikuttaako asia valmiuteen.

Puola harkitsee Naton 4. artiklan mukaisten konsultaatioiden pyytämistä. Naton suurlähettiläillä on aamupäivällä kokous, jossa Suomi on mukana tarkkailijajäsenenä.

Miten Nato reagoi, jos Ukraina on Puolaan osuneen ohjusiskun takana?

”Ei ole tarkkaa arviota, ei ole varmaan ollut tarkoituksellinen toimi, ja se on tärkeää selvittää. Sodassa voi tapahtua asioita, jossa asioita ei tehdä tarkoituksella. Tätä parhaillaan selvitetään.”

Kaksi kuoli ohjusiskussa

Kaksi ihmistä kuoli tiistaina Puolassa, kun kaksi venäläisohjusta osui Przewodówin kylään lähellä Ukrainan rajaa.

Viimeisin tieto on, että Puolaan osunut isku olisi löydösten mukaan Ukrainan ampuma, kertoo yhdysvaltalaisviranomainen uutistoimisto AP:lle. AP:n toimittaja kertoo Twitterissä, että ohjus olisi ammuttu Venäjän ohjuksen torjumiseksi.

Lue lisää: Tämä kaikki Puolaan osuneesta ohjusiskusta tiedetään

Venäjä kiisti tiistaina osallisuutensa iskuihin. Venäjän puolustusministeriö kertoi, ettei Venäjä ole tehnyt iskuja mihinkään kohteisiin lähelle Ukrainan ja Puolan välistä rajaa.

Myös Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan alustavien tietojen perusteella on epätodennäköistä, että Puolaan osunut ohjus ammuttiin Venäjältä. Bidenin mukaan tähän viittaa ohjuksen lentorata. Presidentti kuitenkin sanoi, että tutkinta on vielä kesken. Hän vakuutti, että Yhdysvallat liittolaisineen selvittää tarkasti, mitä tapahtui.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut