Tämä kaikki Puolaan osuneesta ohjusiskusta tiedetään

Puolan presidentti Andrzej Dudan mukaan merkkejä tarkoituksellisesta hyökkäyksestä Puolaa vastaan ei ole, vaan kyseessä on todennäköisesti ollut "epäonninen sattuma".

Puolalaiset poliisit kävelivät keskiviikkona 16. marraskuuta Przewodówin kylässä lähellä paikkaa, jonne ohjukset osuivat edeltävänä iltana.

15.11. 21:46 | Päivitetty 16.11. 14:01

Aamulehti

Kaksi ihmistä kuoli tiistaina Puolassa, kun kaksi venäläisohjusta osui Przewodówin kylään lähellä Ukrainan rajaa.

Keskiviikkona aamuyöstä Puolan ulkoministeriö vahvisti, että nimenomaan venäläisvalmisteinen raketti oli osunut puolalaiseen Przewodówin kylään Ukrainan rajalla. Ministeriön mukaan isku tapahtui kello 15.40 paikallista aikaa. Przewodów sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Ukrainan rajasta.

Venäjä teki tiistaina Ukrainaan mittavia ohjusiskuja. Ukrainan ilmavoimien tiedottajan mukaan ohjuksia ammuttiin ainakin sata eri puolille Ukrainaa.

Savua nousi lähellä Ukrainan ja Puolan rajaa tiistaina ohjusiskun jälkeen.

Kuka ampui?

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on keskiviikkona informoinut G7-maita ja Nato-liittolaisia siitä, että Puolassa räjähtänyt ohjus oli Ukrainan ilmatorjuntaohjus, kertovat Nato-lähteet uutistoimisto Reutersille. Myöhemmin keskiviikkona myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että ohjus tuli todennäköisesti Ukrainan ilmapuolustuksesta.

Myös Puolan presidentti Andrzej Dudan mukaan ohjuksen laukaisi erittäin todennäköisesti Ukrainan ilmapuolustus, kertoo uutistoimisto Reuters. Samaa sanoo myös Belgian puolustusministeri Ludivine Dedonder .

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa iskuihin. Venäjän puolustusministeriö kertoi tiistai-iltana, ettei Venäjä ole tehnyt iskuja mihinkään kohteisiin lähelle Ukrainan ja Puolan välistä rajaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi keskiviikkona puheessaan G20-maiden johtajille, että Venäjä on ohjusiskujen takana. Myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kiisti tiistaina Twitterissä, että ohjus olisi voinut olla Ukrainan ilmatorjuntaa.

Millainen ohjus?

Przewodówista tullut kuvamateriaali on herättänyt arveluja, että maahan olisi pudonnut S-300-ilmatorjuntaohjus tai ilmatorjuntaohjuksen ja alas ammutun venäläisen risteilyohjuksen osia.

Sekä Venäjä että Ukraina käyttävät S-300-ohjuksia, Venäjä myös hyökkäystarkoituksiin.

Venäjän puolustusministeriön lausunnon mukaan kyseessä olisi ollut Ukrainan S-300-ohjus.

Przewodówin kylään osuneen ohjuksen tuhoja kuvattiin tiistaina 15. marraskuuta.

Miten Nato reagoi?

Nato pitää keskiviikkona hätäkokouksen Puolan tapahtumista.

Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin mukaan voi olla, ettei sotilasliitto Naton perustamissopimuksen 4. artiklan käynnistäminen ole välttämätöntä. 4. artikla tarkoittaa sitä, että Naton jäsenmaat neuvottelevat keskenään aina, kun jonkun jäsenmaan alueellinen koskemattomuus, poliittinen itsenäisyys tai turvallisuus on uhattuna. Se on siis kevyempi kuin yhteiseen puolustukseen velvoittava 5. artikla.

Puolan presidentti Andrzej Dudan mukaan merkkejä tarkoituksellisesta hyökkäyksestä Puolaa vastaan ei ole, vaan kyseessä on todennäköisesti ollut "epäonninen sattuma".

Pääministeri Morawieckin mukaan liittolaismaiden ilmapuolustuksen läsnäoloa Puolassa vahvistetaan, Reuters kertoo.

Puola kutsui tapauksen johdosta Venäjän suurlähettilään antamaan "yksityiskohtaisen selvityksen tapahtuneesta". Ulkoministeriön mukaan tapaaminen päättyi ennen puoltayötä, mutta ministeriö ei kertonut enempää sen sisällöstä.

Poliisit seisoivat lähellä räjähdyspaikkaa Przewodówin kylässä keskiviikkona.

Mitä Suomi tekee?

Suomi on tarkkailijajäsenenä mukana Naton suurlähettiläiden kokouksessa keskiviikkona aamupäivällä.

Suomi ei ole vielä nostanut sotilaallista valmiuttaan, mutta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan asiasta tullaan päättämään erikseen, vaikuttaako ohjusisku valmiuteen. Haavisto on ollut yhteydessä Varsovan edustustoon ja ulkoministerikollegoihin.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan on tärkeää tietää tarkasti, mistä Puolassa räjähdyksen tiistaina aiheuttanut ohjus tai väline on sinne päätynyt.

Niinistön mukaan on esitetty arvioita lentoradoista, jotka antaisivat viitteitä siitä, ettei ohjus ole tullut Venäjän alueelta. Siksi hänestä on hyvä asia, että Ukrainan sotaa kommentoivien päät pysyivät tiistaina kylminä.

Tiistain tapahtumat Puolassa kertovat Niinistön mukaan siitä, että sota on karmea tilanne ja sodassa sattuu asioita, joita ei ole tarkoitettu. Niinistö kommentoi Puolan tilannetta tiedotustilaisuudessa.

Entä muut maat?

Venäjä antoi keskiviikkona harvinaista kiitosta Yhdysvalloille siitä, miten Yhdysvaltain johto kommentoi Puolan ohjusräjähdystä. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että "amerikkalaisen puolen reaktio on ollut harkittu ja asiantunteva".

Jyrkempiäkin äänenpainoja tosin kuultiin Venäjällä. Maan ex-presidentti Dmitri Medvedev sanoi, että tapaus osoittaa länsimaiden "lähestyvän ydinsotaa". Hänen mukaansa väitetty ohjusisku puolalaiselle maatilalle todistaa hybridisodasta Venäjää vastaan.

Biden piti keskiviikkoaamuna hätäkokouksen Yhdysvaltain keskeisten liittolaisten kanssa Balin G20-kokouksen kulisseissa. Suljettujen ovien takana pidettyyn kokoukseen osallistuivat Bidenin ohella EU:n, Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Italian ja Japanin johtajat.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi Twitterissä keskustelleensa pääministeri Mateusz Morawieckin kanssa ja kutsuvansa koolle G20-kokouksessa olevat EU-johtajat. Michel sanoi vakuuttaneensa EU:n olevan Puolan tukena. Myös Saksan ja Britannian johtajat ovat vakuuttaneet maidensa seisovan Puolan rinnalla. Ranskan presidentinkanslian virkamies puolestaan kehotti olemaan erittäin varovainen ohjuksen alkuperän arvioinnissa ja varoitti "merkittävästä eskalaatioriskistä".

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi olevansa hyvin huolissaan tilanteesta ja sanoi, että sodan eskaloitumisen välttäminen on äärimmäisen tärkeää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut