Istanbulin pommi-iskusta epäilty otettu kiinni – sisäministeri syyttää kurdijärjestöä

Räjähdys sattui sunnuntaina iltapäivällä vilkkaalla kävelykadulla Istanbulin keskustassa. Iskussa kuoli ainakin kuusi ihmistä ja haavoittui yli 80.

Poliisin tutkijat laittoivat muovipussiin lastenrattaita alueella, missä voimakas räjähdys sattui sunnuntaina 13. marraskuuta Istanbulissa Turkissa.

13.11. 16:10 | Päivitetty 14.11. 6:37

Turkin Istanbulissa eilen tapahtuneen pommi-iskun tekijäksi epäilty on otettu kiinni, kertoo maan sisäministeri Süleyman Soylu uutistoimisto Anadolun mukaan. Soylu syyttää iskusta kurdijärjestö PKK:ta.

Iskussa kuoli ainakin kuusi ihmistä ja haavoittui yli 80. Räjähdys tapahtui Istanbulin keskustassa vilkkaalla Istiklalin ostoskadulla Beyoglun alueella neljän jälkeen iltapäivällä.

Oikeusministeri Bekir Bozdağ kertoi aiemmin televisiossa, että naishenkilö oli istunut yhdellä penkeistä yli 40 minuutin ajan ja poistunut paikalta. Minuuttia tai kahta myöhemmin tapahtui räjähdys.

”On kaksi vaihtoehtoa. Joko laukkuun on asetettu mekanismi, joka räjähtää, tai joku räjäyttää sen etäältä”, Bozdağ sanoi.

Soylu kertoi, että kiinni otettu on pommin paikalle vienyt henkilö. Muita yksityiskohtia hän ei kertonut.

Paikalla olleet pakenivat

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi aiemmin alustavien merkkien viittaavan siihen, että kyse oli terrori-iskusta.

”Valtiomme yksiköt tekevät työtä löytääkseen syylliset tämän inhottavan hyökkäyksen takana”, Erdoğan sanoi lehdistötilaisuudessa.

Sosiaalisen median videoiden perusteella räjähdyksen yhteydessä näkyi liekkejä, ja se sai ihmiset juoksemaan paniikissa eri suuntiin.

”Olin 50–55 metrin päässä, yhtäkkiä kuului räjähdyksen ääni. Näin kolme tai neljä ihmistä maassa. Ihmiset juoksivat paniikissa. Ääni oli valtava. Oli mustaa savua. Se ääni oli todella kova, vei melkein kuulon”, silminnäkijä Cemal Denizci kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Katu tyhjennettiin ihmisistä, ja poliisi eristi laajan alueen räjähdyspaikan ympäriltä.

Turkin radiota ja televisiota valvova viranomainen kielsi kanavia lähettämästä kuvaa räjähdyspaikalta. Samoin on toimittu aiemmin äärijärjestöjen iskujen yhteydessä. Lisäksi pääsyä sosiaaliseen mediaan rajoitettiin iskun jälkeen.

Istiklalin kadulla kuoli useita ihmisiä terrori-iskussa vuonna 2016. Turkissa tapahtui vuosina 2015–2016 useita iskuja, joissa kuoli satoja henkilöitä ja joista syytettiin äärijärjestö Isisiä ja kurditaistelijoita.

Uutistoimisto Reutersin välittämä kuva sosiaalisen median palvelu Tiktokista, jossa uuttistoimiston mukaan ihmiset juoksevat räjähdyksen jälkeen pois päin tapahtumapaikalta.

Suomesta ja Ruotsista surunvalittelut Turkkiin

Presidentti Sauli Niinistö esitti surunvalittelunsa presidentti Erdoğanille Istanbulin räjähdyksen vuoksi. Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja pääministeri Sanna Marin (sd) ottivat osaa tapauksen takia.

Turkin kokema terrorismi on noussut keskeiseksi kysymykseksi myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosesseissa tänä vuonna. Turkki ei toistaiseksi ole suostunut ratifioimaan maiden jäsenyyksiä, koska se katsoo etenkin Ruotsin suhtautuvan liian lepsusti terrorismiin.

Myös Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström esitti Twitterissä surunvalittelunsa Turkin kansalle ja istanbulilaisille.

Täsmennys 13.11.2022 kello 18.39: Erdoğanin mukaan alustavat merkit viittaavat terrorismiin. Hän ei siis suoraan sanonut, että kyse on terrori-iskusta, kuten jutussa aiemmin luki.

Oikaisu 13.11.2022 kello 16.17: Toisin kuin jutussa väitettiin, Istanbul ei ole Turkin pääkaupunki, vaan Turkin pääkaupunki on Ankara.

Päivitys 14.11.2022 kello 6.37: Päivitetty artikkeliin epäillyn kiinniotto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut