Yhdysvaltojen vaalit: Senaatin tilanne tasan ja loanheitto alkoi – tämä on tilanne nyt

Demokraateille senaatin hallintaan riittäisi yksi lisäpaikka, republikaanit tarvitsevat molemmat auki olevat.

Demokraattien Mark Kelly puhui kampanjansa vapaaehtoisille 8. marraskuuta Arizonan Tucsonissa. Hän voitti osavaltionsa senaattorivaalin.

12.11. 7:50 | Päivitetty 12.11. 14:35

Yhdysvaloissa demokraatit olivat lauantaina vain yhden senaattoripaikan päässä enemmistöstä, kun demokraattien Mark Kelly uusi paikkansa Arizonasta. Presidentti Joe Biden oli jo soittanut Kellylle ja onnitellut tätä voitosta, kertoi amerikkalaismedia.

Kellyn haastaja, republikaanien Blake Masters ei heti tunnustanut tappiotaan, ja myöhään perjantaina paikallista aikaa ex-presidentti Donald Trump ehti jo leimata tuloksen vaalivilpiksi. Trump kuuluu Mastersin vahvoihin tukijoihin.

Republikaaniehdokas Blake Masters ei heti tunnustanut häviötään senaatin vaalissa Arizonassa.

Senaatin enemmistön kohtalo riippuu kahdesta osavaltiosta: Nevadasta, missä ääntenlasku oli lauantaina edelleen kesken ja Georgiasta, missä järjestetään joka tapauksessa uusintaäänestys joulukuussa, sillä sekä demokraattien että republikaanien ehdokas jäivät tiistain välivaaleissa alle 50 prosentin ääniosuuteen.

Jos demokraattisenaattori Catherine Cortez Masto voittaa Nevadassa, senaatin enemmistö menee demokraateille, kävi Georgian uusintavaalissa miten tahansa.

Demokraateille senaatin hallintaan riittää tasan 50 paikkaa, sillä varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee, jos satajäsenisen senaatin äänestys päättyy tasatulokseen. Arizonan ratkettua tilanne oli tasan 49–49.

Myöskään 435-paikkaisessa edustajainhuoneessa kumpikaan puolue ei ole vielä varmistanut enemmistöä. Republikaanien odotetaan kuitenkin saavan enemmistön. Toistaiseksi puolue on varmistanut itselleen 211 paikkaa ja demokraatit CNN:n ennusteen mukaan 203 paikkaa.

Edustajainhuoneen enemmistöön tarvitaan 218 paikkaa.

Trump haastoi kongressihyökkäystä tutkivan komitean oikeuteen

Samalla kun välivaalien ääniä edelleen laskettiin, Trumpin asianajajat ilmoittivat haastavansa viime vuoden loppiaisen kongressihyökkäystä tutkivan komitean oikeuteen. Asianajajien mukaan Trumpilla on ex-presidenttinä täydellinen syytesuoja eikä häntä voida velvoittaa komitean kuultavaksi.

Trumpin edustajien mukaan komitean toimet ovat poliittisesti motivoituneita, joten asia on vietävä oikeuteen.

Trumpin oli määrä saapua komitean kuultavaksi ensi viikolla.

Trumpin kannattajat mellakoivat ja hyökkäsivät kongressirakennukseen, kun presidentti Joe Bidenin vaalivoittoa oltiin vahvistamassa. Trump oli levittänyt valheellisia väitteitä, joiden mukaan vaalitulosta oli peukaloitu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut