Yhdysvaltojen kongressivaalien äärimmäisen tiukka vääntö jatkuu edelleen – näistä seikoista on vielä kiinni, kuka alkaa johtaa ja mitä

CNN: Republikaanien keskinäinen syyttely odotettua heikommasta vaalituloksesta jo täydessä vauhdissa.

Nevadan osavaltiossa Yhdysvalloissa kisa on hyvin tiukka ja näyttää kiristyvän entisestään. Ääntenlaskennan tuoreiden perjantaisten tietojen mukaan republikaanien Adam Laxalt’n etumatka demokraattien Catherine Cortez Mastoon oli kaventunut noin 9 000 ääneen. Laxalt kuvattiin 8. marraskuuta 2022.

11.11. 20:19

Yhdysvalloissa vaalivirkailijat ovat pyytäneet kansalaisilta kärsivällisyyttä ja yrittäneet tukahduttaa salaliittoteorioita siitä, miksi välivaalien ääntenlaskenta on vielä kesken maan länsiosissa perjantaina. Yhdysvalloissa eri osavaltioiden kesken on omia lakeja siitä, milloin ja miten ääntenlaskenta tehdään, ja tästä syystä tuloksien saaminen voi kestää kauemmin joissain osavaltioissa, kertoo CNN.

Tiistaina pidettyjen kongressivaalien tuloksessa ovat senaatin osalta vaa'ankielinä nyt Nevadan ja Arizonan osavaltiot. Jos demokraattien ehdokas voittaa niissä molemmissa, puolue saa senaattiin ainakin 50 paikkaa. Tämä toisi demokraateille käytännössä enemmistön, sillä varapresidentti, demokraatti Kamala Harrisin ääni ratkaisee, jos satajäsenisen senaatin äänestys päättyy tasatulokseen.

Lue lisää: Yhdysvaltojen välivaalit muistetaan kolmesta asiasta – ja Trumpista floridalaislavalla

CNN uutisoi, että Arizonassa demokraattien senaattoriehdokas Mark Kelly johtaa republikaanien Blake Mastersia noin 115 000 äänellä. Yli miljoona ääntä saaneen Kellyn etumatka on arvioitu merkittäväksi, kun Arizonan äänistä oli laskematta noin 20 prosenttia.

Sen sijaan Nevadassa kisa on hyvin tiukka ja näyttää kiristyvän entisestään. Ääntenlaskennan tuoreiden tietojen mukaan republikaanien Adam Laxalt’n etumatka demokraattien Catherine Cortez Mastoon oli kaventunut noin 9 000 ääneen.

CNN uutisoi perjantaina, että Arizonassa demokraattien senaattoriehdokas Mark Kelly johtaa republikaanien Blake Mastersia noin 115 000 äänellä. Kelly kuvattiin 8. marraskuuta 2022.

Jos republikaanit onnistuvat saamaan senaattorinpaikan joko Nevadassa tai Arizonassa, ratkaisevaksi muodostuu Georgian osavaltiossa joulukuussa pidettävä vaalien uusintaäänestys. Georgiassa mennään uusintakierrokselle, koska siellä demokraattien Raphael Warnock ja republikaanien Herschel Walker jäivät kumpikin niukasti alle 50 prosentin kannatuksen, jonka Georgia on asettanut ehdoksi valituksi tulemiselle.

Lue lisää: Viisi tärkeää kohtaa Yhdysvaltojen äärimmäisen merkityksellisistä välivaalista tiistaina – Seuraa ainakin näitä

Edustajainhuoneen komento vaihtuu

Republikaanit ovat saamassa enemmistön kongressin toisessa kamarissa, edustajainhuoneessa. Kun välivaalien ääntenlaskenta vielä jatkui, puolue on varmistanut edustajainhuoneeseen ainakin 211 paikkaa. Republikaanien odotetaan saavan vielä ainakin kymmenisen lisäpaikkaa ja sen myötä enemmistön.

Enemmistöön vaaditaan vähintään 218 paikkaa.

Vaikka republikaanit ovat viemässä edustajainhuoneen enemmistön ja saattavat vielä saada enemmistön myös senaatissa, kongressivaalien tulos on ollut puolueelle odotuksiin nähden pettymys. CNN:n mukaan republikaanien keskinäinen syyttely vaalituloksesta olikin täydessä vauhdissa torstaina paikallista aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut