Pääministeri Kristerssonin tavannut Turkin presidentti Erdoğan toivoo Ruotsilta ensi sijassa asennemuutosta

Ruotsin uusi hallitus on tehnyt selvempää pesäeroa Turkin silmätikkuina oleviin kurdijärjestöihin.

Ruotsin tuore pääministeri Ulf Kristersson (vas.) puhui yhteisessä lehdistötilaisuudessa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa tiistaina 8. marraskuuta Ankarassa.

8.11. 6:21 | Päivitetty 8.11. 22:35

STT

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Turkille on tärkeintä, että Ruotsi muuttaa asennettaan terrorismin vastaisessa taistelussa. Erdogan tapasi tiistaina Ankarassa Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin.

”Turkki on aina tukenut Naton avoimien ovien politiikkaa. Siksi suostuimme neuvottelujen aloittamiseen Madridissa (Naton huippukokouksessa)”, Erdoğan vakuutti.

Erdoğanilta kysyttiin, mitä osaa Madridin Nato-huippukokouksen sopimuksesta Ruotsi ei ole noudattanut ja montako ihmistä Turkki vaatii Ruotsin luovuttavan Turkkiin.

Erdoğan vastasi, etteivät määrät ole niin tärkeitä ja niistä voidaan aina neuvotella. Tämän jälkeen hän kuitenkin mainitsi yhden tietyn henkilön, jonka luovuttamista Turkki hänen mukaansa pitää tärkeänä.

Erdoğan myös lisäsi, ettei ongelma koske vain Ruotsia. Presidentin mukaan Turkin terroristeina pitämiä henkilöitä elää rauhassa myös esimerkiksi Saksassa, Hollannissa ja Tanskassa. Kaikki kolme ovat Nato-maita.

Kristersson tapasi Ankarassa myös Turkin parlamentin puhemiehen Mustafa Sentopin. Sentopin mukaan Ruotsilla on vielä monta askelta otettavana ennen Nato-jäsenyyden toteutumista.

Turkin lisäksi Nato-maista ainoastaan Unkari ei ole ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä.

Vaaleissa pitää olla jotain näytettävää kansalaisille, Erdogan vihjasi

Erdoğan sanoi Turkin hallituksen panneen tyytyväisenä merkille Ruotsin uuden hallituksen kannanotot. Hän sanoi odottavansa lisää edistystä Ruotsin, Suomen ja Turkin kolmenvälisistä neuvotteluista, jotka pidetään myöhemmin tässä kuussa Tukholmassa. Ensimmäinen vastaava kolmenvälinen tapaaminen pidettiin aiemmin Suomessa.

Pääministeri Kristersson puolestaan vakuutti Erdoğanin tapaamisen jälkeen Ruotsin ymmärtävän Turkin turvallisuushuolet. Hän korosti Ruotsin pitävän kurdijärjestö PKK:ta terroristijärjestönä ja Ruotsin myös ymmärtävän, kuinka paljon Turkki on joutunut kärsimään terrorismista.

Erdoğan viittasi tiistain lehdistötilaisudessa pariinkin otteeseen Turkin ensi kesän vaaleihin ja vihjasi siitä, että Turkin hallituksen täytyy osoittaa vaalien lähestyessä kansalaisille, että se toimii terroriuhkaa vastaan. Nämä kommentit eivät välttämättä lupaa nopeaa edistystä Suomen ja Ruotsin jäenyyksien ratifioinnissa.

Ruotsin uusi hallitus tekee selvempää pesäeroa kurdijärjestöihin

Ruotsin uusi porvarihallitus ilmoitti viikonloppuna ottavansa etäisyyttä kahteen kurdijärjestöön, syyrialaiseen PYD-puolueeseen sekä sen aseelliseen siipeen YPG:hen.

STT:n viikonvaihteessa haastattelema Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi, etteivät Ruotsin kannanotot PYD/YPG:stä riittäisi Turkille, vaan että se aikoisi pitää myös luovutusasiaa yhä pinnalla.

Ruotsin hallituksen kannanottoa Alaranta ei pitänyt yllättävänä.

”(Lausunto) on linjassa sen kanssa, mihin Suomen ja Ruotsin hallitukset sitoutuivat Madridissa (Naton huippukokouksessa) yhteisymmärryspaperissa. Siinä mielessä ei pitäisi olla mikään uutinen, mitään dramaattista ei varsinaisesti tapahtunut, vähän terävämpää ilmaisua kuin aikaisemmalta hallitukselta vain”, Alaranta sanoi STT:lle sunnuntaina.

Viime viikolla Turkissa vieraillut Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi Suomen ja Ruotsin noudattaneen Madridissa solmittua sopimusta. Stoltenbergin mukaan maiden on aika liittyä Naton täysjäseniksi.

Päivitys 8.11.2022 kello 19.25: Päivitetty Turkin presidentin ja Ruotsin pääministerin kommenteilla.

Päivitys 8.11.2022 kello 16.39: Päivitetty tapaamisen alkamisella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut