Turkin mukaan Nato-hakemusten hyväksyminen riippuu Suomen ja Ruotsin omista toimista

Tutkijan mukaan Turkin asenne ei ole juuri muuttunut: ”Samaa jankuttamista”

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa lehdistötilaisuuden torstaina. Stoltenberg tapaa presidentti Recep Tayyip Erdoganin perjantaina.

4.11. 14:10 | Päivitetty 4.11. 21:06

Helsinki/Istanbul

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg jatkoivat keskusteluja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä perjantaina.

Turkin presidentinkanslian toimittajille lähettämän lausunnon mukaan se, kuinka nopeasti Turkki voisi hyväksyä maiden Nato-jäsenyyshakemukset, riippuu Suomen ja Ruotsin omista toimista.

Eilen Turkkiin vierailulle saapunut Stoltenberg totesi Suomen ja Ruotsin pitäneen Turkille antamansa lupaukset terrorismin vastaisesta taistelusta. Pääsihteerin mukaan maiden Nato-jäsenyysprosessit olisi siksi syytä viedä loppuun pikaisesti.

Turkkilaislehti Hürriyetin mukaan Erdoğan otti Stoltenbergin vastaan Istanbulissa Dolmabahcen palatsissa. Tapaaminen oli lehdistöltä suljettu.

Torstaina Turkkiin vierailulle saapunut Stoltenberg totesi Suomen ja Ruotsin pitäneen Turkille antamansa lupaukset terrorismin vastaisesta taistelusta. Pääsihteerin mukaan maiden Nato-jäsenyysprosessit olisi siksi syytä viedä loppuun pikaisesti.

”Näin vaarallisina aikoina on erityisen tärkeää viimeistellä jäsenyydet, jotta estetään väärinkäsitykset tai virhelaskelmat Moskovassa ja lähetetään selvä viesti Venäjälle siitä, että Naton ovi pysyy auki”, Stoltenberg sanoi.

Lue lisää: Naton Stoltenberg Turkissa: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet on toteutettava nopeasti

”Ihan kuin voisimme hylätä oikeusvaltioprosessimme”

Turkkiin erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoi perjantaina Twitterissä, että ei ole nähnyt suurta muutosta Turkin suhtautumisessa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin.

”Samaa jankuttamista ”konkreettisista toimista”, mitä olemme kuulleet alusta alkaen – ihan kuin me voisimme tai olisimme valmiita hylkäämään omat oikeusvaltioprosessimme”, Alaranta sanoo.

Turkki on pyytänyt esimerkiksi Suomea arvioimaan uudelleen tiettyjen henkilöiden luovutuspyyntöjä. Oikeusministeriön mukaan niitä ei kuitenkaan olla avaamassa, koska ratkaisut on jo tehty.

”Ruotsin hallitus edeltäjäänsä parempi”

Stoltenbergin torstaina tavanneen Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun mukaan hakijamailla on vielä tekemistä lupaustensa käytännön lunastamisessa. Erityisesti näin on Ruotsin osalta, jonka uusi hallitus on kuitenkin edeltäjäänsä päättäväisempi, Cavusoglu sanoi.

”Tiesimme, ettei edellinen hallitus voinut tehdä paljoa”, Cavusoglu sanoi.

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin on määrä vierailla Turkissa ensi tiistaina. Mediatietojen mukaan Kristersson on kirjoittanut Erdoganille kirjeen, jossa hän on vakuutellut Ruotsin viranomaisten tekevän tiukemmin töitä kurdien sissijärjestö PKK:ta vastaan, jonka jäsenien ”majoittamisesta” Turkki on Ruotsia syyttänyt.

Kristersson on myös antanut ymmärtää, että maan uudella hallinnolla on käytettävissään enemmän keinoja Turkin vaatimuksien täyttämiseksi.

Turkki ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi osoittanut lämpenemisen merkkejä Ruotsille.

”Haluan vielä sanoa, että meillä ei ole niinkään ongelmia Suomen asenteen kanssa”, Cavusoglu lisäsi.

Hän kuitenkin lisäsi, että molemmat maat sekä Naton pääsihteeri Stoltenberg ovat toivoneet, että maat liittyvät yhdessä Natoon.

Uutistoimisto Bloomberg uutisoi torstaina nimettömiin lähteisiin pohjautuen, että Turkki tuskin on hyväksymässä Ruotsin hakemusta ennen vuoden loppua tai edes ennen ensi kesälle kaavailtuja vaaleja.

Cavusoglu kuittasi kysymyksen Nato-jäsenyyksien ratifiointien aikataulusta ja sen yhteydestä Turkin ensi vuoden vaaleihin toteamalla, että aikataulu riippuu ensi sijassa hakijamaiden toimista. Jäsenyydet hyväksyvälle Turkin parlamentille on hänen mukaansa pystyttävä osoittamaan, että Suomi ja Ruotsi ovat ottaneet konkreettisia askeleita lupaamaansa suuntaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut