Naton Stoltenberg Turkissa: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet on toteutettava nopeasti

Pääsihteerin mukaan hakijamaat ovat pitäneet Turkille antamansa lupaukset. Turkin ulkoministerin mukaan tehtävää vielä riittää, mutta Ruotsin hallitusvaihdos on lupaava.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessa Brysselissä 11. lokakuuta.

3.11. 18:23 | Päivitetty 3.11. 20:34

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan on tullut aika toivottaa Suomi ja Ruotsi tervetulleiksi Naton täysjäseniksi. Stoltenbergin mukaan jäsenyyksien on syytä toteutua ”näinä vaarallisina aikoina” pikaisesti. Näin hänen mukaansa vältetään mahdolliset väärinkäsitykset ja lähetetään Venäjälle selkeä viesti siitä, että sotilasliiton ovi pysyy avoimena.

”Suomi ja Ruotsi ovat noudattaneet sopimustaan Turkin kanssa”, Stoltenberg sanoi torstai-iltana Istanbulissa.

Hän viittasi muun muassa siihen, että Ruotsi kumosi asevientikieltonsa Turkkiin ja on uudistanut terrorisminvastaista lainsäädäntöään.

”Lisää karkotuksia ja luovutuksia tapahtuu”, Stontenberg tiesi kertoa.

Stoltenbergin tavannut Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ei aivan jakanut Stoltenbergin tilannekuvaa, vaikka hän myönsikin myönteistä kehitystä tapahtuneen. Kaikkia Madridin Nato-huippukokouksessa kolmen maan yhteisymmärryspöytäkirjassa sovittuja kohtia ei ole vielä toteutettu, Çavuşoğlu totesi.

Çavuşoğlu kuitenkin viestitti, että Ruotsin uuden hallituksen kanssa jäsenyysasia voi edetä paremmin.

”Tiesimme, ettei edellinen hallitus voinut tehdä paljoa”, Çavuşoğlu sanoi.

Çavuşoğlu kertoi Ruotsin uuden pääministerin Ulf Kristerssonin saapuvan Turkkiin ensi tiistaina.

”Haluan vielä sanoa, että meillä ei ole niinkään ongelmia Suomen asenteen kanssa”, Cavusolglu lisäsi.

Çavuşoğlu kuittasi kysymyksen Nato-jäsenyyksien ratifiointien aikataulusta ja sen yhteydestä Turkin ensi vuoden vaaleihin toteamalla, että aikataulu riippuu ensi sijassa hakijamaiden toimista. Jäsenyydet hyväksyvälle Turkin parlamentille on hänen mukaansa pystyttävä osoittamaan, että Suomi ja Ruotsi ovat ottaneet konkreettisia askeleita lupaamaansa suuntaan.

Stontenberg kehui lehdistötilaisuudessa Turkin olevan Naton tärkeä liittolainen muun muassa terrorismin vastaisessa taistelussa. Pääsihteeri kehui Turkin panosta myös Ukrainan auttamisessa ja viljanviennin mahdollistamisesta Ukrainasta maailmalle.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg saapui torstaina Turkkiin. Stoltenberg tapaa vierailunsa aikana Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoǧanin, ulkoministeri Çavuşoğlun, puolustusministeri Hulusi Akarin ja muita korkea-arvoisia turkkilaisviranomaisia.

Stoltenberg ja ulkoministeri Çavuşoğlu tapasivat torstaina, minkä jälkeen he pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden. Aamulehti näytti suorana lähetyksenä tilaisuuden, joka alkoi Suomen aikaa noin kello 18:45.

Perjantaina Stoltenberg tapaa presidentti Erdoǧanin Istanbulissa ja vierailee Çanakkalen satamakaupungissa, kertoo Nato tiedotteessaan.

Bloombergin viranomaislähteiden mukaan on epätodennäköistä, että Turkki hyväksyisi Ruotsin hakemusta ennen loppuvuotta, tai edes ennen ensi vuoden vaaleja. Suomen jäsenyyteen Turkki suhtautuu myönteisemmin.

Tästä huolimatta Turkki aikoo äänestää Suomen ja Ruotsin hakemuksista samaan aikaan, Bloomberg kertoo. Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin Turkin-tutkimusohjelman johtaja Soner Cagaptay arvioi sen sijaan STT:lle, että Turkki voi hyvinkin todennäköisesti ratifioida Suomen hakemuksen eriaikaisesti.

”Luulen, että on todellinen mahdollisuus, että Turkki näyttää vihreää valoa Suomelle ennen Ruotsia”, hän sanoo.

Suomen valtionjohto on viestinyt selvästi, että Suomi haluaa Natoon yhdessä Ruotsin kanssa. Suomi joutuisi siksi hankalaan asemaan, mikäli Turkki ratifioisi ainoastaan Suomen hakemuksen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut