Etelä-Korea sanoo jatkavansa ilma­sota­harjoituksia Yhdysvaltojen kanssa, syynä Pohjois-Korean uhittelu

Etelä-Korea kertoo pohjoisnaapurinsa laukaisseen varhain torstaina ainakin kolme ohjusta. Se kertoo jatkavansa ilmasotaharjoituksia Yhdysvaltain kanssa.

Ihmiset taustalla Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa pyöri uutislähetys, jossa kerrottiin Pohjois-korean tuoreimmista ohjusiskuista torstaina 3. marraskuuta.

3.11. 7:17 | Päivitetty 3.11. 8:22

Pohjois-Korean kerrotaan laukaisseen jälleen ohjuksia. Etelä-Korean asevoimien mukaan Pohjois-Korea on laukaissut torstaina ainakin kolme ohjusta.

Etelä-Korean ilmavoimat jatkavat ilmasotaharjoituksiaan Yhdysvaltojen kanssa, kertovat maan ilmavoimat. Harjoituksien jatkamisen syynä ovat ilmavoimien mukaan Pohjois-Korean tuoreet provokaatiot.

Käynnissä oleva Vigilant Storm -ilmasotaharjoitus on laajin maiden välillä tähän mennessä pidetty.

Pohjois-Korea on kritisoinut viime aikoina Yhdysvaltain ja Etelä-Korean keskinäisiä harjoituksia, joita Pohjois-Korea pitää valmistautumisena mahdolliseen hyökkäykseen.

Japanin hallinto kertoi aiemmin, että Pohjois-Korean laukaisema ohjus olisi lentänyt maan ylitse kohti Tyyntämerta. Lisäksi hallinto kertoi, että maan pohjoisosissa asuville annettiin asian vuoksi erityisvaroitus paikallista aikaa hieman ennen aamukahdeksaa. Asukkaita kehotettiin pysymään sisätiloissa tai hakemaan suojaa.

Myöhemmin Japanin puolustusministeri kuitenkin kertoi, että ohjus lentänytkään Japanin ylitse.

”Ohjuksella havaittiin olevan potentiaalia lentää Japanin saariryhmän ylitse”, puolustusministeri Yasukazu Hamada kertoi toimittajille ja sanoi, että hälytykset annettiin tämän vuoksi.

”Tarkistettuamme tämän tiedon vahvistimme, että ohjus ei ylittänyt Japanin saariryhmää, vaan katosi Japaninmeren yllä.”

Lue lisää: Etelä-Korea ampui ohjuksia lähelle Pohjois-Korean aluevesiä vastauksena pohjoisnaapurinsa aiempaan ohjuslaukaisuun

Ainakin 20 ohjusta

Keskiviikkona Etelä-Korean asevoimat kertoi pohjoisnaapurinsa laukaisseen ainakin 20 ohjusta ja ampuneen tykistöllä satakunta ammusta maiden väliselle meriraja-alueelle.

Yksi keskiviikkoisista ohjuksista laskeutui lähelle Etelä-Korean aluevesiä ja maa vastasi pohjoisnaapurinsa laukaisuihin ampumalla vuorostaan ohjuksia lähelle Pohjois-Korean aluevesiä.

Noin kuukausi sitten Pohjois-Korea ampui ohjuksen Japanin yli ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Myös tuolloin osassa Japania annettiin asukkaille varoituksia laukaisun vuoksi.

Lue lisää: Japanilaisia kehotettiin hakeutumaan suojaan Pohjois-Korean ampumalta ohjukselta – lensi lopulta Japanin yli

Pohjois-Korea sanoi myöhemmin, että kyseisessä laukaisussa sekä samoihin aikoihin tehdyissä useissa muissa ohjuskokeissa oli harjoiteltu taktisten ydinaseiden käyttöä. Taktisilla ydinaseilla tarkoitetaan taistelukentällä käytettäviä ydinaseita, joiden vaikutus on rajatumpi kuin strategisten ydinaseiden.

Pohjois-Korea on kritisoinut viime aikoina Yhdysvaltain ja Etelä-Korean keskinäisiä harjoituksia, jotka ovat Pohjois-Korean mukaan valmistautumista mahdollista hyökkäystä varten.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat sanoneet, että Pohjois-Korean viimeaikaiset ohjuskokeet voivat kulminoitua uuteen ydinasekokeeseen, joka olisi järjestyksessään Pohjois-Korean seitsemäs.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut