Ovensuukyselyt: Tanskan parlamenttivaaleissa kumpikaan blokki ei yllä enemmistöasemaan – uusi puolue Moderaterne nousee vaa'ankieliasemaan

Uudet vaalit aiheutuivat toissa vuonna alkaneesta Tanskan minkkiskandaalista eli päätöksestä lopettaa kaikki minkit, kun osassa eläimistä oli havaittu koronavirusta.

Tanskan sosiaalidemokraattinen puolue taisteli tänään järjestetyissä parlamenttivaaleissa valta-asemansa säilyttämisestä. Kuva on otettu Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa 1. marraskuuta.

1.11. 21:30 | Päivitetty 1.11. 22:30

Kööpenhamina

Ovensuukyselyjen mukaan Tanskassa vasemmiston punainen blokki eikä oikeiston sininen blokki ole saamassa enemmistöasemaa parlamenttiin maan ennenaikaisissa vaaleissa.

Ovensuukyselyt julkaistiin DR- sekä TV2-kanavilla.

Pääministeri Mette Frederiksenin johtama sosiaalidemokraattinen puoluetaisteli tänään järjestetyissä parlamenttivaaleissa valta-asemansa säilyttämisestä. Ovensuukyselyjen mukaan Frederiksenin punainen blokki saanee joko 85 tai 86 paikkaa 179-paikkaisessa parlamentissa eli Folketingissa ja sininen blokki 72 tai 73 paikkaa.

Vaa'ankieliasemaan nousee todennäköisesti uutena puolueena vaaleihin osallistunut, liberaaliksi keskustapuolueeksi itsensä määrittelevä Moderaterne, joka saa ovensuukyselyjen mukaan 17 paikkaa. Puoluetta johtaa entinen Venstre-puolueen johtaja ja entinen pääministeri Lars Lökke Rasmussen.

Puolue pysytteli blokkien ulkopuolella, mutta keräsi lyhyessä ajassa merkittävän kannatuksen.

Vaaliteemoja olivat ilmastonmuutos, inflaatio sekä terveydenhuolto.

Minkkiskandaali johti ennenaikaisiin vaaleihin

Vaaleihin päädyttiin seitsemän kuukautta etuajassa, mikä johtuu toissa vuonna alkaneesta minkkiskandaalista. Tuolloin hallitus teki päätöksen lopettaa kaikki minkit, sillä osassa minkeissä oli havaittu koronavirusta ja eläinten pelättiin pahentavan taudin leviämistä. Päätös todettiin sittemmin laittomaksi, minkä seurauksena Frederiksenin vähemmistöhallitusta tukenut liberaali Venstre-puolue vaati uusia vaaleja.

Tanskassa puoluekenttä on hyvin pirstaloitunut, ja maata on johdettu vähemmistöhallituksilla jo vuosikymmenien ajan.

Vaalit saivat tiistaina lisäkierteen äänestysalueilla paljastuneen virheen vuoksi. Keski-Tanskassa sijaitsevien Nyborgin ja Kerteminden äänestysalueilla olivat ehdokaslistat tulostuneet virheellisesti niin, että ehdokkaiden nimiä oli väärässä järjestyksessä. Virheen piirissä on noin 42 500 äänestäjää, ja tanskalaismedioiden haastattelemat ihmiset arvioivat, että virhe voi vaikuttaa äänestyksen lopputulokseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut