Ukrainan mukaan Venäjä laukaisi yli 50 risteilyohjusta, joista reilut 40 ammuttiin alas

Yksi alas ammuttu ohjus putosi moldovalaiseen kylään.

Savu nousee rakennuksista Venäjän ohjusiskun jäljiltä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa 31. lokakuuta.

31.10. 16:52

Istanbul

Venäjä on tänään laukaissut Ukrainan armeijan mukaan yli 50 risteilyohjusta, joista 44 on ammuttu alas.

Yksi Ukrainan alas ampuma venäläisohjus putosi kylään Moldovan pohjoisosassa. Moldovan sisäministeriön mukaan Ukrainan rajan lähellä sijaitsevassa kylässä monien rakennusten ikkunat rikkoutuivat, mutta kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen.

Lokakuun 10. päivänä Ukrainaa kohti laukaistu venäläinen risteilyohjus lensi Moldovan mukaan sen ilmatilan yli. Tällöin Moldova vaati Venäjän maassa olevan lähettilään puhutteluun.

Moldovaan on saapunut satojatuhansia ukrainalaisia pakolaisia sen jälkeen, kun Venäjä lähetti joukkoja Ukrainaan helmikuussa.

Iskujen jälkeen sähkökatkoja ja häiriöitä vedenjakelussa

Ukraina syytti Venäjää uudesta ”massiivisesta hyökkäyksestä” maan energiainfrastruktuuria vastaan.

”Venäläiset terroristit ovat jälleen tehneet valtavan hyökkäyksen sähkölaitoksia vastaan useilla alueilla Ukrainassa”, sanoi Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymošenko.

Aamuisten iskujen jäljiltä useilla Ukrainan alueilla on sähkökatkoja.

Pääkaupungin Kiovan pormestarin Vitali Klytškon mukaan Venäjän iskujen jäljiltä 350 000 kotia on ilman sähköä. Lisäksi 80 prosenttia kuluttajista kärsii vedenjakelukatkoista.

Kyiv Independent kertoi Twitterissä, että ilmahälytyksiä annettiin eri puolilla maata. Harkovan pormestarin Ihor Terehovin mukaan Venäjä iski kaupungin kriittistä infrastruktuurilaitosta vastaan.

Myös Tsherkasyn alueella iskettiin infrastruktuurikohdetta vastaan, kertoivat alueen hallinnon edustajat.

Raportti: Monet venäläiset mobilisoidut reserviläiset huonosti varustettuja

Venäjä on lähettänyt lokakuun puolivälin jälkeen useita tuhansia vastikään mobilisoituja reserviläisiä etulinjaan Ukrainassa. Monessa tapauksessa he ovat olleet huonosti varustettuja, sanotaan Britannian puolustusministeriön tämänpäiväisessä tiedusteluraportissa.

Syyskuussa venäläiset upseerit olivat huolissaan, koska jotkut reserviläiset saapuivat Ukrainaan ilman aseita.

Tiedusteluraportin mukaan avoimen lähteen kuvat viittaavat siihen, että mobilisoiduille reserviläisille on annettu tyypillisesti AKM-kiväärejä, joiden valmistus alkoi 1959. Monet niistä ovat todennäköisesti hädin tuskin käyttökelpoisessa kunnossa huonon varastoinnin takia, raportissa todetaan.

Reserviläisten ja sopimussotilaiden erilainen aseistus tarkoittaa sitä, että etulinjan asemiin on toimitettava kahdentyyppisiä ammuksia. Tämä todennäköisesti vaikeuttaa Venäjän jo ennestään kuormittunutta logistiikkaa, raportissa sanotaan.

Ukrainasta lähtenyt tänään toistakymmentä viljalaivaa

Ukrainasta on tänään lähtenyt 12 viljalastissa olevaa laivaa. Näin siitä huolimatta, että Venäjä ilmoitti lauantaina vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta, joka on mahdollistanut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Asiasta kertoo Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakov Twitterissä.

Ministerin mukaan YK:n ja Turkin edustajat tarkastavat kaikkiaan 40 laivaa Mustanmeren viljanvientisopimuksen täyttämiseksi.

”Ukrainan delegaatio on hyväksynyt tämän (laivojen) tarkastussuunnitelman. Venäjän delegaatiolle on tiedotettu asiasta”, Kubrakov tviittaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo maansa jatkavan pyrkimyksiä pitää viljanvientisopimuksen voimassa siitä huolimatta, että Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä sopimuksesta.

”Vaikka Venäjä toimii epäröivästi --- me jatkamme määrätietoisesti pyrkimyksiä palvella ihmiskuntaa”, Erdogan sanoi televisiopuheessaan.

Venäjä varoitti kuitenkin maanantaina, että sopimuksen täytäntöönpano ilman Venäjän osallistumista olisi ”vaarallista”.

”Oloissa, joissa on mahdotonta taata merenkulun turvallisuutta näillä alueilla, tällainen sopimus on tuskin mahdollinen, ja sen luonne muuttuu paljon riskialtiimmaksi ja vaarallisemmaksi”, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Lue lisää: Venäjä päätti vetäytyä monille maille elintärkeästä viljan­vienti­sopimuksesta – tutkijat arvioivat, mistä on kyse ja mitä siitä seuraa

Venäjä ilmoitti lakanneensa osallistumasta laivojen tarkastukseen

Viljasopimuksen koordinaatiokeskus JCC ilmoitti myöhään sunnuntaina, että Venäjä on lakannut osallistumasta ukrainalaista viljaa kuljettavien laivojen tarkastuksiin Istanbulissa,

Venäjä ilmoitti lauantaina vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta, joka on mahdollistanut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Venäjä perusteli vetäytymistään iskuilla, jotka Ukraina teki miehitetylle Krimin niemimaalle.

Ukraina ei ole myöntänyt tehneensä iskuja, mutta presidentti Volodymyr Zelenskyi luonnehti Venäjän toimenpidettä ”melko ennalta arvattavaksi”, kertoo BBC.

Heinäkuussa solmittu Turkin ja YK:n välittämä sopimus on ollut tärkeä maailman ruokakriisin helpottamiseksi. Ukrainasta lähteneet ja sinne kulkevat laivat ovat sopimuksen mukaan kulkeneet Istanbulin kautta. Turkki on valvonut kuljetuksia, ja paikalla on ollut edustajia niin Ukrainasta kuin Venäjältä.

Muun muassa EU ja Yhdysvallat ovat tuominneet Venäjän päätöksen vetäytyä viljasopimuksesta, ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on ilmoittanut olevansa tilanteesta syvästi huolissaan.

Ukraina on tärkeä viljanviejä, joten Venäjän hyökkäyssodalla on ollut suuria vaikutuksia maailman ruokahuoltoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut