Suomen Etelä-Korean suurlähettiläs Soulin suur­onnettomuutta: ”Valtava järkytys ja isku Korealle”

Poikkeuksellisessa onnettomuudessa kuoli ainakin 19 ulkomaalaista, mutta suomalaisuhreja ei toistaiseksi ole lähetystön tiedossa.

Viikonlopun suuronnettomuus on järkyttänyt eteläkorealaisia. Paikalliset ovat tuoneet turmapaikan lähelle kukkia sunnuntaina 30. lokakuuta. Osa paikalla käyneistä on myös rukoillut.

30.10. 12:56

STT

Suomen Etelä-Korean suurlähettiläs Pekka Metso kertoo nähneensä omin silmin alkuillasta lauantaina tungoksen Soulin kaupunginosassa, jossa myöhemmin yli 150 ihmistä menetti henkensä maata järkyttäneessä historiallisessa suuronnettomuudessa.

”Tämä on tietysti aivan valtava järkytys tälle maalle, todella suuri isku Korealle. Ihmisiä tämä koskettaa syvältä, koska tässä oli kyse nuorista ihmisistä, jotka olivat lähteneet pitämään hauskaa pitkän covid-19-ajan jälkeen, ja se päättyi näin traagisesti”, hän kertoo.

Metso oli palaamassa konferenssista noin kello kuudelta paikallista aikaa, kun tämän auto ajoi ohi Halloween-juhlahumun valtaamasta kaupunginosasta. Suuronnettomuuden tarkka syy ei ole vielä selvillä.

Lue lisää: Yli 150 ihmistä kuoli väen­tungoksessa Soulissa – Presidentti määrännyt Etelä-Koreaan kansallisen suruajan

”Saatoin itsekin havaita, että alueella oli erilaisia tapahtumia ja joku tunnettu esiintyjä tuli soittamaan kadulle. On sanottu, että siellä oli joku tilaisuus, johon kaikki olivat lähteneet ryntäämään, ja siitä on syntynyt tämä tilanne”, Metso sanoo.

”Tästä ei ole selkeää kuvaa vielä esitetty, että mikä se nimenomainen tapahtuma oli, eli oliko siellä joku julkisuuden henkilö, laulaja tai esiintyjä. Nykyään leviää kulovalkeana tieto siitä, että joku on jossain, kun ihmiset laittavat sen sosiaaliseen mediaan. Jotain tällaista täällä on epäilty.”

Jo toinen kuukauden sisään

Etelä-Korean viranomaiset ovat luvanneet selvittää onnettomuuden syyt. ”Tästä tehdään varmaan hyvin perusteellinen tutkimus, koska tämäntyyppistä onnettomuutta ei ole koskaan aikaisemmin Koreassa tapahtunut”, Metso arvelee.

Suuret väentungokset voivat aiheuttaa kuolemia esimerkiksi pusertumisen ja tallautumisen kautta.

Aasiassa kyse on jo toisesta väentungoksiin liittyvästä suuronnettomuudesta kuukauden sisään. Lokakuun alussa Indonesiassa kuoli 133 ihmistä mellakassa jalkapallostadionilla Itä-Jaavan Malangissa.

Lue lisää: Indonesia purkaa yli 130 kuolonuhria vaatineen jalkapallostadionin

Vastaaviin onnettomuuksiin kuuluu myös viime vuonna Yhdysvalloissa Astroworld-festivaaleilla tapahtunut onnettomuus, jossa 10 ihmistä kuoli rap-artisti Travis Scottin konsertissa tapahtuneen väentungoksen vuoksi.

Metson mukaan syy onnettomuuteen ei voi ainakaan löytyä siitä, etteivätkö korealaiset hallitsisi suurtapahtumien järjestämistä.

Lähetystön puhelimet kuumina

Suomen lähetystön koko suomenkielinen henkilökunta on ollut tänään kiinni suomalais­matkustajien ja maassa oleskelleiden tavoittelemisessa. Maassa on tapahtuman aikaan ollut 210 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista, joista kaikkia ei vielä sunnuntaina aamulla Suomen aikaa ollut saatu kiinni.

Maassa olevien suomalaisten todellinen määrä lienee suurempi, sillä kaikki matkustavat eivät tee ilmoitusta.

Suomen lähetystö on yhteydessä sekä korealaisviranomaisiin että muiden Pohjoismaiden ja Euroopan maiden edustustoihin jakaakseen tietoa. Lähetystön kontaktien perusteella näyttää siltä, että korealaisviranomaiset ovat tunnistaneet suurimman osan onnettomuuden ulkomaisista uhreista.

Ulkomaisia uhreja on ainakin 19. Suomalaisia uhreja ei toistaiseksi ole lähetystön tiedossa, mutta vielä tätä mahdollisuutta ei voida kokonaan sulkea pois.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut