Äänestyspaikat sulkeutuivat Brasilian presidentinvaaleissa

Brasilian sunnuntain vaaleissa toisistaan ottavat mittaa oikeistopopulistinen istuva presidentti Jair Bolsonaro ja vasemmistohaastaja, ex-presidentti Luiz Inacio Lula da Silva.

Brasiliassa äänestetään presidentinvaalien toisella kierroksella. Paikallinen mies kävi äänestämässä São Paulon suurkaupungin alueella sijaitsevassa äänestyspisteessä sunnuntaina 30. lokakuuta.

30.10. 13:43 | Päivitetty 30.10. 22:40

Brasiliassa äänestyspaikat ovat sulkeutuneet presidentinvaalien toisella kierroksella. Eteläisen pallonpuoliskon suurimman maan johtajuudesta kisaavat oikeistopopulistinen istuva presidentti Jair Bolsonaro ja vasemmiston haastaja, ex-presidentti Luiz Inacio Lula da Silva.

Kaikki sellaiset äänestäjät, jotka vielä jonottivat uurnille äänestyspaikkojen sulkeutuessa, saavat äänestää. Lulan työväenpuolueen mukaan ex-presidentin kannattajilla on ollut vaikeuksia päästä äänestämään poliisien katusulkujen vuoksi varsinkin maan köyhässä koillisosassa.

Sähköisen äänestyksen ensimmäisiä tuloksia on määrä saada parin tunnin kuluessa, kerrottiin kello kymmenen jälkeen Suomen aikaa sunnuntai-iltana.

Voittaako Lula vai Bolsonaro?

Viimeisessä kannatuskyselyssä lauantaina vasemmiston Lulaa tuki 52 prosenttia äänestäjistä ja Bolsonaroa 48. Ehdokkaiden välinen erotus pienentyi edeltäneestä kyselystä, ja vaaleista odotetaankin tiukkoja. Vaalien ensimmäisellä kierroksella Lula sai äänistä 48 prosenttia ja Bolsonaro 43. Ensimmäisellä kierroksella Bolsonaro päihitti kyselytulokset.

”Mielestäni tämä on paras hallitus, joka Brasilialla on koskaan ollut”, sanoi asianajaja Eliane de Oliveira, 61, joka oli käynyt antamassa äänensä Bolsonarolle Copacabanan äänestysalueella Riossa.

Opettaja Gustavo Souza sen sijaan antoi äänensä Lulalle, ”jotta ihmisien elämä parantuisi”. Souza sanoi pelkäävänsä, ettei Bolsonaro mahdollisen häviön edessä suostuisi myöntämään vaalitappiotaan, vaan hyökkäisi vaalivirkailijoita vastaan.

”Ihmisistä on tullut niin radikaaleja. Heidän pitää kypsyä, tai edessä on kolmas tai neljäs maailmansota”, Souza sanaili.

Amazonin sademetsä pelissä

Kansainvälisesti merkittävin kysymys Brasilian vaaleissa on monien mielestä Amazonin sademetsän tulevaisuus. Bolsonaro on ensimmäisellä kaudellaan kiihdyttänyt sademetsän hakkuita ja viljelysmaaksi muuttamista, mikä on kiihdyttänyt valtavan ekosysteemin kuihtumista.

New York Timesille mielipidevideolla esiintynyt alkuperäiskansojen oikeuksia ajava aktivisti Txai Suruí sanoo, että vaalit ovat viimeinen tilaisuus Amazonin pelastamiseksi.

”Yksi ehdokas haluaa pelastaa Amazonin, ja toinen haluaa polttaa sen maan tasalle. Maailman suurin sademetsä on kotini, mutta näiden vaalien tulos ei uhkaa vain kaikkea tätä, vaan koko maailmaa”, sademetsässä videolla esiintyvä aktivisti sanoo.

Amazonin sademetsä vaikuttaa sademäärien muodossa myös Pohjois-Amerikan ilmastoon, ja sen puihin on sidottu valtavat määrät ilmastonmuutosta kiihdyttävää hiiltä.

Päivitys 30.10.2022 kello 22.35: Päivitetty äänestyspaikkojen sulkeutuminen.

Päivitys 30.10.2022 kello 22.14: Päivitetty haastateltavien kommenteilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut