Yli 150 ihmistä kuoli väen­tungoksessa Soulissa – Presidentti määrännyt Etelä-Koreaan kansallisen suruajan

Suurin osa kuolleista on teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia. Presidentti Yoon Suk-yeol on määrännyt kansallisen suruajan. Suositun kaupunginosan kapeilla kaduilla saattoi olla jopa 100 000 ihmistä.

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa yli sata ihmistä on kuollut väentungoksessa. Pelastustyöntekijät ja muut viranomaiset työskentelivät turmapaikalla 30. lokakuuta.

29.10. 19:12 | Päivitetty 30.10. 9:01

Etelä-Koreassa Soulin väentungoksessa kuolleiden joukossa on 19 ulkomaalaista, kertoo paikallinen paloviranomainen uutistoimisto AFP:lle.

Yhteensä ainakin 151 ihmistä on viranomaisten mukaan saanut surmansa eilen maan pääkaupungissa Halloween-juhlinnan yhteydessä syntyneessä väentungoksessa.

Uutistoimisto Yonhapin mukaan paikallisen palokunnan päällikkö Choi Seong-beom kertoi, että kuolleista 97 oli naisia ja 54 miehiä. Suurin osa kuolleista oli teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia.

Yonhapin mukaan kuolleiden ulkomaalaisten joukossa oli ihmisiä ainakin Iranista, Uzbekistanista, Kiinasta ja Norjasta.

Loukkaantuneiden määrästä on eriäviä arvioita. Etelä-Korean sisäministeriön mukaan onnettomuudessa loukkaantui noin 150 ihmistä, kun taas paloviranomaiset ovat puhuneet Yonhapin mukaan noin 80 ihmisestä.

Tungoksen on kerrottu syntyneen kapealla kujalla kesken Halloween-juhlien.

Tungos syntyi kapealla kujalla

Viranomaisten mukaan lauantain tapahtumat lukeutuvat Etelä-Korean pahimpien rauhanajan onnettomuuksien joukkoon.

Tappava tungos syntyi pääkaupungissa Itaewonin kaupunginosassa, jonne oli kokoontunut raporttien mukaan jopa 100 000 ihmistä. Kaupunginosa sijaitsee lähellä entistä Yhdysvaltain sotilastukikohtaa ja on tunnettu baareistaan ja klubeistaan.

Kapealla alamäkeen suuntaavalla kujalla syntyi väentungos, jossa ihmiset ”kaatuivat kuin dominot”, silminnäkijät kertoivat Yonhapille.

”Minun kaltaiseni lyhyt ihminen ei voinut edes hengittää. Näyttää siltä, että keskellä olleet ihmiset kärsivät eniten”, kujan reunalla ollut naispuolinen silminnäkijä sanoi uutistoimistolle.

Toinen silminnäkijä kertoo AFP:lle, että hän oli tuntenut olonsa turvattomaksi juhlijoiden joukossa jo ennen kuin tilanne pääsi kärjistymään. ”Siellä oli niin paljon ihmisiä, joita vain tönittiin ympäriinsä ja jäin kiinni väkijoukkoon, enkä päässyt itsekään aluksi ulos”, paikalla ollut Jeon Ga-eul sanoi.

Poliisi vartioi nauhoin eristettyä turma-aluetta aamulla sunnuntaina 30. lokakuuta.

Presidentti: ”Sydämeni on raskas”

Uutiskanava CNN:n mukaan Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol aloittaa tutkinnan Soulin väentungoksen syistä. Hän lupasi uusia toimia, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi uudestaan.

Presidentti ilmoitti, että kansallinen suruaika jatkuu, kunnes onnettomuuden käsittely on päättynyt.

”Tämä on todella kammottavaa. Tragedia ja onnettomuus, jonka ei koskaan olisi pitänyt tapahtua. Presidenttinä olen vastuussa kansan hengistä ja turvallisuudesta, ja sydämeni on raskas painiessani tämän surun kanssa”, Yoon sanoi puheessaan Korea Timesin mukaan.

Lehden mukaan pääministeri Han Duck-soo kertoi myöhemmin toimittajille, että presidentin määräyksestä suruaika olisi tästä sunnuntaista seuraavaan lauantaihin. Lisäksi Soulin keskustaan pystytetään surualttari, jolla kansalaiset voivat vierailla osoittaakseen kunnioitustaan henkensä menettäneille.

Presidentti kertoo määräävänsä sisäministeriön ja muut asiaan liittyvät ministeriöt tarkastamaan välittömästi Halloween-juhlat ja muut paikalliset festivaalit, jotta näiden turvallisesta järjestämisestä voidaan olla varmoja.

Päivitys 30.10.2022 kello 8.59: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut