Brasilian presidenttikisa jatkuu: Lulalla yllätyksellisen niukka johto, Bolsonarolla voi olla piilokannatusta

Etelä-Amerikassa on noussut viime vuosina valtaan useita vasemmistotaustaisia presidenttejä.

Luiz Inacio Lula da Silva ja Jair Bosonaro lähtevät ennakoitua tiukemmalla asetelmalla Brasilian presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

27.10. 12:16

Ensi sunnuntaina pidettävästä Brasilian presidentinvaalien toisesta kierroksesta on odotettavissa ennakoitua tiukempi.

Ensimmäisellä kierroksella oikeistopopulistinen Brasilian istuva presidentti Jair Bolsonaro sai 43,2 prosenttia äänistä ja työväenpuoluetta edustava, vuosien 2003–2010 presidentti, Luiz Inacio Lula da Silva 48,4 prosenttia.

Tulosta pidettiin hieman yllättävänä, sillä Lulan ennakoitiin saavan ensimmäisellä kierroksella äänistä yli puolet. Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen arvelee, että asetelmat toisella kierroksella näyttävät tiukemmilta kuin useat mielipidetiedustelut ovat ennakoineet.

”Epäselvyyttä hiukan lisää se, onko Bolsonarolla piilotettua kannatusta, joka ei näy mittauksissa”, Teivainen arvioi.

Teivainen huomauttaa Lulan mahdollisuuksia parantavan sen, että ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi (Simone Tebet) ja neljänneksi (Ciro Gomes) sijoittuneet ehdokkaat ovat ilmaisseet tukeaan hänelle.

Helsingin yliopiston alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta pohtii, mitä tapahtuu, jos Lula voittaa vaalit täpärästi.

”Tuleeko silloin spekulaatiota, josta Bolsonaro on puhunut, eli trumpilaista vaalit on laittomat? En jaksa uskoa, että se Brasiliassa veisi paljon pidemmälle. Se tarvitsisi sotilaiden tuen, jos Bolsonaro alkaisi jotain tällaista puuhata”, Pakkasvirta muistuttaa.

Hän lisää, että Bolsonaron kiistämishaluja vähentänee se, etteivät Brasilian lähiympäristö ja Joe Bidenin Yhdysvallat ole suosiollisia tällaisille projekteille.

Vastahakoinen parlamentti

Jos Lula voittaa presidentinvaalit, hänelle olisivat edessä hankalammat ajat kuin Bolsonarolle, sillä Brasilian kongressin asetelmat ovat Bolsonarolle suotuisammat.

Bolsonaroa tukevat ehdokkaat saivat presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen aikaan järjestetyissä parlamentti- ja kuvernöörivaaleissa paljon sellaisia voittoja, joita ei ollut ennakoitu.

”Lulalla on todennäköisesti vastassa vastahakoinen, jopa vihamielinen parlamentti. Brasilian puoluejärjestelmä on aika monimutkainen, mutta Bolsonaron omalla puolueella on melkein sata edustajaa. Lulan puolueella ja sen kanssa liittoutuneilla on noin 80 edustajaa”, Teivainen taustoittaa.

Myös Teivainen muistuttaa, että kansainvälinen konteksti on tällä hetkellä suosiollisempi Lulalle vaikka Brasilian parlamentissa on Bolsonarolle suotuisa enemmistö.

”Vaikka Bolsonaro häviäisi toisella kierroksella, hänellä on kuitenkin henkilökohtaisesti aika laajaa kannatusta. Ehkä hänen tukemiensa ehdokkaiden vaalivoitot kuvernööri- ja parlamenttivaaleissa osoittivat, että bolsonarismi on vahvemmalla pohjalla kuin moni odotti”, Teivainen sanoo.

Vaikea tehdä pitkäjänteistä

Pakkasvirta nostaa esiin tosiasian, että Brasilia on kahtiajakautunut maa kuten useat muutkin Latinalaisen Amerikan valtiot.

”Pitkäjänteistä politiikkaa on vaikea tehdä, kun hallitukset vaihtuvat. Presidenttivaltaisessa järjestelmässä vaihtuu koko hallinto 4–6 vuoden välein. Brasilia on kuitenkin poikkeus, sillä Lula oli kaksi kautta aiemmin”, Pakkasvirta taustoittaa.

Presidenttikautensa jälkeen Lula joutui vankilaan, mutta tuomio mitätöitiin, kun oikeusprosessin todettiin jälkeenpäin olleen epäasiallinen. Myös Bolsonaroa ja hänen poikiaan vastaan on erilaisia oikeusprosesseja.

”Viime vuosina Brasiliassa on paljon puhuttu tai käyty kiistoja siitä, onko oikeuslaitos politisoitunut aiempaa enemmän. Yksi argumentti on, että siitä on tullut paljon tehokkaampi ja myös valtaapitäviä oikeuslaitos on pystynyt laittamaan kalterien taakse. Tietysti näkyvimpänä esimerkkinä Lula ja monet hänen puoluetoverinsa”, Teivainen kertoo ja jatkaa:

”Sitten toinen argumentti on, että oikeuslaitos on politisoitunut, kun Lulan tuomio ikään kuin mitätöitiin myöhemmin ja todettiin oikeusprosessin olleen epäasiallinen syyttäjän ja tuomarin toimien vuoksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut