Britannian uusi pääministeri Rishi Sunak ei kompuroinut ensimmäisellä kyselytunnillaan alahuoneessa

Britannian hallituksen odotetut linjaukset veroista ja julkisista menoista lykättiin marraskuulle.

Aikaisemmin valtiovarainministerinä toiminut Sunak lupasi jo maanantaina pahojen talousongelmien kanssa painivaan Britanniaan vakautta ja yhtenäisyyttä.

26.10. 11:41 | Päivitetty 26.10. 18:03

Lontoo

Britanniassa oppositio ei onnistunut kampittamaan Rishi Sunakia tämän vastatessa keskiviikkona ensimmäistä kertaa pääministerinä kysymyksiin alahuoneessa. Peribrittiläiseen tyyliin kyselytunti oli sekoitus kohteliaisuuksia ja kilpahuutoa.

Eniten Sunak joutui selittelemään päätöstään nimittää vajaa viikko sitten eronnut sisäministeri Suella Braverman uudelleen tehtäväänsä. Sunakin mukaan Braverman oli tehnyt virheen ja myöntänyt sen.

”Siksi minulla oli ilo toivottaa hänet takaisin yhtenäiseen hallitukseen, joka tuo hallinnon ytimeen kokemusta ja vakautta”, Sunak sanoi.

Opposition työväenpuolueen Keir Starmer arvosteli päätöstä nimittää Braverman, joka oli rikkonut tietoturvasääntöjä lähettämällä luottamuksellisia hallituksen tietoja yksityiseltä sähköpostitililtään. Starmer tivasi uudelta pääministeriltä, oliko tätä varoitettu Bravermanin valitsemisesta.

Sunak väisti kysymyksen, mikä oppositiojohtajan mukaan osoitti, että pääministerin prioriteettijärjestys on ”puolue ensin, maa sen jälkeen”.

Kyselytunti alahuoneessa alkoi kuitenkin sopuisasti, kun Starmer totesi olevansa ylpeä siitä, että Britannia on saanut ensimmäisen brittiläisaasialaisen taustan omaavan pääministerin. Asian merkitystä korostivat myös muut puhujat niin oppositiosta kuin hallituspuolue konservatiivien riveistä.

”Sairaanhoitajan 20 000 vuoden palkka”

Ennen kyselytunnin alkamista valtiovarainministeri Jeremy Hunt ilmoitti, ettei hallituksen odotettua budjettisuunnitelmaa julkistetakaan ensi viikolla vaan vasta 17. marraskuuta. Suunnitelman on määrä sisältää uuden hallituksen suunnitelmat verotuksen ja julkisten menojen suhteen.

Etukäteen vuotaneiden tietojen mukaan luvassa on pitkä lista leikkauksia julkisiin menoihin, jotta talouden alijäämä saataisiin supistumaan. Esimerkiksi aiempi tavoite puolustusmenojen nostamiseksi kolmen prosentin tasolle bruttokansantuotteesta ei hallituslähteiden mukaan ole sitova lupaus.

Sunakia muistutettiin alahuoneessa myös hänen omasta varallisuudestaan. Työväenpuolueen Richard Burgonin mukaan pääministeri tietää henkilökohtaisesti, että superrikkailla olisi varaa maksaa enemmän veroja.

Burgon muistutti, että tavallisen sairaanhoitajan pitäisi työskennellä 20 000 vuotta saadakseen kokoon saman varallisuuden kuin Sunakilla.

”Eikö olisi oikeudenmukaisempaa, että pääministeri ilmoittaisi uusien leikkausten ja niukkuuden sijaan varallisuusverosta yhteiskuntamme rikkaimmille”, Burgon kyseli.

Vihreiden kansanedustajalle Caroline Lucasille pääministeri lupasi hallituksen jatkavan fossiilisten energialähteiden hyödyntämisessä käytetyn niin kutsutun vesisärötyksen kieltoa, joka kumottiin Liz Trussin hallituksen aloitteesta viime viikolla.

Päivitys 26.10.2022 kello 18.01: Juttua päivitetty kauttaaltaan kyselytunnin jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut