Uudeksi brittipääministeriksi nousevaa Rishi Sunakia odottavat vaikeat ajat, eikä vähiten oman puolueen sirkusmaiseksi muuttuneen imagon takia

Rishi Sunakista tulee Britannian ensimmäinen vähemmistötaustainen pääministeri.

Rishi Sunak hävisi konservatiivien puheenjohtajakilvan vain seitsemän viikkoa sitten ja 24. lokakuuta kävi selväksi, että hän nousee sittenkin Britannian pääministeriksi. Sunak kuvattiin konservatiivien puoluetoimistolla maanantaina.

24.10. 19:21 | Päivitetty 24.10. 19:55

Britannian pääministeriksi nouseva Rishi Sunak, 42, on kokenut lyhyessä ajassa niin nousuja kuin laskuja.

Vasta viime kuussa entinen valtiovarainministeri hävisi konservatiivien puheenjohtajapaikan ja sitä myöten Britannian pääministeriyden Liz Trussille. Truss ehti lopulta toimia virassa vain noin kuusi viikkoa, kunnes hän joutui viime viikolla eroamaan laajasti kritiikkiä keränneen talouspolitiikkansa vuoksi.

Trussin eron myötä Sunakille koitti uusi mahdollisuus. Ainoa kilpakumppani Penny Mordaunt jäi kauas taakse konservatiivien sisäisessä kisassa ja ilmoitti lopulta maanantaina itse vetäytyvänsä kisasta.

Sunak ei ehdi kuitenkaan kauan tuulettaa voittoaan, sillä hänellä on edessään monta ongelmaa. Kansalaisten elinkustannukset ovat nousseet huimaa vauhtia, ja moni kaipaa uudelta pääministeriltä kipeästi ratkaisuja tilanteeseen.

Lue lisää: Talouskriisin keskellä kärvisteleviä brittejä poliittinen draama ei huvita – Asiantuntija analysoi sekasortoa ja pääministeriehdokkaita

Sunak sai suosionosoituksia puoluetoimistolla maanantaina 24. lokakuuta.

Puolueen imago sirkusmainen

Sunak lupasikin puheessaan maanantaina yhdistää talouskriisin keskellä painivan Britannian. Tehtävästä ei tule helppoa, sillä Sunakin pitäisi yhdistää Britannian lisäksi myös oma puolueensa.

Konservatiivipuolue on kärsinyt sisäisestä sekasorrosta, ja puolueen puheenjohtajan paikalla ovi on käynyt kiivaasti.

Ennen Trussia pääministerin virasta joutui eroamaan kohujen keskelle joutunut Boris Johnson. Sunak on siis kuluvan vuoden kolmas pääministeri Britanniassa.

"Isona haasteena on talouden vakautus ja puolueen yhdistäminen. Vaalit on pidettävä viimeistään tammikuussa 2025, eli siihen asti on aikaa saada tilanne käännettyä puolueen uskottavuuden ja kannatuksen näkökulmasta”, sanoo Skotlannin Glasgow'ssa asuva, johtajana E2 Tutkimuksessa toimiva asiantuntija Mari K. Niemi.

"On vaikea nousta pääministeriksi tilanteessa, jossa on käynnissä tarina siitä, että konservatiivit ovat sirkus. Puolueen kilpailijat tuottavat narratiivia, että puolueesta ei voi tulla uskottavaa johtajaa”, hän lisäsi.

Hän antoi haastattelun maanantaina ennen Sunakin valintaa pääministeriksi.

Niemi arvioi, että entisenä valtiovarainministerinä Sunakin vahvuus on hänen ymmärryksensä taloudesta. Valtiovarainministeriä Sunak osoitti myös huomattavan avokätistä politiikkaa korona-aikoina tukemalla esimerkiksi yrityksiä.

"Tory-poliitikoksi hän on ollut hyvin avokätinen. Toki aikakin oli poikkeuksellinen”, Niemi sanoo.

Johnsonin paluu ei toteutunut

Sitä, että ex-pääministeri Johnson lopulta vetäytyi kisasta, Niemi ei pidä yllättävänä. Samalla hän uskoo, että lomansa keskeyttänyt Johnson todella varautui kisaamaan paikasta tosissaan.

Niemi uskoo kuitenkin kokonaiskuvan vaikuttaneen. Johnsonilla on yhä tutkinta käynnissä koskien hänen virka-asunnollaan korona-aikana järjestettyjä juhlia. Konservatiivipuolue ei halua kohdata tilannetta, jossa pääministeri jouduttaisiin jälleen vaihtamaan, mikäli tutkinnasta selviäisi jotain raskauttavaa.

"Moni konservatiivien poliitikko veti tukensa Johnsonilta tämän pääministerikautena. Jos hän nyt palaisi valtaan, se olisi näille politiikoille hyvin vaikea tilanne”, Niemi lisää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut