Britannian uudeksi pääministeriksi nousee jo heti tiistaina Rishi Sunak – ainoa kilpailija vetäytyi kisasta

Britannian uudeksi pääministeriksi nousee Rishi Sunak. Ainoa kilpailija Penny Mordaunt vetäytyi kisasta maanantaina.

Rishi Sunak nousee konservatiivien puheenjohtajaksi ja uudeksi Britannian pääministeriksi. Ainoa vastaehdokas Penny Mordaunt vetäytyi kisasta maanantaina.

21.10. 19:55 | Päivitetty 24.10. 21:59

Aamulehti

Entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak nousee Britannian konservatiivipuolueen uudeksi johtajaksi ja samalla maan uudeksi pääministeriksi. Hänestä tulee virallisesti pääministeri tiistaina, kun hän on tavannut kuningas Charlesin.

Eroava pääministeri Liz Truss antaa lausunnon Downing Street 10:n ulkopuolella hieman puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa. Sen jälkeen hän matkaa tapaamaan kuningasta Buckinghamin palatsiin, jossa hän eroaa virallisesti pääministerin virasta.

Tämän jälkeen Sunak matkaa tapaamaan kuningasta, joka pyytää uutta pääministeriä muodostamaan hallituksen. Sunak antaa lausunnon kello 13.35 Suomen aikaa.

Kilpailija luopui kisasta

Brittihallituksen parlamenttisuhteista vastaava ministeri Penny Mordaunt luopui kisasta. Entinen pääministeri Boris Johnson pudottautui pelistä jo sunnuntai-iltana.

Pääministeri Liz Truss ilmoitti torstaina 20. lokakuuta erostaan oltuaan vallassa vain kuutisen viikkoa. Hän sai paljon kritiikkiä talouspolitiikastaan, jonka katsottiin vaikeuttaneen Britannian huonoa taloustilannetta entisestään.

Konservatiivipuolue järjesti kisan puoluejohtajan ja pääministerin paikasta tavallista tiukemmalla aikataululla. Trussin seuraajaehdokkaiden oli ilmoittauduttava viimeistään maanantaina.

Ehdokkaalla oli oltava vähintään sadan kansanedustajan tuki, joten kun parlamentin alahuoneessa on 357 konservatiivia, kisaan mahtui enintään kolme ehdokasta. Jos ehdokkaita olisi ollut enemmän kuin yksi, puolue olisi järjestänyt sähköisen jäsenäänestyksen.

Konservatiivipuoluetta lähellä olevan The Daily Telegraph -lehden mukaan Mordauntin tukijoiksi oli ilmoittautunut keskipäivään mennessä 26 konservatiivikansanedustajaa. Sunakilla tukijoita oli silloin jo 160.

Boris Johnson jättäytyi ulos pääministerikisasta

Boris Johnson ilmoitti sunnuntai-iltana, ettei hän aio asettua ehdolle konservatiivien johtajaksi ja maan uudeksi pääministeriksi.

Johnsonin mukaan hänellä oli 102 tukijaa, mutta BBC:n mukaan Johnsonia oli tukenut julkisesti 57 konservatiiviedustajaa.

BBC julkaisi kokonaisuudessaan Johnsonin lausunnon, jossa tämä kertoi olleensa luottavainen siitä, että olisi voinut voittaa takaisin paikkansa puolueen johdossa ja pääministerinä sekä vuoden 2024 vaalit konservatiivien johdossa, mutta sanoi tulleensa siihen johtopäätökseen, ettei johtopaikan tavoittelu ollut oikea ratkaisu.

”Ei voi hallita tehokkaasti, ellei tukena ole yhtenäinen puolue parlamentissa”, Johnson sanoi.

Johnson erosi heinäkuussa konservatiivipuolueen johdosta ja pääministerin tehtävästä monien kohujen saattelemana. Hänen jälkeensä virkaan valittiin Liz Truss, joka taas ilmoitti erostaan viime torstaina. Truss toimi Britannian pääministerinä vain puolitoista kuukautta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut