Ruotsin uusi ulkoministeri Erdoğan-tapaamisesta: ”Tämä on erittäin hyvä uutinen”

Aiemmin tällä viikolla ministeriksi nimitetty Tobias Billström tekee ensimmäisen ulkomaanvierailunsa ulkoministerin tehtävässä.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto ja Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström.

21.10. 14:22

Ruotsin ulkoministeriksi tiistaina nimitetty Tobias Billström on tyytyväinen, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on hyväksynyt Ruotsin uuden pääministerin Ulf Kristerssonin pyynnön vierailusta Turkissa.

”Tämä on erittäin hyvä uutinen”, Billström sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa. Billström on perjantaina Suomessa tapaamassa ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.).

Billströmin mukaan Ruotsin hallituksen vaihtuminen ei vaikuta maan Nato-prosessiin. Hänen mukaansa on tärkeää, että Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon yhtä aikaa.

Lue lisää: Suomi saa nyt puhua Natossa, mutta äänioikeus ja turvatakuut puuttuvat

Haavistolta kysyttiin tilaisuudessa, aikooko Suomi osallistua tällaiseen tapaamiseen. Hän viittasi aiempiin Suomen käymiin keskusteluihin pitkin kesää ja syksyä. Haaviston mukaan Suomi, Ruotsi ja Turkki aikovat tavata kolmen maan kesken myöhemmin syksyllä.

Billströmille vierailu Suomessa on hänen ensimmäinen ulkomaanvierailunsa ministeritehtävän aikana.

Kahdelta odotetaan vielä

Suomen ja Ruotsin toiveena on ollut edetä pian Naton täysjäseniksi yhteistä tahtia. Jäsenyys on vielä ratifioimatta kahdessa jäsenmaassa 30:stä, Turkissa ja Unkarissa.

Turkki on kohdistanut viime aikoina ratifiointiuhkauksensa ennen muuta Ruotsille. Billströmin ja pääministeri Ulf Kristerssonin ensimmäisiä tehtäviä onkin nyt ottaa ohjat Nato-tiellä Ruotsin osalta.

Perjantaina uutistoimisto AFP kertoi turkkilaismedioihin perustuen, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on hyväksynyt Kristerssonin pyynnön vierailusta Turkissa.

Ulkopolitiikka muutoksessa

Ruotsin ulkopolitiikassa on uuden hallituksen myötä odotettavissa muutoksia.

Billsrömin puolueen, maltillisen kokoomuksen, johtama uusi oikeistohallitus kertoi nimityksensä yhteydessä muun muassa, että hallitus luopuu niin sanotusta feministisestä ulkopolitiikasta, joka oli sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen linja.

Billström sanoi valintansa jälkeen iltapäivälehti Aftonbladetille, ettei nimityksellä ole ollut järkevää tarkoitusta. ”Se on pimentänyt faktan, että Ruotsin ulkopolitiikan tulee perustua ruotsalaisiin etuihin ja ruotsalaisiin arvoihin”, Billström sanoi.

Sosiaalidemokraattijohtoisen hallituksen vuonna 2014 lanseeraamalla feministisellä ulkopolitiikalla on viitattu yleisesti ottaen siihen, että tasa-arvon tavoitteleminen on läpileikkaava teema ulkopolitiikassa. Ajatuksena on ollut, että tasa-arvo on paitsi tavoite itsessään, myös edellytys muiden tavoitteiden kuten rauhan ja kestävän kehityksen saavuttamiseksi.

Edellisen hallituksen ohjelmassa puhuttiin muun muassa naisten ja vähemmistöjen oikeuksien vahvistamisesta maailmanlaajuisesti.

Suunnataan uudelleen

Ruotsin uuden hallituksen ohjelman voi tulkita kääntävän kurssia globaalikysymyksistä ennen muuta kohti Eurooppaa ja Ruotsia.

Ohjelmassa linjataan, että nykyisessä maailmantilanteessa ulko- ja turvallisuuspolitiikka täytyy suunnata uudelleen, jotta Ruotsia ja Eurooppaa kohtaaviin uhkiin voidaan vastata.

Hallitus tulee tekemään ensikädessä ruotsalaista ja eurooppalaista ulkopolitiikkaa, ohjelmassa sanotaan.

Ruotsin etujen suojeleminen ja demokraattisten arvojen puolustaminen ovat tämän politiikan ydintä, ohjelma määrittelee.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut