Kuka nousee Liz Trussin seuraajaksi Britannian johtoon? Jopa Boris Johnsonin paluuta on veikattu

Konservatiivipuolueen pitäisi löytää jo kolmas puolueen yhdistävä nimi vuoden sisällä.

Britannian eronneen pääministeri Liz Trussin mahdolliseksi seuraajaksi on nostettu jo useampi nimi, muun muassa Ben Wallace (vasemmalla), Rishi Sunak, Penny Mordaunt ja Boris Johnson.

20.10. 18:32

Vaatimukset Britannian pääministerin Liz Trussin erosta alkoivat jo lyhyeksi jääneen pääministerikauden alussa ja voimistuivat viimeisen viikon aikana moninkertaisiksi.

Kun Truss torstaina ilmoitti erostaan, hänen mahdollista seuraajaansa oli jo ehditty spekuloida brittimediassa. Kuka Trussin tilalle voisi todennäköisimmin nousta?

Lue lisää: Britannian pääministeri Liz Truss eroaa – ehti toimia virassa vain 45 päivää

Konservatiivipuolueen pitäisi nyt nopeasti löytää keskuudestaan nimi, joka yhdistää puolueen.

Toinen mahdollisuus on, että oppositio saa ajettua läpi ennenaikaiset vaalit. Silloin pääministeriksi voisi nousta myös työväenpuolueen edustaja, sillä kyselyt ennustavat puolueelle vaalivoittoa.

Ainakin nämä ehdokkaat seuraavaksi pääministeriksi on nostettu esiin:

Rishi Sunak edellisen pääministerikisan kampanjakiertueella Kentissä heinäkuun lopussa.

Rishi Sunak

Trussin kanssa konservatiivipuolueen johtajan paikasta kesällä kisannut Rishi Sunak on BBC:n mukaan vedonlyöjien suosikki. Hän voisi olla luonteva valinta nyt kun hänen vastaehdokkaansa on käyttänyt mahdollisuutensa ja luopunut paikastaan.

Sunak sai kesällä puolueen rivijäsenistöltä Trussia enemmän ääniä, mutta puolueen kansanedustajat valitsivat Trussin hänen ylitseen.

Puolustusministeri Ben Wallace konservatiivipuolueen kokouksessa Birminghamissa lokakuun alussa.

Ben Wallace

Puolustusministeri Ben Wallace oli niin ikään yksi suosikeista väistyvän pääministerin Boris Johnsonin seuraajaksi kesällä.

Wallace on tullut tunnetuksi Brexitin eli Britannian EU-eron vastustajana.

Brittilehti The Guardianin mukaan hän päätti jäädä pois kesän pääministerikisasta ”henkilökohtaisiin syihin” vedoten, mutta juuri pidetyssä konservatiivipuolueen puoluekokouksessa hän näytti muuttaneen mieltään.

Wallace saattaisi siis tällä kertaa tavoitella pääministerin paikkaa.

Penny Mordaunt on työskennellyt eri rooleissa sekä Liz Trussin että Boris Johnsonin hallituksissa. Mordaunt kuvattiin Downing Streetillä tiistaina 18. lokakuuta.

Penny Mordaunt

Konservatiivipuolueen kansanedustaja ja alahuoneen johtaja Penny Mordaunt on työskennellyt eri rooleissa sekä Liz Trussin että Boris Johnsonin hallituksissa.

Hänen nimensä nousi heinäkuussa yllättäen suosikkien joukkoon, kun Johnsonille etsittiin seuraajaa.

Jos kuulet nimen nyt ensimmäistä kertaa, et ole ainoa. Politico-lehden mukaan kesän johtajakisan aikaan vain yksi viidestä britistä tiesi, kuka hän on.

Boris Johnson jätti eroilmoituksensa 7. heinäkuuta.

Boris Johnson

Luit aivan oikein – heinäkuussa eronnut entinen pääministeri Boris Johnson on tukevasti pääministeriveikkausten kärkiviisikossa BBC:n mukaan.

Kohujen sarjan päätteeksi eroamaan joutunut Johnson aikoo asettua uudelleen ehdolle konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi, The Times -lehden politiikantoimittaja Steven Swinford kertoo Twitterissä lähteidensä perusteella.

"Hän tunnustelee vielä tilannetta, mutta hänen uskotaan ajattelevan tämän olevan kansallisen edun mukaista", Swinford kirjoittaa.

Jeremy Hunt nousi viime viikolla valtionvarainministeriksi. Hänet kuvattiin kotitalonsa ulkopuolella tiistaina 18. lokakuuta.

Jeremy Hunt

Valtiovarainministeri Jeremy Huntin nimi on nostettu useasti esiin, mutta hän on ilmoittanut jo etukäteen, ettei ole käytettävissä puolueen johtajakisassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut