Pääministeri Liz Trussin jatko on hiuskarvan varassa Britanniassa

Oman puolueen piiristä vaaditaan jo Trussin eroa, mutta asiassa on yksi suuri ongelma. Uudeksi pääministeriksi ei ole selkeää vaihtoehtoa

Liz Truss sai keskiviikkona osakseen täysilaidallisen arvostelua parlamentin alahuoneessa.

20.10. 11:02

Lontoo

Britanniassa poliittinen kaaos pääministeri Liz Trussin ja hänen konservatiivipuolueensa ympärillä jatkuu. Esimerkiksi konservatiivien kansanedustajan Crispin Bluntin mukaan Trussin olisi syytä erota jo tänään. Kansanedustajakollega Simon Hoare sentään antaisi pääministerille 12 tuntia armonaikaa tilanteen korjaamiseksi.

Mediatietojen mukaan jopa 50–100 konservatiiviedustajaa on esittänyt Trussille epäluottamusta. Puolueen niin kutsuttu 1922-komitea pohtii pääministerin asemaa vielä tänään. Komitealla on periaatteessa valta erottaa puolueen puheenjohtaja, eli samalla pääministeri, mutta näin ei ole ollut tapana tehdä pääministerin ensimmäisen virkavuoden aikana.

Eilinen oli Britannian politiikassa todellista myllerrystä. Truss sai osakseen täysilaidallisen arvostelua parlamentin alahuoneessa, minkä lisäksi hallituksen sisäministeri Suella Braverman erosi tehtävästään.

Illalla parlamentissa äänestettiin vielä öljyn- ja kaasunetsinässä käytettävästä niin kutsutusta vesisärötysmenetelmästä. Kymmenet konservatiiviedustajat olivat poissa äänestyksestä, jonka kerrottiin olevan samalla luottamuslauseäänestys myös pääministeristä. Vielä tänä aamuna oli hieman epäselvää, miten äänestystä ja hallitusta tukematta jättäneiden konservatiiviedustajien toimintaa käsiteltäisiin.

Trussin ja hänen hallituksensa asema ei helpottanut eilinen tieto, jonka mukaan inflaatio kohosi Britanniassa vuositasolla jälleen yli 10 prosentin tasolle. Toisaalta pääministerin asemaa vahvistaa epäsuorasti se, ettei hänelle ole konservatiivipuolueen riveissä selkeää vaihtoehtoa.

"Ellemme löydä yhteistä ehdokasta, olemme kusessa emmekä pääse eroon Trussista”, kommentoi eräs nimetön konservatiivikansanedustaja Politicolle.

Yksi vaihtoehto voisi olla paluu entiseen. Guardian-lehden politiikan toimittajan Aubrey Allegrettin mukaan ex-pääministeri Boris Johsonin tukijat ovat painostaneet kollegoitaan viestittämään 1922-komiteaa johtavalle Graham Bradylle, että Johnson halutaan takaisin Downing Street 10:n isännäksi.

20.10.2022 kello 12.38: Juttuun lisätty viimeinen kappale Boris Johnsonista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut