Asiantuntija: Venäjä pyrkii sotatilalain julistuksella nujertamaan pakkoliitettyjen alueiden vastarinnan

Kansalliskaarti voi Venäjän lain mukaan ampua aseettomia mielenosoittajia kovilla.

Venäjän joukkojen helikopteri kuvattiin lentämässä Zaporižžjan alueella sijaitsevassa Melitopolissa torstaina 13. lokakuuta. Alue on Venäjän miehittämä.

19.10. 19:04

STT

Sotatilalain julistaminen Venäjän pakkoliittämillä ukrainalaisalueilla kertoo siitä, että Venäjä kokee tarvetta nujertaa paikallisväestön ja partisaanien vastarintaa, arvioi Venäjän strategisesta kulttuurista väitellyt, Jyväskylän yliopistossa opettava Martti J. Kari.

Lisäksi Venäjä haluaa näin osoittaa Ukrainalle, että liitetyt alueet ovat osa Venäjää ja Venäjä tekee siellä mitä haluaa, Kari sanoo.

”Venäläiset ovat hätää kärsimässä ja yrittävät koventaa puolustusta tällä, että he julistavat sotatilalain. Se tarkoittaa sitä, että sekä asevoimat että kansalliskaarti saavat lisää valtuuksia voimankäyttöön ukrainalaisia vastaan.”

Lue lisää: Putin julisti sotatilalain Venäjään laittomasti liitetyille Ukrainan alueille – Ukrainan mukaan julistus ei muuta mitään

Julistuksen myötä Venäjä saa omien lakiensa mukaan valtuudet esimerkiksi perustaa liikenteen tarkastuspisteitä, tehdä ratsioita ihmisten kodeissa, pidättää ihmisiä määräämättömäksi ajaksi ja perustaa leirejä ihmisille, joiden epäillään olevan Ukrainan puolella.

Karin mukaan paikallinen väestö ei varmaankaan hyväksy venäläisten miehitystä ja väestön pakkosiirtoja. ”Väestö on varmaankin passiivisessa vastarinnassa, ja sillä alueella toimii jonkin verran alueellisia joukkoja eli partisaaneja ja erikoisjoukkoja. Ja väestö tukee niitä.”

Voivat johtaa levottomuuksiin

Venäläiset tulevat Karin mukaan todennäköisesti käyttämään sotatilalain julistusta myös siten, että yhteydenpitoa Ukrainan suuntaan vaikeutetaan esimerkiksi keräämällä ihmisiltä kännykät.

”Etenkin nyt partisaanien vastainen sota on tärkeä, koska Kertšin silta ei vedä. Logistiikka tulee Krimille rantarataa pitkin sieltä mielikuvitus­tasavalloista, ja partisaanit toimivat varmasti rataa vastaan. Venäläiset taas yrittävät kitkeä vastarintaliikettä pois.”

Lue lisää: Kertšinsalmen sillalla on Venäjälle niin poliittista kuin operatiivista merkitystä – Näin kaksi suomalais­­asiantuntijaa arvioi räjähdyksen syitä ja vaikutuksia

Venäjän suunnittelemat väestön pakkosiirrot voivat johtaa levottomuuksiin, Kari ennakoi. Niiden tukahduttamiseen Venäjä voi käyttää kansalliskaartia, jolla on Venäjän lain mukaan valtuudet ampua aseettomia mielenosoittajia kovilla. Koska valekansanäänestykset hyväksyivät alueiden liittymisen Venäjään, ovat mielenosoittajat nyt venäläisiä eikä ukrainalaisia.

”He ovat Venäjän kansalaisia, jolloin kansalliskaarti voi käyttää tulta heitä vastaan. Tällä tavalla tämä venäläinen ajattelu menee, kaikki on täysin laillista.”

Kari ei pidä todennäköisenä, että neljän miehitetyn alueen sotatilaa laajennetaan muualle tai koko Venäjän kattavaksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut