Britanniassa Liz Trussin kujanjuoksu jatkuu: pääministerin niskaan satoi kyselytunnilla kovaa kritiikkiä

”Tavallisten kansalaisten talous on raunioina. Luuletteko, että heitä lohduttaa pääministerin pahoittelu”, oppositiosta todettiin Britannian pääministerille.

Britannian pääministeri Liz Truss ja maan uusi valtiovarainministerin Jeremy Hunt istuivat vieretysten kyselytunnilla keskiviikkona 19. lokakuuta. Kuvakaappaus kyselytunnista taltioidulta videolta.

19.10. 16:37

STT

Britannian horjuvan pääministerin Liz Trussin kujanjuoksu jatkui keskiviikkonakin. Hän kohtasi parlamentissa joukon pillastuneita alahuoneen jäseniä, jotka vaativat pääministeriä tilille tämän talouspolitiikan ratkaisuista.

Trussin talouspoliittinen poukkoilu on herättänyt voimakasta arvostelua ja suistanut pääministerin suosion ennätyksellisen alas. Truss on pahoitellut taloudelliseen sekasortoon johtaneiden uudistustensa toteutustapaa ja myöntänyt tehneensä virheitä.

Parlamentin alahuoneen istunto kuumeni heti alkuun, sillä opposition eli työväenpuolueen johtaja Keir Starmer hiillosti Trussia muun muassa ihmettelemällä, miksi pääministeri on yhä vallassa. Starmer luetteli joukon Trussin talouden U-käännöksessä pyörrettyjä ratkaisuja, kuten veronalennuksia.

Lue lisää: Britannian uusi ministeri hylkäsi lähes kaikki aiemmin luvatut veron­alennukset – parlamentissa kovaa kritiikkiä pääministerille

”Mitä virkaa on pääministerillä, jonka päätökset eivät pysy edes viikkoa voimassa”, Starmer kysyi puoluetovereittensa kannatushuutojen säestämänä.

Uhmakkaasti ja päättäväisesti esiintynyt Truss ilmoitti olevansa taistelija, ei luovuttaja.

Oppositio painotti myös, että kovan inflaation ja energiakriisin kurittamat kansalaiset ovat taloudellisessa ahdingossa, kun yrittävät selvitä laskuistaan ja lainoistaan. ”Pääministeri sanoo olevansa pahoillaan. Tavallisten kansalaisten talous on raunioina. Luuletteko, että heitä lohduttaa pääministerin pahoittelu.”

Horjuva asema

Trussin asema oman puolueen eli konservatiivien sisällä horjuu. Ainakin viisi puoluetoveria on julkisesti vaatinut pääministerin vaihtoa. Nykykäytäntöjen mukaan Trussia ei kuitenkaan voisi haastaa epäluottamus­äänestyksellä hänen ensimmäisen pääministerivuotensa aikana.

Konservatiivipuolue on sisäisesti hajallaan, joten ilmiselvää Trussin seuraajaa ei olisi tarjolla. Silti luottamus Trussiin on niin alhaalla, että hänen kauttaan povataan politiikan arvioitsijoiden keskuudessa yleisesti lyhyeksi.

Lue lisää: Britannian pääministeri Liz Truss pyytää anteeksi mutta vannoo vievänsä puolueensa seuraaviin vaaleihin

Hintojen nousu samoin kuin käsissä oleva energiakriisi koettelee kansalaisia, joiden tyytymättömyys kanavoituu työväenpuolueen suosion kasvuna ja konservatiivien kannatusalhona.

Kyselystä murskatuloksia

Tutkimus- ja analytiikkayritys You Gov julkisti tiistaina tuoreimpien mittaustensa tuloksia. Niiden perusteella konservatiivipuolueen jäsenet katuvat Trussin valintaa puolueen johtoon ja näin ollen myös pääministeriksi.

Useampi kuin joka toinen äänestäisi Trussin taannoista vastaehdokasta Rishi Sunakia, mikäli heillä olisi mahdollisuus ottaa puolueen puheenjohtajavaali uusiksi. Ainoastaan joka neljäs puolueen jäsen tukisi Trussia nyt.

Konservatiivipuolueen jäsenistä yli 80 prosenttia pitää Trussin tähänastisia toimia pääministerinä epäonnistuneina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut