Ruotsin uusi hallitus ajaa alas ympäristöministeriön

Jatkossa ilmasto- ja ympäristöasiat kuuluvat ilmasto- ja elinkeinoministeriölle, jota johtaa kristillisdemokraattien puheenjohtaja, uusi energia- ja elinkeinoministeri Ebba Busch.

Ulf Kristerssonin hallitus kuvattiin tiistaina. Hallitukseen kuuluvat maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja liberaalipuolue. Hallitus hallitsee ruotsidemokraattien tuella.

19.10. 12:07

Tukholma

Ruotsin uusi hallitus aikoo ajaa alas maan ympäristöministeriön.

Päätös ympäristöministeriön lakkauttamisesta on herättänyt Ruotsissa paljon keskustelua.

Maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin hallituksen uusi ilmasto- ja ympäristöministeri on liberaalipuolueen Romina Pourmokhtari, 26, joka on myös Ruotsin historian nuorin ministeri.

Jatkossa ilmasto- ja ympäristöasiat kuuluvat ilmasto- ja elinkeinoministeriölle, jota johtaa kristillisdemokraattien puheenjohtaja, uusi energia- ja elinkeinoministeri Ebba Busch.

Aiemmin ympäristö- ja ilmastoministerinä toiminut ympäristöpuolueen toinen puheenjohtaja Per Bolund arvostelee päätöstä.

”Ensimmäistä kertaa 35 vuoteen Ruotsissa ei ole ympäristöministeriötä. Se on selkein mahdollinen osoitus siitä, miten alhaalle tämä hallitus arvostaa ympäristön ja ilmaston. Kyseessä on historiallinen päätös, jolla tulee olemaan tuhoisat seuraukset ympäristökysymyksille”, Per Bolund sanoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterille.

Ympäristöministeriö perustettiin Ruotsissa vuonna 1987. Ennen sitä ympäristöasiat olivat maatalousministeriön alaisuudessa.

Lue lisää: Ruotsin pääministeri Kristersson nimesi ministerinsä

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladetille Per Bolund sanoo, että päätös lakkauttaa ympäristöministeriön toiminta nykymuodossaan vaarantaa ministeriössä vuosien aikana tehdyn työn.

Ympäristöministeriö on käsitellyt viime aikoina paljon EU:n ilmastopakettiin liittyvää lainsäädäntöä, joka linkittyy vuoden alussa käynnistyvään Ruotsin EU-puheenjohtajuuteen.

Luonnonsuojelujärjestö Naturskyddsförening arvosteli myös päätöstä ja julkaisi Twitterissä ympäristöministeriön kuolinilmoituksen.

Energia- ja elinkeinoministeri Ebba Busch puolestaan näkee, että Ruotsin uusi hallitus päätöksellään korostaa ilmastokysymysten tärkeyttä.

”Näen sen ilmastokysymysten priorisointina, koska suuri haaste on liikennesektorin ja teollisuuden järjestäminen uudelleen. Siinä energialla ja sähköistämisellä on ratkaiseva rooli”, Busch sanoi Svenska Dagbladetille.

Buschin mukaan ympäristöministeriön alasajo tarkoittaa käytännössä sitä, että suurin osa ministeriön alaisista kysymyksistä siirretään hänen johtamaansa ilmasto- ja elinkeinoministeriöön.

Busch ja uusi hallitus on luvannut panostaa esimerkiksi ydinvoimaan.

Pääministeri Ulf Kristersson sanoi tiistaina, että Ruotsilla on jatkossa ministeriö, jonka alaisuudessa on ilmasto-, energia- ja elinkeinokysymykset.

”Me näemme, että ilmastokysymys alkaa ja päättyy energiakysymykseen. Energiapolitiikka on aliarvioitu osa ympäristöpolitiikkaa”, hän sanoi.

Kristerssonin hallitusohjelma toteaa, että ”ympäristöongelma on yksi aikamme suurista rajat ylittävistä ongelmista. Ruotsin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tulee olla kunnianhimoista”.

Kristerssonin mukaan oli suuri virhe ryhtyä ajamaan alas ydinvoimaa. Hallituksen tavoitteena on nyt siirtyä kohti sataprosenttisesti fossiilivapaata energiaa.

”Energiapoliittinen tavoite vaihtuu muodosta ’100 prosenttia uusiutuvia’ muotoon ’100 prosenttia fossiilivapaata’”, todetaan hallituksen ohjelmassa.

Ohjelmassa hallitus linkittää energiapolitiikan myös turvallisuuspolitiikkaan: Ruotsi ja Eurooppa eivät saa olla riippuvaisia Venäjän energiantuotannosta.

Kristersson kertoi tiistaina, että hänen hallituksensa tavoitteena on luoda Ruotsi, jossa on tarjolla halpaa sähköä, joka on tuotettu tuulella, vesivoimalla ja ydinvoimalla.

Hallituksen tukipuolue ja hallitusliittouman suurin puolue ruotsidemokraatit pitää päätöstä ympäristöministeriön alasajosta myönteisenä.

Puolueen ympäristöasioista vastaava Martin Kinnunen kirjoitti Twitterissä pitävänsä hyvänä, että ympäristöministeriö suljetaan ja että sen käsittelemät asiat siirtyvät energia- ja elinkeinoministeriöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut