Britannian pääministeri Liz Truss pyytää anteeksi mutta vannoo vievänsä puolueensa seuraaviin vaaleihin

Truss painotti BBC:n haastattelussa taloudellisen vakauden tärkeyttä.

Britannian pääministeri Liz Truss kuvattiin 14. lokakuuta 2022.

18.10. 8:21

Lontoo

Britanniassa pääministeri Liz Truss on pahoitellut taloudelliseen sekasortoon johtaneiden uudistustensa toteutustapaa.

”Haluan kantaa vastuun ja pyytää anteeksi tehtyjä virheitä. -- Menimme liian pitkälle ja liian nopeasti”, hän sanoi BBC:n haastattelussa myöhään maanantaina.

Pääministeri myös painotti johtavansa konservatiivipuolueen seuraaviin vaaleihin.

Pyrkiessään Boris Johnsonin seuraajaksi Truss kampanjoi velkarahoitteisilla veroalennuksilla, jotka aiheuttivat muun muassa punnan arvon vajoamisen ennätyksellisen alas verrattuna dollariin ja merkittävää epävarmuutta markkinoilla. Jo johtajakilvan aikana Trussin vastaehdokas, entinen valtiovarainministeri ja Johnsonin hallituksesta lähtenyt Rishi Sunak kutsui Trussin esittämiä alennuksia vastuuttomiksi.

Viime viikolla valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng joutui lähtemään hallituksesta, kun Truss yritti rauhoitella tilannetta.

Lue lisää: Britannian uusi ministeri hylkäsi lähes kaikki aiemmin luvatut veron­alennukset – parlamentissa kovaa kritiikkiä pääministerille

Maanantaina uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt perui valtaosan veroalennuksista, mikä on herättänyt kysymyksiä siitä, kuka hallitusta nyt oikeastaan johtaa. Monet kansanedustajat ja politiikan asiantuntijat ovatkin sanoneet Huntin olevan nyt maan tosiasiallinen pääministeri.

Truss sanoi BBC:n haastattelussa edelleen uskovansa suuren kasvun ja matalien verojen talousmalliin, mutta hän painotti, että tärkeintä hänelle pääministerinä on taloudellinen vakaus.

Trussin aikeet muun muassa keventää suurituloisten verotusta ja yritysten voittoja sekä niitä seuranneet täyskäännökset ovat saaneet jopa oman puolueen kansanedustajat vaatimaan pääministerin eroa. Brittimediassa on kerrottu useiden merkittävien konservatiivien juonivan Trussin syrjäyttämistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut