Puolustusministeri Kaikkonen keskusteli Turkin puolustusministerin kanssa Nato-kokouksessa – ”Ei ainakaan takapakkia otettu”

Brysselissä on käynnissä Naton puolustusministerien kokous.

Turkin puolustusministeri Hulusi Akar, Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Brysselissä 12. lokakuuta.

12.10. 6:16 | Päivitetty 12.10. 21:48

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) osallistui keskiviikkona Naton puolustusministerikokoukseen Brysselissä. Kaikkosen mukaan keskusteluja hallitsi Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Ukrainalle toimitettava materiaaliapu.

Kaikkonen tapasi myös kahdenvälisesti Turkin puolustusministerin. Kaikkosen mukaan tapaaminen oli ”hyvähenkinen” ja ”hyödyllinenkin”.

”Ei ainakaan takapakkia otettu. Toivoin toki, että ratifiointi voisi edistyä”, sanoi Kaikkonen illalla pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kaikkonen arveli, että Turkin näkökulmasta katsottuna Ruotsilla taitaa olla vielä enemmän tekemistä ennen Nato-jäsenyyttä.

Torstaina Kaikkosen on tarkoitus tavata Unkarin puolustusministeri.

Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Torstaina allekirjoitetaan aiesopimus ilmatorjunnan kehittämiseksi

Kaikkosen mukaan kokouksessa allekirjoitetaan torstaina aiesopimus ilmatorjunnan kehittämiseksi. Hänen mukaansa Suomi on mukana yhteisen ilmatorjunnan kehittämisen hankkeessa, mutta Suomella ei hänen mukaansa ole siinä kovin vahvaa roolia.

Kaikkonen arvioi myös, että sodan loppuminen Ukrainassa vie aikaa. Hänen mukaansa keskusteluissa on noussut esille, että avun tarve etenkin puolustustarvikkeiden osalta on suuri.

”Sota jatkuu ja merkkejä rauhoittumisesta ei ole. Melkein voisi sanoa, että pikemmin päinvastoin.”

Kaikkosen ohjelmaan kaksipäiväisessä kokouksessa kuuluvat muun muassa arktisten maiden tapaaminen, Ukrainan tukemiseen keskittyneen kontaktiryhmän eli Rammstein-ryhmän kokous sekä Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kolmenvälinen kokous.

Kaikkonen luonnehti Suomen ja Ruotsin osallistumista Naton puolustusministerien kokoukseen historialliseksi. Maat pääsevät osallistumaan lähes koko kokoukseen tarkkailijajäseninä tässä laajuudessa ensimmäistä kertaa.

”Takana ollut mielenkiintoinen ja tärkeäkin päivä”, sanoi Kaikkonen.

Stoltenberg: Vakavin tilanne sitten helmikuun

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg luonnehti sotatilannetta Ukrainassa keskiviikkona. Hän sanoi, että tilanne on eskalaation kannalta vakavin sitten helmikuun. Hän viittasi Venäjän ydinaseretoriikkaan sekä useisiin viime aikojen konkreettisiin tapahtumiin.

”Venäjä mobilisoi kymmeniä tuhansia uusia miehiä. He yrittävät laittomasti annektoida uutta maata Ukrainalta. Olemme nähneet iskuja Ukrainan kaupunkeja vastaan”, hän sanoi.

Stoltenberg toisti jo eilen sanomansa viestin siitä, että Ukrainaa täytyy tukea niin kauan kuin on tarve. Hän kertoi ykkösprioriteetin olevan toimivan ilmapuolustuksen lisääminen Ukrainalle ja kertoi toivottavansa tervetulleeksi Saksan ja Yhdysvaltojen lupaukset toimittaa ilmapuolustusjärjestelmiä Ukrainalle. Kyse on Saksan ja Yhdysvaltojen vastauksesta Venäjän viimeaikaisiin iskuihin siviilikohteisiin Ukrainassa.

Stoltenberg myös toisti Venäjän tietävän, että ydinaseita käyttämällä ei voi voittaa. Hän myös totesi, ettei Venäjän ole havaittu valmistautuvan ydinaseiden käyttämiseen, mutta tilannetta seurataan tarkasti.

Stoltenberg myös totesi, että Valko-Venäjän pitäisi lopettaa Venäjän sotaponnistusten tukeminen.

Ukrainan puolustusministeri paikalla

Paikalla keskiviikkona oli myös Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov. Hänet oli kutsuttu työillalliselle, jonka aiheena ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Ukrainalle toimitettava materiaaliapu.

Toisena kokouspäivänä on määrä käsitellä muun muassa Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistamista sekä jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Toistuvasti kokouksen alla on noussut esiin myös Nato-maiden tarve keskustella varastojensa täyttämisestä, koska maat tukevat Ukrainaa kansallisista varastoistaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut