Itävallan presidentti Van der Bellen saa ennusteiden mukaan jatkokauden

Itävallassa 78-vuotias Alexander Van der Bellen on ennusteiden mukaan saamassa lähes 55 prosenttia maan presidentinvaalien äänistä.

Itävallassa istuva presidentti Alexander Van der Bellen on ennusteiden mukaan saamassa jatkokauden. Van der Bellen kuvattiin maan pääkaupungissa Viennassa, kun hän kävi äänestämässä yhdessä puolisonsa kanssa sunnuntaina 9. lokakuuta.

9.10. 19:25

Itävallassa äänestettiin sunnuntaina presidentinvaaleissa. Ennusteiden perusteella istuva presidentti Alexander Van der Bellen sai jo ensimmäisellä kierroksella yli puolet äänistä, joten kakkoskierrosta ei ilmeisesti ole tarpeen järjestää.

Van der Bellen, 78, sai ennusteiden mukaan lähes 55 prosenttia äänistä. Viralliset tulokset saadaan maanantaina. Muut kuusi ehdokasta, kaikki miehiä, ovat jääneet huomattavasti vähemmälle kannatukselle.

Perjantaina viimeisessä kampanjatilaisuudessaan Van der Bellen huomautti, että suurin kilpailija vaaleissa on sohva eli se, että ihmiset eivät käy äänestämässä lainkaan.

”Olisi mukavaa, jos saisimme selvyyden tänään: mukavaa Itävallalle ja mukavaa meille. Sen jälkeen voisimme keskittyä täysin edessämme oleviin moninaisiin tehtäviin ja kriiseihin, jotka ovat kohtaamassa meitä ja koko Eurooppaa”, Van der Bellen sanoi käytyään äänestämässä Wienin keskustassa.

”Turvallinen valinta”

Van der Belleniä on mainostettu kampanjajulisteissa ”turvalliseksi valinnaksi myrskyisinä aikoina”, mikä on viittaus koko Eurooppaa koettelevaan inflaatioon ja energiakriisiin. Hän on vaaleissa riippumattomana ehdokkaana. Hän on aiemmin ollut vihreän puolueen puheenjohtaja.

”Pidän johdonmukaisuudesta”, perusteli Wienissä äänestänyt eläkeläinen Monika Gregor, 73. Hän kertoi äänestäneensä Van der Belleniä ennen kaikkea sen takia, ”koska tämä on niin fiksu”.

Van der Bellen on koulutukseltaan taloustieteen professori.

Noin yhdeksän miljoonan asukkaan Itävallassa on liki 6,4 miljoonaa äänioikeutettua.

FpÖ:n ehdokas kakkosena

Van der Bellenillä on tukea kaikista Itävallan suurista puolueista lukuun ottamatta oikeistopopulistista FpÖ:tä, jonka ehdokas Walter Rosenkranz on ollut kyselyissä kakkosena noin 15 prosentin kannatuksella.

Vuonna 2016 kilpailu presidentin pestistä oli yllättävän tiukka. Tuolloin Van der Bellen päihitti FpÖ:n ehdokkaan toisella kierroksella.

FpÖ:n suosio on kuitenkin laskenut sitten vuoden 2019 sen jälkeen kun korruptioskandaali hajotti hallituksen, jossa FpÖ oli mukana. Maan silloinen liittokansleri Sebastian Kurz lopulta erosi kohun seurauksena vuonna 2021.

Presidenttikausi kestää Itävallassa kuusi vuotta. Tehtävä on pitkälti muodollinen.

Äänestyspaikat aukesivat aamuseitsemältä paikallista aikaa ja sulkeutuvat kello viideltä iltapäivällä. Ovensuukyselyiden tuloksia odotetaan julki äänestyspaikkojen sulkeuduttua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut