Kertšinsalmen sillalla on Venäjälle niin poliittista kuin operatiivista merkitystä – Näin kaksi suomalais­­asiantuntijaa arvioi räjähdyksen syitä ja vaikutuksia

Vaikka Kertšinsalmen sillan räjähdyksen syystä ei vielä ole varmuutta, Pekka Toveri pitää hyvin todennäköisenä, että kyseessä oli Ukrainan oma erikoisoperaatio. ”Näyttää, että Ukrainalla on aika hyvä taito yllättää.”

Pekka Toveri (vasemmalla) pitää hyvin todennäköisenä, että kyseessä oli Ukrainan oma erikoisoperaatio. Kertšinsalmen sillalla sattui räjähdys 8. lokakuuta. Martti J. Kari sanoo, että sillan tuhoutuminen aiheuttaa merkittävää haittaa Venäjän joukkojen huollolle.

8.10. 16:55

STT

Jos Kertšinsalmen sillalla lauantaina aamuna tapahtunut räjähdys oli suunniteltu isku, kyseessä on ollut taitava operaatio. Näin arvioi Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori, Pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari.

”Kyllähän tämä oli taitava isku, jos se todella oli isku eikä vahinko – enkä ihan hirveästi usko vahinkoihin sodan tässä vaiheessa”, Kari sanoo.

Räjähdys tapahtui aamukuuden aikaan Venäjältä Krimin niemimaalle johtavalla Kertšinsalmen sillalla. Ainakin kaksi sillan autokaistoista on romahtanut.

Lue lisää: Venäjä väittää Kertšinsalmen sillan tuhon syyksi rekan räjähdystä – Ukraina saattoi kuitenkin iskeä itse suoraan siltaan

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän viranomaiset ovat väittäneet, että sillalla olisi räjäytetty rekka. Lisäksi räjähdys sytytti tuleen junan, joka oli Venäjän lausunnon mukaan kuljettamassa polttoainetta Krimille.

Venäjän versio räjähdyksen syystä ei ole ainoa tarjottu selitys. Esimerkiksi BBC:n haastatteleman asiantuntijan mukaan kyseessä on voinut olla sillan alta tehty isku. Sillalle asetetut räjähteet olisi voitu räjäyttää radion avulla, asiantuntija arvioi.

Ukraina ei ole toistaiseksi virallisesti vahvistanut, oliko se räjähdysten takana vai ei.

Ukrainan oma operaatio?

Vaikka varmuutta räjähdyksen syystä ei vielä ole, Karin mukaan ei ole mahdotonta, että Ukraina pystyisi toteuttamaan tällaisen iskun.

”On jo pitkään puhuttu, että Ukraina pyrkii iskemään sillalle joko ohjusaseella tai ilmavoimilla. Lisäksi sodassa on jo nähty, että ukrainalaisten erikoisjoukkojen toimintakyky on aika hyvä”, Kari sanoo.

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri pitää puolestaan hyvin todennäköisenä, että kyseessä oli Ukrainan oma erikoisoperaatio.

”Todennäköisyys tähän on suuri, kun ottaa huomioon kohteen tärkeyden”, Toveri sanoo. ”Venäjä on aiemmin vahvistanut sillan puolustusta lähinnä ohjusiskuja vastaan. Näyttää, että Ukrainalla on aika hyvä taito yllättää venäläiset ja tehdä tällaisia erikoisoperaatiota.”

Toverin mukaan vielä ei ole täyttä tietoa, kuinka pahoja vaurioita silta on kärsinyt ja kauanko niiden korjaamisessa kestää. ”Eiköhän kuva tarkennu viikonlopun aikana, kun saadaan muun muassa satelliittikuvia paikalta.”

Kari arvioi, että räjähdys on saattanut vahingoittaa itse sillan lisäksi sen alla kulkevia tietoliikenne­kaapeleita ja mahdollisesti vesiputkea.

”Käsittääkseni siellä alla kulkee näitä kaapeleita ja vesiputki, jolla venäläiset huolsivat Krimiä ennen kuin saivat Kahovkan patoaltaan haltuunsa. Krim tarvitsee kasteluvettä ihan kriittisesti”, Kari sanoo. ”Kyllähän venäläisillä menee aikaa ennen kuin he saavat kunnostettua kaikki nämä asiat.”

Ukrainalaisten turvallisuusviranomaisten sunnuntaina jakamassa kuvassa näkyy romahtanut maantiesillan osa ja liekeissä oleva junavaunu rautatiesillalla.

Huolto hankaloituu

Kertšinsalmen sillalla on Venäjälle sekä poliittista että operatiivista merkitystä. Venäjä rakensi ja avasi sillan Venäjän mantereelta Krimin niemimaalle vuonna 2018.

”Saksalaiset olivat yrittäneet rakentaa samaa siltaa toisen maailmansodan aikaan mutta eivät onnistuneet”, Kari kertoo. ”Venäläiset pystyivät sen sitten vuonna 2018 rakentamaan. Se oli hieno propagandavoitto.”

Sillan operatiivinen merkitys taas muodostuu siitä, että silta on tärkeä huoltoreitti venäläisille joukoille. Jos silta on pois käytöstä, Venäjä joutuu huoltamaan Krimin-joukkojaan Etelä-Ukrainan maayhteyksien kautta.

”Krimin huolto maateitse kulkevien rautateiden kautta näyttää olevan Venäjälle koko ajan hankalampaa”, Kari sanoo. ”Jos ukrainalaiset saavat rautatiet tulensa alle, kuten näyttää pikkuhiljaa käyvän, olisi Kertšinsalmen silta ainoa keino, jolla venäläiset pystyisivät huoltamaan Krimiä.”

Jos silta olisi kokonaan poikki ja Krimin huoltoliikenne joutuisi kulkemaan maata pitkin, vaikeuttaisi se myös Etelä-Ukrainassa taistelevien venäläisten toimintaa.

”Jos samoille raiteille ohjataan myös Krimin huolto, rautatiet menevät tukkoon. Krimin huoltoliikenne haittaa Dneprjoen länsipuolella taistelevien venäläisjoukkojen huoltoa”, Kari selittää.

”Joukot ovat jo nyt vaikeuksissa logistisesti, koska ne eivät saa tavaraa enää Dneprjoen yli. Jos ukrainalaiset pystyvät iskemään seuraavaksi näihin rautateihin, venäläiset ovat aika pulassa.”

Toveri näkee, että vaikka isku tuskin muuttaa sodankulkua sinänsä, on sillä merkittävä psykologinen vaikutus. ”Vaikka silta saataisiin korjattua, ukrainalaisten kyky tehdä tällaisia iskuja lisää hermostuneisuutta venäläisten keskuudessa”, Toveri sanoo. ”Voi olla, että tämä oli pieni viivästynyt syntymäpäivälahja Putinille.”

Venäjän presidentti Vladimir Putin täytti 70 vuotta perjantaina 7. lokakuuta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut