Ruotsi ja Tanska huolissaan Nord Streamin päästöistä: ”Emme ole koskaan nähneet mitään tällaista” – lähettivät yhteisen viestin YK:n turvallisuus­neuvostolle

Turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantai-iltana, mutta Pohjoismaista siihen kuuluu tällä hetkellä vain Norja.

Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n välittämässä kuvassa näkyy Ruotsin talousalueella tapahtunut kaasuvuoto. Kuva on otettu 28. syyskuuta.

30.9. 14:11 | Päivitetty 30.9. 15:19

Aamulehti

Vuodot Nord Stream -kaasuputkissa aiheutuivat räjähdyksistä, jotka vastaavat useita satoja kiloja räjähdysainetta, kerrotaan Ruotsin ja Tanskan raportissa.

Ruotsi ja Tanska ovat ilmaisseet huolensa Nord Stream -päästöistä YK:n turvallisuusneuvostolle. Asiasta kertovat perjantai-iltapäivänä muun muassa Ruotsin yleisradio SVT ja Aftonbladet.

Norjalaiset tutkijat päivittivät arviotaan Nord Stream -kaasuputkien vuotojen vaikutuksesta ilmanlaatuun perjantaina aamupäivällä. Norjan yleisradion NRK:n mukaan 96 prosenttia Nord Streamin päästöistä on kasvihuonekaasu metaania. Aiemmin metaanipäästöjen määrän mitattiin olevan 40 000 tonnia, mutta perjantain uuden arvion mukaan metaania olisi ilmassa ainakin 80 000 tonnia. NRK:n mukaan se on neljä kertaa Norjan metaanipäästöt öljy- ja kaasuteollisuudesta vuodessa.

”Nämä ovat ennätysmääriä. Emme ole koskaan nähneet mitään tällaista Norjassa ja Ruotsissa”, kertoo Nilu-tutkimuslaitoksen vanhempi ilmastotutkija Stephen Matthew Platt NRK:n mukaan.

Sekä NRK että Aftonbladet kertovat, ettei metaanipilvi ole välittömästi vaarallinen ihmisille. Se liikkuu tuulten mukana ja leviää ajan mittaan ympäristöön. Metaani on kuitenkin kasvihuonekaasu, joka edistää ilmaston lämpiämistä, ja sitä pidetään paljon haitallisempana kasvihuonekaasuna kuin hiilidioksidia.

NRK:n haastatteleman norjalaisen asiantuntijan mukaan voi kuitenkin olla, että päästöt näkyvät vain hyvin vähän kokonaiskuvassa, sillä maanviljelyssä syntyy maailmassa miljoona tonnia metaania päivässä. Metaanin vähentäminen on kuitenkin ollut yksi nopeimmista tavoista hidastaa ilmaston lämpenemistä.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantai-iltana. Ruotsi ja Tanska eivät osallistu kokoukseen, sillä ne eivät ole neuvoston jäseniä. Turvallisuusneuvoston muodostavat viisi pysyvää jäsentä Iso-Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Muut jäsenet vaihtuvat kahden vuoden välein.

Pohjoismaista neuvostoon kuuluu tällä hetkellä vain Norja.

Tausta

Tästä on kyse

Ruotsin ja Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Streamin kaasuvuodot paljastuivat tiistaina 27. syyskuuta.

Tanskan energiaviraston mukaan yli puolet Nord Stream -putkissa olleesta kaasusta oli jo vuotanut pois putkista keskiviikkoiltaan mennessä. Loppu kaasu vuotaa putkista pois arviolta sunnuntaihin mennessä. Vaurioita on vaikea päästä tarkastelemaan.

Ruotsin turvallisuuspoliisi ja syyttäjänvirasto tutkivat tapahtunutta törkeänä sabotaasina. Myös Tanskan viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan. Samoin Venäjä kertoi, että se on aloittanut oman tutkintansa.

Kaasuputkivuotojen aiheuttama ympäristöhaitta kohdistuu lähinnä ilmastoon. Itämeren pohjaan ja veteen vaikutukset ovat luultavasti vähäisiä ja hyvin paikallisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut