Putin on tunnustanut Ukrainalle kuuluvien Zaporižžjan ja Hersonin ”itsenäisyyden” kritisoidun liittämis­seremonian alla

Venäjä on kertonut olevansa aikeissa liittää tänään neljä Ukrainan miehitettyä aluetta itseensä. Todellisuudessa Venäjä ei ole miehittänyt kaikkia alueita täysin. Länsi on tuominnut Venäjän laittomat aikeet, sillä aiempia ”kansanäänestysten” tuloksia pidetään valheellisina.

Venäläisen Sputnik-median välittämä kuva Vladimir Putinista turvallisuus- ja tiedustelupäälliköiden kanssa pidetystä kokouksesta 29. syyskuuta.

30.9. 6:19

Moskova

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kertonut tunnustavansa kahden Venäjän miehittämän ukrainalaisalueen Zaporižžjan ja Hersonin itsenäisyyden.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP, jonka mukaan presidentin määräykset asiasta annettiin myöhään torstai-iltana.

Venäläisuutistoimisto Tass vuorostaan kirjoittaa, että määräykset on julkistettu tänään perjantaina. Uutistoimisto sanoo määräysten astuvan voimaan allekirjoituspäivänä, muttei kerro tarkkaan, koska Putin on puumerkkinsä niihin laittanut.

Neljä Venäjän miehittämää ukrainalaisaluetta on määrä liittää tänään virallisesti osaksi Venäjää. Todellisuudessa Venäjä ei ole edes miehittänyt kaikkia alueita täysin, vaikka puuhaileekin jo niiden liittämistä itseensä lännen vastustaessa aikeita.

Donetskin, Luhanskin, Zaporižžjan ja Hersonin sulauttamisen verukkeena toimivat tiistaina päättyneet valekansanäänestykset. Venäjä väittää, että yli 90 prosenttia äänestäjistä kannatti Ukrainan jättämistä.

Lue lisää: ”Kansanäänestysten” tulokseksi väitetään hillittömiä yli 85 prosentin lukemia Venäjään liittymisen puolesta

Venäjä tunnusti Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden keväällä ja aloitti pian tämän jälkeen hyökkäyksensä Ukrainassa.

Länsi ei tunnusta valekansanäänestyksiä

Putinin on määrä pitää perjantaina juhlatilaisuudessa linjapuhe ja tavata Venäjän liitosalueille nimittämät nukkejohtajat. AFP:n mukaan nämä ovat jo olleet kerääntyneenä Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan torstaina liittämisseremonian aattona.

Tilaisuudessa allekirjoitetaan liittymissopimukset, joiden nojalla alueista tulee osa Venäjää. Seremonian edellä Venäjän televisioissa näytettiin kelloa, joka tikitti kohti allekirjoitushetkeä.

Liitettävät alueet edustavat yhdessä noin 20:tä prosenttia Ukrainan alueesta. Länsimaat ja Ukraina ovat painottaneet, että ne eivät missään tapauksessa tunnusta valekansanäänestyksiä tai alueliitoksia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden teki kantansa selväksi torstai-iltana Suomen aikaa.

”Haluan sanoa tämän hyvin selvästi. Yhdysvallat ei ikinä, ikinä, ikinä tunnusta Venäjän vaatimuksia Ukrainan alueella. Niin sanotut kansanäänestykset ovat huijausta, täyttä huijausta”, Biden sanoi Washingtonissa.

Myös presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) tuomitsivat torstaina Venäjän laittomat aikeet ja valheelliset kansanäänestykset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut