Kaasuputkivuodot: Neljäs vuotokohta paljastui, Utössä mitattu huomattavia metaanilukuja – Putin kommentoi: Johtuu ”kansainvälisestä terrorismista”

Nord Streamin kaasuputkissa 1 ja 2 havaittiin alkuviikosta vuotoja, joiden on sanottu olevan tahallisia. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, mikä taho vahinkojen taustalla on. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina käsittelemään kaasuputki­vuotoja. Aamulehti seurasi torstain tapahtumia tässä artikkelissa.

Ruotsin rannikkovartiosto julkaisi Nord Stream 2 -putkessa olleesta kaasuvuodosta ilmakuvan torstaina 29. syyskuuta. Putkivuotoja onkin kolmen sijaan neljä. Uusin vuotokohta havaittiin Ruotsin talousalueella.

29.9. 8:13 | Päivitetty 30.9. 0:15

Aamulehti

Nord Stream -kaasuputkissa on neljäskin vuotokohta. Ruotsin rannikkovartioston aluksella kerättyjen tietojen mukaan kaksi vuodoista on Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella.

Uusi vuoto havaittiin tiistaina iltapäivällä ja rannikkovartiosto kertoi siitä myöhään keskiviikkoiltana.

”Sitä ei havaittu aluksi, eikä se näkynyt tutkassa, koska se on pienempi. Rannikkovartiosto havaitsi sen, kun he liikkuivat alueella veneillä ja lentäen”, kertoi Ruotsin meripelastuskeskuksen edustaja Maria Boman Aftonbladetin haastattelussa.

Bomanin mukaan uusi vuoto ei anna aihetta toimiin, koska se on pienempi ja sijaitsee kahden jo aikaisemmin havaitun vuotokohdan välissä.

Rannikkovartioston mukaan neljäs vuotokohta on halkaisijaltaan 200 metriä ja sijaitsee Ruotsin talousalueella.

Utöllä huomattavat metaanipitoisuudet

Itämeren kaasuputkivuodot näkyvät korkeina metaanipitoisuuksina Ilmatieteen laitoksen ilmakehän ja merentutkimusasemalla Utössä.

Ilmatieteen laitos twiittasi torstai-iltana kuvan metaanipitoisuuksista maanantain ja tiistain väliseltä yöltä 26.–27. syyskuuta.

Helsingin Sanomat kertoo artikkelissaan, että Utöllä ei ollut aiemmin mitattu mitään nykyisten pitoisuuksien kaltaista ja että 20 vuoden aikajänteellä tarkasteltuna Nord Streamin putkirikon ilmastovaikutus voisi vastata jopa kolmea neljännestä Suomen yhden vuoden päästöistä.

Asiantuntijat varoittivat

Asiantuntijat varoittivat jo ennen ensimmäisen Nord Stream -kaasuputken rakentamista mahdollisista hyökkäyksistä putkea vastaan. Ruotsin kokonaismaanpuolustuksen tutkimuslaitoksen (FOI) raportissa vuodelta 2007 kerrottiin kaasuputken haavoittuvuudesta mahdollisen räjäytyksen takia, kirjoittaa Dagens Nyheter.

Raportissa sanottiin, että betonikuoresta huolimatta yksi sukeltaja riittää kiinnittämään räjähdyspanoksen.

Raportin laatijoille oli selvää, että Nord Streamiin liittyi joukko turvallisuuspoliittisia ongelmia. Sen olisi pitänyt herättää tärkeitä kysymyksiä, sanoo FOI:n turvallisuuspoliittisen yksikön johtaja Mike Winnerstig lehdelle.

Putin syytti "kansainvälistä terrorismia"

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää "kansainvälistä terrorismia" Nord Stream -kaasuputkien vuodoista. Putin esitti näkemyksensä puhelinkeskustelussa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Kreml julkisti keskustelusta tietoja.

Kremlin mukaan Putin arvioi tapahtunutta puhelussa "ennennäkemättömäksi sabotaasiksi, kansainväliseksi terroriteoksi Nord Stream -kaasuputkia kohtaan".

Ei kannata etsiä järkevää syytä

Viron Suomen-suurlähettilään Sven Sakkovin mukaan lännessä toistetaan aiempia virheitä, jos Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämiselle yritetään etsiä Venäjän kannalta jotain läntisessä mielessä järkevää motiivia.

”Samalla tavoin järjettöminä toimina pidettiin ennen niiden toteutumista myös Venäjän laajamittaista hyökkäystä Ukrainaan helmikuussa tai Krimin valtausta 2014”, Sakkov muistuttaa.

Hän ei ota STT:n haastattelussa suoraan kantaa siihen, kuka putkille on tehnyt ja mitä.

Sakkovin mukaan Viro piti alusta saakka Nord Stream kaasuputkia Venäjän geopoliittisena hankkeena.

Tanska yhteydessä Naton pääsihteeriin

Tanskan puolustusministeri Morten Bödskov sanoo olleensa Nord Stream -kaasuvuotojen takia yhteydessä sotilasliitto Naton pääsihteeriin Jens Stoltenbergiin. Pääsihteeri oli ilmaissut tukensa tanskalaisviranomaisten tutkimustyölle, Bödskov sanoi tiedotustilaisuudessa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan.

Bödskov sanoi olevansa hyvin huolissaan tilanteesta. Kaikkien alueen maiden täytyy hänen mukaansa tehdä yhteistyötä tapahtuneen selvittämiseksi.

Saarikko: Baltic Connectorin turvatoimia lisätään

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan Baltic Connector -kaasuputken turvallisuustoimia on vahvistettu Nord Streamin kaasuputkivuotojen takia. Baltic Connectorin kautta virtaa Baltian maista kaasua Suomeen ja se on tärkeä esimerkiksi teollisuudelle. Saarikko kuitenkin painottaa, että siihen ei tällä hetkellä kohdistu erityistä uhkaa.

Saarikko kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa hallituksen varautumisen ministerityöryhmän kokouksen jälkeen. Ministerit keskustelivat lisäksi muun muassa sähkön riittävyydestä ja ruokaturvasta.

Lue lisää: Kaikille tahoille kuntia myöten annettu ohjeistus: kriittinen infra pitää käydä läpi ja turvata, ministeri Saarikko totesi

Supon Pelttari: Valtiollisen vaikuttamisen klassikko

Nord Stream -kaasuputkien vuotojen taustalla on erittäin todennäköisesti tahallinen teko, arvioi suojelupoliisin (supo) päällikkö Antti Pelttari torstaina. Pelttarin mukaan Nord Stream -putkivuotojen aiheuttaminen on vaatinut kyvykkyyttä, jota on vain valtiollisella toimijalla. Hän ei kuitenkaan ota kantaa mahdolliseen syylliseen.

Lue lisää: Suojelupoliisi: Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistunut uhka on kohonnut

Hänen mukaansa vuodot ovat klassinen esimerkki valtiollisen vaikuttamisen pelikirjasta.

Supon torstaisessa katsauksessa todettiin, että Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuu kohonnut tiedustelun ja vaikuttamisen uhka. Kriittisellä infrastruktuurilla tarkoitetaan esimerkiksi sähkön ja energian jakeluverkkoa sekä tietoliikenneyhteyksiä. Infrastruktuurin mahdolliset haavoittuvuudet ovat nousseet viime päivinä esiin uudelleen Nord Streamin yhteydessä.

Lue lisää: Näillä keinoilla Suomen kriittinen infra on nyt suojattu

Vuodot YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina

Vuodot ovat esillä YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina, kertoi Ruotsin vt. ulkoministeri Ann Linde keskiviikkona.

Hän sanoi Venäjän kutsuneen koolle YK:n turvallisuusneuvoston, jonka kokoontumisen aiheena on epäilty sabotaasi. Ruotsi ja Tanska jakavat Linden mukaan ennen kokousta tietoa neuvostolle.

Keskiviikkona Ruotsin turvallisuuspoliittinen neuvosto kokoontui ylimääräiseen kokoukseen.

”Nämä räjähdykset täytyy nähdä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa”, sanoi Ruotsin vt. pääministeri Magdalena Andersson kokouksen jälkeen.

Ruotsin hallitus ei halunnut ottaa kantaa siihen, mikä toimija voisi olla räjähdysten takana.

Puolet kaasusta vuotanut pois

Tanskan energiaviraston mukaan yli puolet Nord Stream -putkissa olleesta kaasusta on jo vuotanut pois, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lopunkin kaasun odotetaan vuotavan sunnuntaihin mennessä, viraston johtaja Kristoffer Bottzauw totesi.

Saksan turvallisuusviranomaiset arvioivat, että Nord Stream -kaasuputket muuttuvat käyttökelvottomiksi oletetun sabotaasin jäljiltä, kertoo saksalaislehti Der Tagesspiegel.

Jos putkia ei korjata nopeasti, suolainen merivesi virtaa niiden sisälle ja syövyttää ne, lehti kertoo viitaten hallituspiireistä saamiinsa tietoihin.

Itämeren alueen turvallisuustilanne on huonontunut kaasuputkivuotojen jälkeen. Norjan suojelupoliisi on varoittanut kasvaneesta uhasta Norjan öljy- ja kaasukentillä Pohjanmerellä ja Ruotsi on tehostanut Ringhalsin ja Forsmarkin ydinvoimaloiden turvatoimia entisestään.

CNN: Venäläisalusten liikkuminen alueella tavallista

Yhdysvaltalaisen CCN:n mukaan Euroopan viranomaiset havaitsivat maanantain ja tiistain aikana Venäjän laivaston aluksia lähellä Nord Streamin kaasuputkia. Median mukaan on epäselvää, liittyvätkö alukset mitenkään kaasuputket rikkoneisiin räjähdyksiin, mutta yhteyttä tutkitaan.

Tanskan puolustusvoimien upseeri kertoi CNN:lle, että venäläisten alusten liikkuminen alueella ei ole epätavallista, eikä niiden läsnäolo osoita, että Venäjä aiheutti vahingot.

Tausta

Tästä on kyse

Ruotsin ja Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Streamin kaasuvuodot paljastuivat tiistaina 27. syyskuuta.

Tanskan energiaviraston mukaan yli puolet Nord Stream -putkissa olleesta kaasusta oli jo vuotanut pois putkista keskiviikkoiltaan mennessä. Loppu kaasu vuotaa putkista pois arviolta sunnuntaihin mennessä. Vaurioita on vaikea päästä tarkastelemaan.

Ruotsin turvallisuuspoliisi ja syyttäjänvirasto tutkivat tapahtunutta törkeänä sabotaasina. Myös Tanskan viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan. Samoin Venäjä kertoi, että se on aloittanut oman tutkintansa.

Kaasuputkivuotojen aiheuttama ympäristöhaitta kohdistuu lähinnä ilmastoon. Itämeren pohjaan ja veteen vaikutukset ovat luultavasti vähäisiä ja hyvin paikallisia.

Oikaisu 29.9.2022 kello 8.34: Mediat kertoivat neljännestä vuodosta keskiviikkoiltana, eivät tiistai-iltana, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut