Floridan kuvernööri Ianin nostattamista vesimassoista: ”Nähdään kerran 500 vuodessa” – Biden: Voi osoittautua alueen kaikkien aikojen tappavimmaksi myrskyksi

Ian-hurrikaani heikkeni kuitenkin torstain aikana trooppiseksi myrskyksi.

29.9. 6:32 | Päivitetty 29.9. 20:37

Yhdysvalloissa Floridaa riepotteleva hurrikaani Ian heikkeni torstaina trooppiseksi myrskyksi, mutta kansallinen hurrikaanikeskus NHC varoittaa, että se voi perjantaina aiheuttaa tuhoisia myrskyvuoksia Floridassa, Georgiassa sekä Etelä-Carolinassa.

Yli 2,6 miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta oli tarkkailusivuston mukaan Floridassa ilman sähköä hurrikaanin vuoksi. Alustavien tietojen mukaan kaksi ihmistä olisi kuollut hurrikaanin seurauksena

Lue lisää: Hurrikaani Ian iskeytyi Floridan rannikolle, yli 670 000 ilman sähköä, 2,5 miljoonalle asukkaalle evakuointikäsky: Varoitus annettu katastrofaalisista tulvista ja tuulista – video näyttää myrskyn voiman

Floridan kuvernööri Ron DeSantis sanoi, että rannikolla sijaitseva Fort Myers ja sen naapurikaupunki Cape Coral ovat kärsineet pahasti tulvista ja myrskystä. DeSantisin mukaan vaurioiden korjaaminen tulee kestämään vuosia.

”Vesimäärä, joka on nyt nousussa, ja joka nousee edelleen, on periaatteessa tulva, jollainen nähdään kerran 500 vuodessa”, DeSantis maalaili tiedotustilaisuudessa.

Presidentti Joe Biden julisti myrskyn suuronnettomuudeksi ja määräsi liittovaltion avustamaan pelastustöissä. Biden kommentoi torstai-iltana Suomen aikaa, että Ian voi osoittautua Floridan kaikkien aikojen tappavimmaksi myrskyksi. Uhriluvusta ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa.

Tulvia ja virtauksia

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuvia veden valtaamista kaduista, ja televisiossa on näytetty muun muassa merenrantataloihin virtaavaa tulvavettä, tulvaveden alle jääneitä teitä ja virtauksen mukaan lähteneitä autoja.

Myrsky uhkasi myös Orlandon kaupunkia ja sen lähellä sijaitsevia Disneyn huvipuistoja, jotka suljettiin myrskyn takia.

Ian hätyytteli kovimmillaan viitoskategoriaa, joka on Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikon korkein taso. Se edellyttää tuulen nopeuden olevan yli 69 metriä sekunnissa, kun NHC:n mukaan Ianin tuulet puhalsivat sen rantautuessa Floridaan 67 metriä sekunnissa.

Enemmän hurrikaaneja?

Ilmastonmuutoksen lämmittäessä meren pintaa trooppisten myrskyjen uskotaan voimistuvan nykyisestä.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema ilmakehätutkija, professori Gary Lackmann Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistosta kertoo tutkimuksissa havaitun, että vaikka myrskyjen määrä tuskin kasvaa, ilmastonmuutoksen myötä trooppiset myrskyt kehittyvät nykyistä todennäköisemmin hurrikaaneiksi.

Kuuba palautuu osumasta

Myös Kuubassa Ian vei mennessään sähköt, ja koko maa oli vahingoittuneen sähköverkon romahdettua noin 18 tunnin ajan ilman sähköä. Tiistaina paikallista aikaa Kuuban länsiosiin osunut, tuolloiselta voimakkuudeltaan kolmosluokan hurrikaaniksi luokiteltu Ian aiheutti kahden ihmisen kuoleman ja mittavia materiaalisia vahinkoja.

Lue lisää: Hurrikaani Ian jätti Kuubassa jälkeensä pimeyden: koko maassa sähkökatko – Floridassa evakuointi­käsky annettu 2,5 miljoonalle ihmiselle

Pahimmin myrskyssä kärsineillä alueilla läntisessä Kuubassa sähköverkon korjaukset jatkuivat edelleen torstaina. Viranomaisten mukaan Ian romahdutti Havannassa viisi rakennusta ja vahingoitti useita kymmeniä.

Lapset leikkivät hurrikaani Ianin jälkiaallokossa Havannassa Kuubassa 28. syyskuuta.

Päivitys 29.9.2022 kello 19.40: Päivitetty uutinen kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla torstai-iltana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut