Näin Nord Stream -uutiset kehittyivät keskiviikkona: Putkien kunnosta uutta tietoa – Tanska: Kaikki kaasu saattaa vuotaa putkista ulos sunnuntaihin mennessä

Nord Streamin kaasuputkissa 1 ja 2 havaittiin yhteensä kolme vuotoa Ruotsin ja Tanskan lähistöllä maanantain ja tiistain aikana. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, mikä taho vuotojen taustalla on, mutta niiden epäillään liittyvän Venäjään. Vuotojen syyksi on varmistumassa kaksi räjähdystä. Aamulehti seurasi keskiviikon tapahtumia tässä artikkelissa.

28.9. 11:11 | Päivitetty 28.9. 21:20

Suomenlahden merivartiosto kertoi keskiviikkona aamupäivällä, että Suomen talousvyöhykkeen vesillä ei ole valvontalentojen perusteella havaittu Nord Stream -kaasuputken vuotoja. Ruotsin ja Tanskan talousalueilla huomattiin kolme vuotokohtaa tiistaina.

Useat eurooppalaiset johtajat ovat arvioineet Nord Stream -kaasuvuotojen olleen tarkoituksellisesta toiminnasta johtuvia.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Nord Stream -putkiin liittyvät tapahtumat eivät muodosta sotilaallista uhkaa Suomelle. Kyse on kuitenkin vakavasta asiasta.

”Tutkinta on alkanut, mutta kyllä tässä vaiheessa voi sanoa, että merkit viittaavat tahalliseen toimintaan. Eivät putket siellä itsestään räjähtele”, Kaikkonen sanoi.

Hänen mukaansa on liian varhaista ottaa kantaa tekijään tai osoittaa syyllisiä.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Helsingin Sanomille keskiviikkona iltapäivällä, että laajat vauriot ovat nostaneet turvallisuusuhan koko Euroopassa uudelle tasolle.

”Monien ajatuksissa on kasvanut uhka omasta turvallisuudesta tai ainakin syvä huoli siitä on lisääntynyt. Turvallisuustekijät ovat ylipäätään nousseet jälleen esille kaikkialla, eikä vain tämän putken takia. Turvallisuusajattelun pitäisi nousta taas vahvemmin pintaan.”

Niinistö ei ota kantaa, pitäisikö viranomaisten arvioida uudelleen venäläisten matkustajien turvallisuusluokitusta Suomelle. Niinistön mukaan räjähdykset tulivat hänelle täytenä yllätyksenä. Hän ei lähde ennen selvitysten valmistumista arvelemaan, kuka on sabotaasista vastuussa.

Hallitus keskusteli turvallisuustilanteesta keskiviikkoiltana. Yhteinen näkemys on, että taustalla on todennäköisesti valtiollinen toimija, koska isku on vakava ja kohdistuu hyvin kriittiseen paikkaan. Yhteistyö Itämeren maiden, Naton ja EU:n kesken on käynnissä myös viranomaistasolla.

Ministerit eivät sulje pois sabotaasin mahdollisuutta. Suomeen ei kuitenkaan kohdistu sotilaallista uhkaa. Jännitteet Itämerellä voivat kuitenkin lisääntyä, ja se voi olla yksi iskujen takana olevan tahon tavoitteista, ministerit totesivat.

Lue lisää: Mitä Nord Stream -vuodoista ei tiedetä? Tässä oleellisimmat kysymykset

Lue lisää: Näin hallitus kommentoi kaasuputkivuotoja – Marin: Voi liittyä laajempaan tavoitteeseen horjuttaa Itämeren turvallisuutta, Haavisto: Taustalla valtiollinen toimija

Mitä vuodoista tiedetään?

Tanskan energiaviraston mukaan yli puolet Nord Stream -putkissa olleesta kaasusta on jo vuotanut pois putkista, uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkoiltana. Lopunkin kaasun odotetaan vuotavan sunnuntaihin mennessä, viraston johtaja Kristoffer Bottzauw totesi.

Saksan turvallisuusviranomaiset arvioivat, että Nord Stream -kaasuputket muuttuvat käyttökelvottomiksi oletetun sabotaasin jäljiltä, kertoo saksalaislehti Der Tagesspiegel.

Jos putkia ei korjata nopeasti, suolainen merivesi virtaa niiden sisälle ja syövyttää ne, lehti kertoo viitaten hallituspiireistä saamiinsa tietoihin.

Aiemmin keskiviikkona Ruotsin viranomaiset kommentoivat, että vuodoissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta suuntaan eikä toiseen. Ruotsin merenkulkulaitos on kehottanut kauppa-aluksia kiertämään vahingoittuneet linjat vähintään viiden merimailin eli noin kymmenen kilometrin päästä. Lennoille on kilometrin turvakorkeus.

Alueen ja vaurioiden tutkimista on kuvailtu hyvin hankalaksi.

Lue lisää: Näin Nord Steam -putkien vuodot alkoivat paljastua: Epäillään tahalliseksi, vuoto voi jatkua viikkoja

Mitä?

Nord Stream -putkien vuodot

Ruotsin ja Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Streamin kaasuvuodot paljastuivat tiistaina 27. syyskuuta. Nord Stream 1 -putkessa on kaksi vuotoa ja Nord Stream 2 -putkessa yksi vuoto. Suomen alueella vuotoja ei ole havaittu.

Tanskan energiaviraston mukaan yli puolet Nord Stream -putkissa olleesta kaasusta oli jo vuotanut pois putkista keskiviikkoiltaan mennessä. Loppu kaasu vuotaa putkista pois arviolta sunnuntaihin mennessä. Vaurioita on vaikea päästä tarkastelemaan.

Saksan turvallisuusviranomaiset arvioivat, että kaasuputket muuttuvat käyttökelvottomiksi oletetun sabotaasin jäljiltä. Jos putkia ei korjata nopeasti, suolainen merivesi virtaa niiden sisälle ja syövyttää ne.

Ruotsin turvallisuuspoliisi ja syyttäjänvirasto tutkivat tapahtunutta törkeänä sabotaasina. Vieraan vallan osallisuutta ei tutkijoiden mukaan voida poissulkea. Myös Tanskan viranomaiset ovat aloittaneet tutkinnan. Samoin Venäjä kertoi, että se on aloittanut oman tutkintansa.

Kaasuputkivuotojen aiheuttama ympäristöhaitta kohdistuu lähinnä ilmastoon. Itämeren pohjaan ja veteen vaikutukset ovat luultavasti vähäisiä ja hyvin paikallisia.

Venäjä pyytänyt tietoja Nord Streamin vuodosta

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän lähetystö Tanskassa on virallisesti pyytänyt Tanskalta tietoja Nord Stream -kaasuputken vaurioista heti, kun ne tulivat tietoon.

Kreml eli Venäjän hallinto on keskiviikkona kuitannut epäilykset Nord Streamin räjähdyksistä ennalta-arvattavina ja ”ennalta-arvattavan typerinä”.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi päivittäisessä mediatapaamisessa, että tapahtumat pitää tutkia, mutta putkien korjausaikataulusta ei ollut tietoa.

Tältä kaasuvuodon aiheuttamien kuplien vyöryminen merenpintaan näytti tiistaina:

Kaasun hinta nousussa

Maakaasun hinta on lähtenyt selvään nousuun Euroopan markkinoilla Nord Stream -putkista löydettyjen vuotojen myötä. Uutistoimisto Bloombergin mukaan viitelaatu TTF:n hinta nousi enimmillään 14 prosenttia, mutta nousu taittui päivän edetessä.

Hinnat eivät ole läheskään saavuttaneet elokuun lopulla nähtyjä huippuja. Tuolloin venäläisen kaasuyhtiö Gazpromin ilmoitus Nord Stream 1:n pysymisestä suljettuna tuuppasi kaasun hinnan ylimmilleen 328 euroon megawattituntia kohti. Nyt taso on jäänyt reiluun 200 euroon.

Lue lisää: Putkivuoto nosti kaasun hintaa – kesän huipuista ollaan kaukana

Nato ja EU keskustelevat infrastruktuurin suojaamisesta

Suomen Puolustusvoimista ei haluttu keskiviikkona kommentoida tai arvioida sabotaasin tekotapaa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvaili Twitterissä tapahtunutta sabotaasiksi. Hän sanoi keskustelleensa keskiviikkona Naton kriittisen infrastruktuurin suojaamisesta Tanskan puolustusministerin kanssa.

Euroopan unioni kertoi keskiviikkona aikovansa vahvistaa energiaturvallisuuteen liittyvää infrastruktuuria Nord Stream -kaasuputkivuotojen jälkeen, totesi unionin ulkosuhteista vastaava Josep Borrell uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut