Näin Nord Steam -putkien vuodot alkoivat paljastua: Epäillään tahalliseksi, vuoto voi jatkua viikkoja

Nord Streamin kaasuputkissa 1 ja 2 havaittiin yhteensä kolme vuotoa Ruotsin ja Tanskan alueilla tiistaina. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, mistä vuodot johtuvat, mutta asiantuntijat ovat arvioineet räjähdysten liittyvän Venäjään. Vuoto­alueet ovat lähellä toisiaan. Tanskan puolustusvoimien mukaan suurimman alueen, jossa kaasuvuoto nostaa pintaan kuplia, halkaisija on yli kilometrin.

27.9. 10:30 | Päivitetty 28.9. 14:55

Aamulehti

Nord Stream -kaasuputkissa todettiin laajat vauriot tiistain aikana, eikä kyse ole vahingosta, totesivat Ruotsin ja Tanskan johtajat myöhään tiistaina.

Ruotsin ja Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät jo maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Streamin kaasuvuodot tapahtuivat. Kolme Nord Stream -kaasuputki­järjestelmän linjaa vaurioitui poikkeuksellisesti yhden päivän aikana, järjestelmää operoiva Nord Stream AG -yhtiö kertoi tiistaina. Itämeren pohjaan asennettu maakaasuputkisto kulkee Venäjältä Saksaan.

Euroopan unioni kertoi keskiviikkona aikovansa vahvistaa energiaturvallisuuteen liittyvää infrastruktuuria Nord Stream -kaasuputkivuotojen jälkeen, totesi unionin ulkosuhteista vastaava Josep Borrell uutistoimisto Reutersin mukaan.

Missä vuodot tapahtuivat?

Nord Stream 1 -kaasuputkessa on kaksi vuotoa, jotka sijaitsevat Bornholmin saaren koillispuolella. Nord Stream 2 -putki puolestaan vuotaa saareen kuuluvan Dueodden rannan eteläpuolella. Yhtiö tiedotti myöhään tiistai-iltana, että tilanteen vakavuutta ja vaurioiden laajuutta arvioidaan edelleen alueellisten viranomaisten kanssa. Yhtiön mukaan on liian aikaista arvioida, milloin kaasuputket kyetään palauttamaan toimintavalmiuteen.

Tanskan puolustusvoimien mukaan suurimman vuotokohdan veden pintaan nostaman kupla-alueen halkaisija on runsaasti yli kilometri.

Milloin ne alkoivat?

Ensimmäinen räjähdys kirjattiin varhain maanantain vastaisena yönä ja toinen kello seitsemän jälkeen maanantai-iltana. Ruotsin seismologisen keskuksen edustajan Björn Lundin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, ettei kyse olisi ollut räjähdyksistä.

Räjähdykset tapahtuivat Ruotsin ja Tanskan mukaan niiden aluevesien ulkopuolelta.

Mitä tai ketä epäillään syyksi?

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen totesi myöhään tiistaina, että vuotojen takana on tietoinen toiminta, ei onnettomuus. Kyseessä ei Frederiksenin mukaan kuitenkaan ole sotilaallinen uhka Tanskaa vastaan. Pääministeri ei halunnut arvailla, kuka kaasuvuotojen aiheuttaja on. Viesti oli sama Ruotsista.

Keskiviikon vastaisena yönä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi uutistoimistojen mukaan, että kaasuvuodot johtuivat sabotaasista. Von der Leyenin mukaan minkäänlaista tarkoituksellista häiriötä aktiiviseen eurooppalaiseen energiainfrastruktuuriin ei voida hyväksyä, ja siihen tullaan vastaamaan.

Hänen mukaansa nyt on ensiarvoisen tärkeää tutkia tapahtunutta ja saada täysi selvyys sen syistä. Myös ulkosuhteista vastaava Josep Borrell totesi, että kaikki saatavilla oleva tieto viittaa tahallisuuteen.

Sveriges Radion mukaan Ruotsin poliisi on tehnyt kaasuvuodoista rikosilmoituksen. Tapahtunutta tutkitaan tällä hetkellä törkeänä tuhotyönä. Myös Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo kertoo seuraavansa tilannetta.

Myös Suomen ulkoministeriö seuraa tilannetta. Keskiviikkoaamuna ulkoministeri Pekka Haavisto keskusteli Ruotsin ulkoministerin Ann Linden kanssa. Hän tviittasi, ettei sabotaasin mahdollisuutta voida sulkea pois.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto: Nord Stream -putkien vauriot ovat vakava riski ympäristölle ja laivaliikenteelle – Blinken lupasi Ruotsille tukea selvityksiin

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen kommentoi tiistaina, että vuotojen taustalla saattaa olla Venäjä.

”On selvää, ettei se voi olla mikään onnettomuus, kun vuotoja tapahtuu kummassakin putkessa. Kaikille on selvää, että kyse on Venäjästä”, Tynkkynen toteaa.

Tämä kertoo Tynkkysen mielestä siitä, että Venäjä on aseistanut myös kaikki virrat ja infrastruktuurit, jotka sillä on käytettävissä. Tämä on nyt yksi eskalaation esimerkki, hän sanoo.

Seismologinen kuva Tanskassa sijaitsevan Bornholmin saaren alueelta maanantailta näyttää kaksi kaksi piikkiä ja niiden jälkeisen hiipumisen.

Venäjä voisi hyötyä Nord Stream -putkien vaurioittamisesta kahdella tavalla. Ensinnäkin kyse on vallankäytöstä, jolla Venäjä pyrkii pelottelemaan talveen valmistautuvaa Eurooppaa. Kyse on psykologisesta sodasta.

”Venäjä pyrkii osoittamaan valtansa ja näyttämään, että se pystyy tekemään pahaa Euroopalle”, Tynkkynen sanoo.

Toinen tekijä liittyy ympäristökysymyksiin. Venäjä on polttanut Nord Stream -kaasuputkeen kytköksissä olevassa laitoksessa maakaasua taivaan tuuliin päivittäin arviolta kymmenen miljoonan euron edestä kesäkuusta asti. Tynkkynen näkee kaasuputken vaurioittamisen jatkumona tälle.

”Nyt tehdään sama putken varrella ja päästetään metaania ympäristöön. Ilmakehään vapautuu metaania, joka on noin 30 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.”

Tanskan puolustusvoimien helikopterista otettu kuva näyttää Nord Stream 2 -kaasuputken vuodon Bornholmin saaren läheisyydessä tiistaina 27. syyskuuta. Kaasuvuoto nostaa pintaan kuplia.

Toisin sanoen Venäjä lyö ”märän rätin” Euroopan kasvoille osoittamalla, että Venäjä pystyy kiusallaan tekemään hallaa Euroopan ympäristötavoitteille. Tynkkynen korostaa, ettei täyttä varmuutta Venäjän syyllisyydestä toistaiseksi ole, eikä sellaista tulla hänen uskoakseen saamaankaan.

”Putinin intressejä ei palvele se, että kerrotaan avoimesti osallisuudesta putken rikkomiseen. Päinvastoin Venäjä pyrkii luomaan kuvan omasta kaikkivoipaisuudestaan, johon pelotevaikutus perustuu”, Tynkkynen sanoo.

Myös Venäjältä esitettiin huoli kaasuputkesta. Kreml sanoo olevansa tilanteesta huolestunut ja vaativansa asian nopeaa tutkintaa. Kremlistä todettiin, ettei sabotaasin mahdollisuutta voi poissulkea.

”Mitään vaihtoehtoa ei voida tällä hetkellä sulkea pois”, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi lehdistötilaisuudessa Reutersin mukaan.

Kuinka suuret vauriot?

Viranomaisen mukaan tapahtumat ovat varsin epätavallisia, ja ulkoministeri Pekka Haavisto luonnehti niitä huolestuttaviksi. Kaasuputkissa kyse ei ole mistään pienestä raosta vaan ”todella isosta reiästä”, mutta toistaiseksi viranomaiset eivät ole päässeet tarkastamaan vaurioiden laajuutta.

Vauriot aiheuttavat Haaviston mukaan vakavia riskejä ympäristölle ja laivaliikenteelle.

Tanskan energiaviraston johtaja arvioi Reutersille tiistaina, että vaurioituneen Nord Stream 2 -putken vuoto jatkuu useita päiviä tai ehkä jopa viikon. Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) kerrottiin kuitenkin tiistaina, ettei vuodoista pitäisi aiheutua meriympäristölle pitkäaikaisempaa häiriötä.

Tutkimuspäällikkö Samuli Korpinen arveli merenpohjaan tulleiden vaurioiden korjaantuvan noin vuodessa. Korpinen kertoi putkesta vuotaneen kaasun purkautuneen merenpinnalle ja sieltä edelleen ilmakehään.

Tanskan ilmasto-, energia- ja infrastruktuuriministerin Dan Jørgensenin mukaan Tanskan energiavirasto on pyytänyt maan kantaverkkoyhtiötä Energinetiä nostamaan valmiustilaansa tapausten vuoksi.

Ruotsin merenkulkulaitos on kehottanut kauppa-aluksia kiertämään vahingoittuneet linjat vähintään viiden merimailin eli noin kymmenen kilometrin päästä. Lennoille on kilometrin turvakorkeus.

Tanskan energiavirasto arvioi Nord Stream 2:n vuotojen ympäristövaikutusten olevan paikallisia. Energiavirasto kertoi asiasta tiistaina uutistoimisto Ritzaulle lähettämässään tiedotteessa.

Asiantuntijoilta on kuultu myös päinvastaisia arvioita. Green Power Denmark -organisaation energia-analyytikko Kristian Rune Poulsen kommentoi Jyllands-Postenille tilanteen olevan harvinainen.

”Tällaiset kaasuvuodot ovat erittäin epätavallisia, ja tilanne voi olla varsin vaarallinen”, hän totesi lehdelle.

Aalborgin yliopiston alaisen Esbjergin energiaosaston johtaja Simon Pedersen kertoo Politiken-lehdelle, että vuotoihin saattaa liittyä räjähdysvaara. Asiasta kertoo myös tanskalainen TV2-kanava.

”Suurin turvallisuusuhka on se, että vuoto voi aiheuttaa hyvin ison räjähdyksen, jos se pääsee kosketuksiin tulen tai kipinän kanssa. Lisäksi kaasu on myrkyllistä niin ihmisille kuin luonnolle”, Pedersen sanoo.

Myös Ruotsin merenkulkulaitos varoittaa räjähtävästä kaasusta Nord Stream 2:n lähellä.

Olisiko voitu ennakoida?

Yhdysvaltain keskustiedustelu­palvelu CIA varoitti Saksaa kaasuputkiin kohdistuvista mahdollisista iskuista jo useita viikkoja sitten, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reuters pohjaa tietonsa saksalaisen Der Spiegel -lehden tiistaina julkaisemiin tietoihin.

Lue lisää: Der Spiegel: Tiedustelu­palvelu CIA varoitti Saksaa mahdollisesta kaasuputki-iskusta jo kesällä

Saksan hallitus sai tiedon mahdollisista iskuista CIA:lta jo kesällä, Der Spiegel kertoi nimettömiin lähteisiinsä viitaten. Saksan hallituksen tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa lehdelle.

Tausta

Mikä oli Nord Streamin tilanne ennen räjähdyksiä?

Venäjä on kiristänyt Eurooppaa rajoittamalla Nord Stream 1 -putken kautta kulkevaa maakaasua vastatoimena pakotteille, jotka Eurooppa on asettanut Venäjälle sen hyökättyä Ukrainaan. Venäjä ilmoitti syyskuun alussa, ettei huoltokatkolla ollut kaasuputki aukea, koska sen kompressoriaseman ainoassa turbiinissa oli havaittu öljyvuotoja.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi The Financial Timesin mukaan, ettei Venäjä voi jatkaa kaasutoimituksia ennen kuin länsimaat poistavat pakotteensa. Kaasutoimitusten vähentyminen iskee erityisesti Saksaan, jossa venäläistä kaasua on käytetty laajasti sekä lämmitykseen että teollisuuden raaka-aineena.

Nord Stream 2 ei ole ollut ikinä käytössä, mutta se ehdittiin täyttää 300 miljoonalla kuutiometrillä kaasua juuri ennen kuin Saksa keskeytti hankkeen juuri ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut