Iranin mielenosoituksissa on kansalaisjärjestön mukaan kuollut ainakin 50 ihmistä

Perjantaina tuhannet ilmaisivat tukensa konservatiivisille pukeutumissäännöille hallituksen tukemissa vastamielenosoituksissa.

Ihmiset ovat useita päiviä osoittaneet mieltään sen jälkeen, kun Iranin viranomaiset pidättivät nuoren kurdinaisen väärin puetun hijabin vuoksi.

23.9. 12:05 | Päivitetty 23.9. 20:29

Iranissa siveyspoliisin pidättämän nuoren naisen kuolemasta alkunsa saaneissa mielenosoituksissa on kuollut jo ainakin 50 ihmistä, kertoi Oslosta toimiva Iran Human Rights (IHR) -kansalaisjärjestö perjantaina.

Iranin valtiollinen televisio kertoi torstaina, että kuolleita olisi 17 ja että joukossa olisi siviilien lisäksi myös poliiseja ja muita turvallisuusviranomaisia.

Perjantaina tuhannet ihmiset osoittivat hallituksen tukemissa vastamielenosoituksissa tukensa hijab-huiville ja konservatiivisille pukeutumissäännöille.

Vastamielenosoituksia oli pääkaupunki Teheranin lisäksi muun muassa Ahvazin, Isfahanin, Qomin ja Tabrizin kaupungeissa.

”Tänään järjestettiin Iranin kansan suuri mielenosoitus, jossa tuomittiin salaliittolaiset ja pyhäinhäväistykset uskontoa vastaan”, sanoi Iranin uutistoimisto Mehr.

Nainen oli pidätetty väärin puetun hijabin takia

Mielenosoitukset alkoivat viikko sitten Iranin viranomaisten ilmoitettua nuoren kurdinaisen kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia. Aktivistien mukaan 22-vuotias Mahsa Amini oli saanut kuolettavan iskun päähänsä. Iranin poliisi on kiistänyt väitteet naisen pahoinpitelystä. Viranomaiset ovat sanoneet aloittaneensa tutkinnan tapauksen tiimoilta.

Sosiaalisessa mediassa levinneiden videoiden mukaan jotkut naispuoliset mielenosoittajat ovat uhmakkaasti riisuneet hijabinsa ja polttaneet ne nuotioissa tai leikanneet symbolisesti hiuksensa hurraavien väkijoukkojen edessä.

Babolin kaupungissa mielenosoittajat sytyttivät tuleen mainostaulun, jossa oli kuva maan uskonnollisesta johtajasta Ali Khameneista.

Mielenosoitukset osuvat samaan ajankohtaan, jolloin iranilaiset ovat kyllästyneitä moniin asioihin. Suuttumusta nostattavat poliittisen eliitin järjestelmällinen korruptio, kasvava köyhyys inflaation ollessa yli 50 prosenttia, umpikuja ydinneuvotteluissa sekä yhteiskunnallisen ja poliittisen vapauden puute, kertoo BBC.

Iranin viranomaiset ovat mielenosoitusten takia rajoittaneet internetin käyttöä ja estäneet sosiaalisen median pikaviestipalveluiden käytön.

Yhdysvallat ilmoitti torstaina panevansa Iranin siveyspoliisin sekä yhteensä seitsemän sen johtoon kuuluvaa henkilöä pakotelistalleen.

Päivitys 23.9.2022 kello 20.28: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut