Ukrainan Zelenskyi vaatii: Venäjältä pitäisi poistaa veto-oikeus YK:n turvallisuus­neuvostossa

”Ukrainaa vastaan on tehty rikos ja vaadimme oikeudenmukaista rangaistusta”, sanoi YK:n yleiskokoukselle puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti keskiviikkona 21. syyskuuta videopuheen YK:n yleiskokoukselle. Ukraina sai ainoana maana YK:n yleiskokouksessa puhua videoyhteyden kautta.

22.9. 7:21

YK:n pitäisi poistaa Venäjältä veto-oikeus turvallisuus­neuvostossa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on peräänkuuluttanut puheessaan YK:n yleiskokoukselle. Washington Postin mukaan ukrainalaispresidentti vaati, että Venäjää estettäisiin muutenkin äänestämästä kansainvälisissä päätäntäelimissä.

”Niin kauan kuin hyökkääjä on osana kansainvälisten organisaatioiden päätösten teossa, tulee tämä eristää niistä”, Zelenskyi sanoi lehden mukaan.

Lue lisää: Presidentti Biden arvosteli Venäjää kovasanaisesti YK:n yleis­kokouksessa – ”Sodan tarkoitus on tuhota Ukrainan oikeus olla olemassa”

Venäjä on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen ja täten sillä oli mahdollisuus käyttää veto-oikeuttaan, kun turvallisuusneuvosto pyrki vaatimaan Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä Ukrainassa pian sen alkamisen jälkeen.

Ukraina on aiemminkin sanonut, että Venäjällä on YK:n turvallisuusneuvostossa paikka, joka kuului oikeasti Neuvostoliitolle.

Volodymyr Zelenskyi peräänkuulutti puheessaan rahastoa, josta voitaisiin korvata ukrainalaisille hyökkäyksestä aiheutuneita vahinkoja.

Zelenskyi esiintyi YK:n edessä videoyhteydellä alle vuorokausi sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta. Hän oli ainoa johtaja, jolle annettiin erityislupa esiintyä yleiskokouksen edessä etäyhteydellä.

”Ukrainaa vastaan on tehty rikos ja vaadimme oikeudenmukaista rangaistusta”, Zelenskyi sanoi esiintyen useista esiintymisistä tuttuun tapaan vihreä t-paita päällään.

Hän ehdotti, että Venäjän Ukrainan vastaisten toimien selvittämiseksi perustettaisiin erityistuomioistuin. Ukrainalaispresidentti arvioi Venäjän myös rikkoneen YK:n periaatteita.

Lisäksi hän peräänkuulutti rahastoa, josta voitaisiin korvata ukrainalaisille hyökkäyksestä aiheutuneita vahinkoja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi aikaisemmin keskiviikkona puheessaan liikekannallepanosta, joka koskee noin 300 000:ta reserviläistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut