Yli 1 400 ihmistä otettu kiinni Venäjällä liike­kannalle­panoa vastustavissa mielen­osoituksissa

Liikekannallepanoa vastustavat mielenosoitukset alkoivat osassa Venäjää jo iltapäivällä Suomen aikaa. Jo yli tuhat ihmistä on otettu kiinni. Moskovassa mielenosoituksiin osallistuvia ja niihin kutsuvia uhataan 15 vuoden vankeus­rangaistuksella.

21.9. 20:30 | Päivitetty 22.9. 6:27

Venäjä presidentti Vladimir Putinin keskiviikkoaamuinen ilmoitus ”osittaisesta” liikekannallepanosta on sähköistänyt ilmapiirin Venäjällä. Liikekannallepanoa vastustavat mielenosoitukset alkoivat Venäjällä jo iltapäivällä Suomen aikaa. Myös mielenosoittajien pidätykset alkoivat samalla kellonlyömällä.

Venäläismediat Meduza ja 7x7 sekä OVD-info-järjestö kertoivat mielenilmauksia olleen heti iltapäivällä ainakin Venäjän kaukoidässä ja Siperiassa Irkutskissa, Ulan-Udessa, Habarovskissa, Jakutskissa, Novosibirskissä, Krasnojarskissa ja Tomskissa. Illemmalla tuli tieto, että mielenosoituksia on myös Pietarissa ja Moskovassa. Yhteensä 38 kaupungissa Venäjällä on osoitettu keskiviikon aikana mieltä.

Lue lisää: Vladimir Putin julisti Venäjälle osittaisen liikekannallepanon – väläytti puheessaan myös ydinaseen uhkaa

Mielenosoittajia oli kaupungeissa alustavien tietojen mukaan ollut eri kaupungeissa kymmenistä sataan.

Useita ihmisiä on otettu kiinni Venäjällä mielenosoitusten takia. Aamuyöllä Suomen aikaa kiinniotettujen määrä oli OVD-infon mukaan yli 1 400. OVD-info kertoo, että Pietarissa on otettu kiinni yli 400 ihmistä ihmistä, kuten myös Moskovassa. Muun muassa Jekaterinburgissa on otettu kiinni 40 ihmistä.

Venäläisviranomaiset seisovat valmiudessa liikekannallepanoa vastustavassa mielenosoituksessa Moskovassa keskiviikkona.

Venäläisviranomaiset pidättivät protestoijia osittaista liikekannallepanoa vastustavassa mielenosoituksessa Moskovassa keskiviikkona.

OVD-info päivittää kiinniotettujen määrää sitä mukaan, kun se pystyy varmistamaan tietoja. Siksi kiinniotettuja saattaa todellisuudessa olla enemmänkin, järjestö muistuttaa. OVD-info on itsenäinen venäläinen ihmisoikeusprojekti, joka esimerkiksi pitää kirjaa mielenosoituksissa pidätetyistä sekä neuvoo ja avustaa heitä.

Raahattu ja retuutettu

Turvallisuusviranomaiset ovat muun muassa Meduzan ja BBC:n venäjänkielisen palvelun mukaan käyttäneet kovia otteita mielenosoittajia vastaan. Viranomaiset ovat muun muassa hakanneet, raahanneet ja retuuttaneet ihmisiä. Useissa viestipalvelu Telegrammin kanavissa näkyy esimerkiksi, kuinka viranomaiset hakkaavat pampuillaan maassa makaavia ihmisiä.

Venäläisistä mielenosoituksista kertova Telegram-kanava Avtozak Live on jakanut useita kuvia ja tietoa protesteista.

Sosiaalisessa mediassa mielenosoituskutsujen lisäksi leviävät kansalaisjärjestö OVD-infon ohjeet siitä, mitä mielenosoituksiin tulisi pidätyksen varalta ottaa mukaan (täysin ladattu puhelin, vara-akku ja laturi, passikopio, vettä, sekä järjestön pidätettyjä avustavan kuuman linjan puhelinnumero).

Venäläisviranomaiset pidättivät protestoijan mielenosoituksessa Moskovassa keskiviikkona.

Presidentti Vladimir Putinin asettamaa osittaista liikekannallepanoa vastustavia mielenosoituksia on nähty myös maan pääkaupungissa Moskovassa. Venäläisviranomaiset pidättivät protestoijan mielenosoituksessa Moskovassa keskiviikkona.

Kutsuttiin kaduille

Vankilassa istuvan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin joukot kutsuivat liikekannallepanosta ilmoittamisen jälkeen ihmisiä mielenosoituksiin kaduille ja jopa värväystoimistojen polttamiseen.

Navalnyin korruptionvastaisen säätiön johtaja Ivan Ždanov kertoi Navalnyin tiimin ”tukevan kaikkia protestin muotoja”. Näihin hän luki sekä liikekannallepanosta kieltäytymisen, mielenosoituksiin osallistumisen sekä värväystoimistojen polttamisen.

Vesna-liike puolestaan ilmoitti jo tiistaina Venäjän laajuisesta liikekannallepanon vastaisesta protestista. Liike kutsuu venäläisiä kaduille keskiviikkona iltaseitsemältä kaupunkien keskustoihin.

Lue lisää: Ukrainasta löytyi satojen ruumiiden joukkohauta – Mitä tapahtumista todella tiedetään? Voidaanko Venäjän korkein johto tuomita sotarikoksista?

Voinut joutua pidätetyksi

Nähtäväksi jää, kuinka paljon Venäjän suurkaupungit keräävät osanottajia luvattomiin mielenosoituksiin. Laajoja mielenosoituksia ei ole Venäjällä nähty aikoihin, sillä jopa yhden hengen mielenosoituksista on tehty luvattomia.

Venäjän sotaa vastustavista ja rauhaa puolustavista kannanotoista on voinut joutua pidätetyksi ja sakotetuksi, sillä niiden on katsottu kritisoivan Venäjän sotavoimia, mikä on Venäjällä kielletty.

Moskovan syyttäjänvirasto on jo ilmoittanut, että pääkaupungin mielenosoituksiin uskaltautuvia ja mielenosoituksiin muita esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kutsuvia uhkaa jopa viidentoista vuoden vankeusrangaistus.

OVD-infon keskiviikkopäiväisen tiedon mukaan Venäjällä on sodanvastaisten mielipiteiden vuoksi pidätetty 16 437 ihmistä 24. helmikuuta jälkeen.

Päivitetty 22.9.2022 kello 6.27: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut