Presidentti Biden arvosteli Venäjää kovasanaisesti YK:n yleis­kokouksessa – ”Sodan tarkoitus on tuhota Ukrainan oikeus olla olemassa”

Valtiopäämiehet ja ministerit jatkavat puheenvuorojaan tänään YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin odotetaan puhuvan arviolta kello 18 jälkeen.

21.9. 18:33

YK:N yleiskokouksen 77. korkean tason viikko jatkui tänään New Yorkissa kello 16 Suomen aikaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aloitti puheenvuoronsa noin kello 18.10 Suomen aikaa. Hän puhui noin 20 minuutin ajan.

Presidentti Bidenin puheen ytimessä oli Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota, jota hän käsitteli monesta eri näkökulmasta.

BIDEN aloitti puheensa tuomitsemalla Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Sen lisäksi hän puhui Venäjän veto-oikeuden käyttämisestä. Biden kehotti YK:n turvallisuusneuvostoa saattamaan Venäjä vastuuseen toiminnastaan.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, ja jo seuraavana päivänä se käytti veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston valmistellessa päätöslauselmaa, joka olisi tuominnut hyökkäyksen.

”Koko maailman on nähtävä, mitä Venäjä on tehnyt. Putin perusteli hyökkäystä väittämällä, että Venäjän asema oli uhattuna. Totuus on, että kukaan ei uhannut Venäjää. Vain Venäjä itse halusi konfliktia”, Biden sanoi.

Biden korosti, että YK:n peruskirjan vahvistaminen on tarpeen etenkin nyt, kun Venäjä, yksi YK:n turvallisuusneuvoston jäsenistä, on toiminut asiakirjan perimmäistä tarkoitusta vastaan haastamalla alueellisen koskemattomuuden ja suvereniteetin periaatteen.

”Jos kansakunnat voivat vapaasti toteuttaa tavoitteitaan ilman seurauksia, toisen maailmansodan jälkeen muodostetulla järjestyksellä ei ole enää mitään pohjaa. Silloin meistä on tullut solidaarisia Venäjän harjoittamalle aggressiolle.”

BIDEN jatkoi, että Venäjän mukaan Ukraina ei ole oikeastaan lainkaan itsenäinen valtio, vaan pelkkä Venäjän luomus.

”Tässä sodassa on yksinkertaisesti kyse siitä, että sen avulla tuhotaan Ukrainan oikeus olla olemassa valtiona ja ukrainalaisten oikeus olla olemassa kansakuntana.”

Lisäksi Biden ilmoitti puheessaan Yhdysvaltain 2,9 miljardin dollarin lisäavusta rahastolle, jonka tarkoituksena on auttaa ratkaisemaan globaalia elintarvikekriisiä, jota pahensivat ensin ilmastonmuutos, sitten koronapandemia ja viimeksi Venäjän hyökkäys Euroopan vilja-aittana tunnettuun Ukrainaan.

Biden korosti, että toisin kuin Kreml väittää, Yhdysvaltain pakotteet sallivat Venäjälle ruoan ja lannoitteiden viennin maasta ilman rajoitteita.

”Elintarviketurvaa pahentaa Venäjän sota, ja ainoastaan Venäjä voi lopettaa sen”, presidentti Biden sanoi.

Puheensa loppupuolella Biden sivusi Putinin ilmoitusta ”osittaisesta liikekannallepanosta”.

”Putin on uhkaillut ydinaseiden käyttämisellä täysin vastuuttomasti. Ydinsodassa ei ole voittajia, eikä sitä saa koskaan aloittaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut