Vladimir Putin julisti Venäjälle osittaisen liikekannallepanon – väläytti puheessaan myös ydinaseen uhkaa

Venäjä aikoo puolustautua kaikin keinoin lännen ”ydinasekiristystä” vastaan, maan presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkoaamun tv-puheessaan.

21.9. 9:24 | Päivitetty 21.9. 10:20

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo määränneensä Venäjälle osittaisen liikekannallepanon. Määräys on jo allekirjoitettu ja se tulee voimaan jo keskiviikkona.

Liikekannallepano koskee ilmeisesti vain reserviläisiä eli kansalaisia, jotka ovat aiemmin palvelleet asevoimissa. Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigun mukaan liikekannallepano koskee 300 000 henkilöä, joilla on aiempaa kokemusta.

Šoigu painotti haastattelussa, että liikekannallepano pätee vain murto-osaan Venäjän reservistä, joka sisältää hänen mukaansa 25 miljoonaa ihmistä. Hän sanoi, että nyt lähetettävät joukot saavat koulutusta ennen lähtöään.

Puolustusministerin mukaan Venäjä ei taistele ”niinkään Ukrainaa kuin länttä vastaan”.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta sitten toisen maailmansodan, kun Venäjällä on julistettu osittainen liikekannallepano.

Lue lisää: Mika Aaltola: Suomen näkökulmasta Venäjän osittainen liike­kannalle­pano ”ei ole leikin asia”

”Minä en bluffaa”

Putinin mukaan länsi haluaa tuhota Venäjän ja hajottaa sen osiin. Hänen mukaansa länsi kiristää Venäjää ydinaseilla. Putin vakuutti tv-puheessaan olevansa valmis puolustamaan maataan kaikin keinoin ja väläytti puheensa lopussa myös ydinaseen uhkaa.

”Minä en bluffaa”, Putin sanoi painokkaasti. ”Niiden, jotka yrittävät kiristää meitä ydinaseella pitäisi tietää, että tuuliruusu voi kääntyä myös heidän suuntaansa.”

Lisäksi Putin ilmoitti, että Venäjä lisää asetuotantonsa rahoitusta.

Putinin puhetta odotettiin jo eilen illalla sen jälkeen kun Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla kerrottiin pidettävän niin kutsuttuja kansanäänestyksiä alueiden liittämisestä Venäjään. Putin sanoi Venäjän tukevan alueiden kansalaisten päätöksiä.

Asiantuntija: Taisteluarvo on alhainen

Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan Venäjä ei kykenisi täydelliseen liikekannallepanoon, koska kaikille palvelukseen kutsutuille ei olisi esimerkiksi jakaa varusteita.

”Osittainen liikekannallepano ei muuta voimatasapainoa rintamalla lähikuukausina. Nopeasti kerätyt reservit heitettäneen nopeasti Donbasiin pysäyttämään Ukrainan hyökkäystä. Niiden taisteluarvo on alhainen. Suorituskykyisempien joukkojen muodostaminen kestäisi kuukausia”, Toveri kommentoi Putinin puhetta Twitterissä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut