Kuvat: Elisabetin hautajaisten kutsuvieras­lista oli kuin kuka kukin on -kirjasta – Paikalle saapui myös maanpaossa oleva Espanjan entinen kuningas

Kuningatar Elisabetin maanantaiseen hautajaistilaisuuteen Westminster Abbey -kirkossa osallistui arviolta noin 500 arvovierasta ympäri maailmaa.

20.9. 6:00

Kuka on kutsuttu ja kuka ei?

Kysymystä oli esitetty Britannian mediassa jo monta päivää ennen kuningatar Elisabetin hautajaisia. Westminster Abbeyyn mahtui noin 2 000 vierasta, joten maanantain siunaustilaisuudessa oli koolla harvinaisen suuri joukko Britannian ja koko maailman silmäätekeviä.

Perheenjäsenten lisäksi paikalla oli Elisabetin ystäviä ja hänen läheisiä työntekijöitään.

Kutsuttuna olivat muun muassa Elisabetin ikätoveri, luontodokumenteistaan tunnettu 96-vuotias Sir David Attenborough sekä 83-vuotias entinen Formula 1-tähti Sir Jackie Stewart.

Työntekijöiden joukkoon kuului kuningatarta 30 vuotta palvellut henkilökohtainen assistentti Angela Davis. Brittikanava BBC mainitsi, että Davis on Liverpoolissa syntynyt satamatyöläisen tytär.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja hänen puolisonsa Jill Biden saapuivat kuningatar Elisabetin siunaustilaisuuteen Lontoossa maanantaina.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau saapui Westminster Abbeyn hautajaistilaisuuteen yhdessä vaimonsa Sophie Grégoire Trudeaun kanssa.

Keisareita ja kuninkaallisia

Yleisradioyhtiö BBC:n ja The Guardian -lehden mukaan vieraista noin 500 oli valtiojohtajia ja muita valtiollisia merkkihenkilöitä.

Maailman kuningashuoneet ja keisariperheet olivat itsestään selvästi edustettuina.

Lontooseen olivat saapuneet muun muassa Japanin keisari Naruhito ja keisarinna Masako. Pohjoismaiden monarkit olivat myös paikalla: Ruotsin Kaarle XVI Kustaa, Norjan kuningas Harald V ja Tanskan kuningatar Margareeta II.

Yhden pisimmistä hautajaismatkoista oli taittanut Tyynenmeren saarivaltion Tongan hallitsija, kuningas Tupou VI. Hänen valtakunnastaan on Lontooseen yli 16 000 kilometrin matka linnuntietä.

Myös Espanjan kohuissa ryvennyt Abu Dhabissa maanpaossa oleva entinen kuningas Juan Carlos saapui paikalle, mikä on herättänyt kritiikkiä erityisesti Espanjassa. Maan viranomaiset ovat tutkineet häneen liittyviä petossyytöksiä, mutta tutkinnasta on sittemmin luovuttu.

Hän saattaa kuitenkin uutistoimisto Reutersin mukaan edelleen joutua syytteeseen Britanniassa häirintäjutussa, jossa hänen entinen rakastajattarensa syyttää entistä kuningasta häirinnästä ja vakoilusta.

Juan Carlos ja kuningatar Elisabet olivat kaukaisia serkkuja. Molempien yhteinen isoisoisoäiti on Britannian kuningatar Viktoria.

Japanin keisari Naruhito saapui Westminster Abbeyyn kuningatar Elisabetin hautajaisiin yhdessä vaimonsa, keisarinna Masakon kanssa maanantaina 19. syyskuuta.

Espanjan entinen kuningas Juan Carlos (keskellä) ja entinen kuningatar Sofía saapuivat kuningatar Elisabetin hautajaisiin Westminster Abbeyyn maanantaina.

Pohjoismaisia kuningashuoneita hautajaisseremoniassa edusti muun muassa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia.

Niinistö edusti Suomea

Tasavallat olivat yhtä lailla läsnä. Suomalaisten puolesta kuningatar Elisabetia olivat saattelemassa presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio.

Niinistö kunnioitti kuningattaren poismenoa Twitter-päivityksessään maanantai-iltana.

"Tänään Jenni ja minä osallistuimme hänen majesteettinsa kuningatar Elisabet II:n hautajaisiin Lontoossa. Oli kunnia osoittaa kunnioitusta hänen merkittävälle elämälleen ja perinnölleen”, Niinistö kirjoitti englanniksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja hänen puolisonsa Jill Biden osallistuivat, samoin muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron , Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

Hautajaisiin osallistui myös muun muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sekä Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron saapui kuningatar Elisabetin hautajaisiin yhdessä vaimonsa Brigitten kanssa Westminster Abbeyssä, Lontoossa maanantaina 19. syyskuuta.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern saapui kuningattaren hautajaistilaisuuteen maanantaina yhdessä puolisonsa Clarke Gayfordin kanssa.

He puuttuivat

Olennaista oli myös se, keitä hautajaisiin ei ollut kutsuttu.

Tässä joukossa oli ennen kaikkea itäisiä itsevaltiaita.

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ei ollut kutsuttu, ei myöskään Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa.

Putin ja Lukašenka kuuluvat näin ollen samaan viiteryhmään kuin Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un.

Vaille kutsua olivat brittimedian mukaan jääneet myös ainakin Afganistanin, Myanmarin, Syyrian ja Venezuelan johtajat.

Myöskään Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman ei lopulta saapunut hautajaisiin kutsusta huolimatta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut