Ukrainan Izjumin läheltä löydetty 450 ihmisen joukkohauta – YK haluaa lähettää paikalle tiimin tutkimaan hautaa

Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan kaupungin läheltä löytyi 450 haudan joukkohauta.

Ukrainan Izjumin kaupungin läheltä on löytynyt 450 ihmisen joukkohauta. Osan haudassa olevista ihmisistä on kerrottu kuolleen pommituksissa ja ilmaiskuissa. Sotilas vartioi hautaa torstaina 15. syyskuuta.

16.9. 8:22 | Päivitetty 16.9. 13:19

STT

Ukrainasta Izjumin kaupungin lähettyviltä löytyneestä joukkohaudasta on löydetty yhteensä 450 hautaa, kertoo Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak.

”450 hautaa... Vain yksi Izjumin läheltä löydetyistä joukkohaudoista. Kuukausien ajan vallatulla alueella tapahtui hillitöntä terroria, väkivaltaa, kidutusta ja joukkomurhia. Onko vielä joku, joka haluaa "jäädyttää konfliktin" sen sijasta, että lähettäisi meille tankkeja? Meillä ei ole oikeutta jättää ihmisiä yksin paholaisen kanssa”, hän sanoo Twitterissä.

Ukraina sai vallattua Izjumin ja muita merkittäviä alueita takaisin Itä-Ukrainassa viime viikolla.

Lue lisää: Ukrainan voitot ennakoivat menestystä, mutta sodan lopputulosta ei voi vielä ennustaa – Epätoivo voi ajaa Venäjän käyttämään entistä tuhoavampia aseita

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi torstai-iltana Izjumista löytyneestä joukkohaudasta, mutta ei antanut tarkempia lisätietoja asiasta.

”Haluamme maailman tietävän, mitä oikeasti tapahtuu ja mihin Venäjän miehitys on johtanut. Butšassa, Mariupolissa ja nyt valitettavasti Izjumissa. Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle”, Zelenskyi sanoi.

Izjumin joukkohauta oli eristetty nahoin torstaina 15. syyskuuta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili taksiin vallatussa kaupungissa keskiviikkona.

Pommituksissa ja ilmaiskuissa

Brittilehti Guardian kertoo, että viranomaisten mukaan osa haudassa olevista ihmisistä on kuollut pommituksissa ja ilmaiskuissa. Viranomaiset ovat lehden mukaan matkalla paikalle tutkimaan hautaa.

Paikallinen poliisipäällikkö Serhi Bolvinov sanoi jo torstai-iltana Sky Newsin haastattelussa, että ukrainalaiset poliisit ovat löytäneet muitakin hautapaikkoja Harkovan alueelta, mutta Izjumin joukkohauta on tämänhetkisistä löydöksistä suurin.

”Tiedämme, että osa kuolleista on ammuttu, osa on kuollut tykistötuleen ja miinoihin”, Bolvinov sanoi uhrien kuolintavoista.

YK haluaa lähettää tiimin tutkimaan Izjumin joukkohautaa. Tältä paikalla näytti torstaina 15. syyskuuta.

YK:lta tiimi Izjumiin

YK on ilmoittanut, että se haluaa lähettää tiimin tutkimaan Izjumista löytynyttä joukkohautaa.

”Tarkoituksena on selvittää hieman tarkemmin sitä, mitä on mahdollisesti tapahtunut”, sanoi YK:n ihmisoikeusasioiden toimiston edustaja Liz Throssell toimittajille mediatietojen mukaan.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi torstai-iltana saksalaisen iltapäivälehden Bildin tv-kanavalla haluavansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten takia.

Von der Leyenin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ukrainassa olisi tapahtunut sotarikoksia.

Myös presidentti Zelenskyi on korostanut jälleen sitä, että Venäjä on saatava vastuuseen teoistaan Ukrainassa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut