Massiiviset turvallisuus­järjestelyt säestävät Putinin ja Xin tapaamista Uzbekistanissa

Uzbekistanin historiallinen silkkitiekaupunki on suljettu Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokouksen ajaksi. Venäjän Putin ja Kiinan Xi keskustelevat kahden kesken torstaina.

Xi Jinping ja Vladimir Putin nostivat maljaa Vladivostokin talousfoorumin yhteydessä vuonna 2018.

15.9. 10:28

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping saapuivat torstaiaamuna Samarkandiin Kaakkois-Uzbekistaniin osallistuakseen Shanghain yhteistyöjärjestön kokoukseen historiallisessa silkkitiekaupungissa.

Putin lensi paikalle Moskovasta, Xi puolestaan Kazakstanista, jossa hän vieraili keskiviikkona.

Kahdeksanjäsenisen Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokouksen pääpäivä on perjantai, mutta Putin ja Xi neuvottelevat kahden kesken torstaina. Kremlin mukaan presidentit keskustelevat muun muassa Ukrainan tilanteesta.

Kaupunki suljettu

Tapaamisen ja huippukokouksen turvallisuusjärjestelyt ovat huippuluokkaa, kertoo uutistoimisto AFP. Pääsy maitse yli puolen miljoonan asukkaan kaupunkiin suljettiin jo useita päiviä aiemmin, ja kaupalliset lennot Samarkandin lentokentälle on peruttu.

Kaupungin kadut ja torit olivat keskiviikkona lähes tyhjiä lukuun ottamatta runsaslukuisia turvallisuusjoukkoja. Muun muassa Samarkandin kaikki koulut on suljettu torstain ja perjantain ajaksi.

Kiinan presidentti Xi Jinping tapsi Uzbekistanin presidentin Shavkat Mirziyoyevin Samarkandissa torstaina 15. syyskuuta. Xin on määrä neuvotella torstaina kahden kesken Venäjän Vladimir Putinin kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen, kun Putin osallistuu Shanghain yhteistyöjärjestön kokoukseen. Xi puolestaan on käynyt ylipäätään ulkomailla viimeksi juuri ennen Wuhanin maakunnan koronasulkua tammikuussa vuonna 2020, jolloin hän vieraili Myanmarissa.

Viimeksi helmikuussa

Putin ja Xi tapasivat viimeksi helmikuun alussa Pekingissä. Kremlin myöhemmin antaman tiedotteen mukaan Kiinan ja Venäjän ystävyys todettiin tuolloin ”rajattomaksi”. Kiina ei kuitenkaan ole esimerkiksi ottanut virallista kantaa Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Vuonna 2001 perustettu Shanghain yhteistyöjärjestö on taloudellinen ja poliittinen foorumi, jonka jäseniä ovat Kiinan ja Venäjän lisäksi Intia ja Pakistan sekä entiset neuvostotasavallat Uzbekistan, Kazakstan, Kirgisia ja Tadžikistan.

Lisäksi Iran on ilmoittanut harkitsevansa liittymistä järjestöön. Iranin presidentti Ebrahim Raisi saapui Samarkandiin jo keskiviikkona ja tapasi Uzbekistanin presidentin Shavkat Mirzijojevin.

Kremlin tiedotteen mukaan Putinilla on Samarkandissa useita kahdenkeskisiä tapaamisia, mutta presidentin­hallinto ei kertonut, kenen kanssa. Uzbekistanin hallituksen mukaan Putin tapaa perjantaina kahden kesken myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut